С лице към метална пещ в тухлена баня

С лице към метална пещ в тухлена баня

Металните пещи, които са толкова популярни сред любителите на руската баня, се подобряват с помощта на тухлената облицовка. За какво е това? Факт е, че металната пещ въпреки всичките си предимства има редица недостатъци. Следните недостатъци на желязото могат да бъдат отбелязани:

 • Топлинното излъчване оказва негативно влияние върху човешкото здраве, създава известни неудобства;
 • за да се поддържа необходимата температура, печката трябва да се нагрява през цялото време, защото желязото се охлажда бързо;
 • Металната повърхност трябва да бъде изолирана поради възможността за прегряване.

С лице към метална пещ в тухлена баня

Поради тези недостатъци на метала е необходима допълнителна облицовка на сауната. Защо тухла се използва за тази цел? Първо, топлата тухла не е толкова опасна за човек, колкото метала. Той не е изправен пред такива сериозни изгаряния. На второ място, ако покриете фурната, тя се охлажда не толкова бързо, тя значително намалява разходите за отопление. Освен това могат да се отбележат следните предимства:

 • покритата метална фурна не изсушава въздуха, пара ще бъде по-влажна;
 • Топлината в парната баня се разпространява по-равномерно - въздухът е по-мек и по-гладък;
 • С помощта на облицовъчни тухли, можете да дадете красив дизайнерски поглед към самата парна баня.

Как да тухла желязна печка?

Доставянето на печката във ваната е много проста тема. Разделяме процеса на четири етапа, необходимо е:

 1. Изберете материали.
 2. Изсипете основата.
 3. Да оближе металната пещ.
 4. Извършвайте декоративни работи.

Нека разгледаме всяка точка по-подробно.

Избор на материали за работа

Какъв вид тухла е по-добре да украсите печката? Трябва да се има предвид, че облицовъчните тухли ще бъдат постоянно изложени на висока температура и трябва да издържат на всички товари. Поради това е по-добре да се покрие пещта с огнеупорен пълномаслен материал, който се справя със зададените задачи, запазва свойствата си в продължение на много години. Освен това можете да покриете банята като гладка и текстурирана тухла.

С лице към метална пещ в тухлена баня

За тухлена облицовка на пещта, огнеупорен материал

Освен това за фурната ще ви трябва:

 • лист азбест;
 • свързващ разтвор;
 • варов разтвор;
 • инструменти.

Запълване на основата

Изливането на основата е изключително важен етап в полагането на банята, защото пряко влияе върху надеждността на банята, периода на нейното действие.

На първо място, трябва да смесите решението. За тази цел традиционната смес от глина и пясък е идеална. В допълнение към това се използват разтвори на основата на цимент с различни примеси. Може да изглежда, че те са по-надеждни (защото са по-скъпи), но всъщност тяхната продължителност на живота не се различава много.

С лице към метална пещ в тухлена баня

Схема за изливане на основата под пещта

Когато решите решение за облицовка, можете да продължите да излеете основата. Ако използваният самолет не вдъхва доверие, тогава е необходимо да запълни основата за него. Освен това е възможно да се подсили пода с дъски или метални релси. В други случаи процесът е по-опростен.

Наводнението на фондацията се извършва по следния начин:

 1. Определете размера на базата.
 2. Открийте кофража.
 3. Пригответе разтвора.
 4. Напълнете го.
 5. Изчакайте да изсъхне.

Полагане на тухли

Когато фондацията е напълно иззета, можете да започнете да я слагате. Преди началото на този етап, за да покриете правилно печката, маркирайте местоположението на тухла.

Първо, изчислете необходимото пространство от пещта до стените. Твърде много пространство ще пречи на висококачественото отопление и топлообмен, твърде малки - значително ще намалят живота на тухла. Оптималното пространство е 3-5 сантиметра.

На ръбовете на маркировката поставете листа за желязо. Такъв лист предпазва материала от прегряване. Поставете дъска за азбест върху него. Този огнеупорен материал допълнително ще предпази тухлите от износване.

С лице към метална пещ в тухлена баня

Схемата за тухлена облицовка на металната печка

След приключване на всички тези подготвителни работи, можете да направите баня. За да получите желания резултат, следвайте тази инструкция:

 1. Потопете тухли във водата. Не забравяйте да я накиснете преди полагане.
 2. Разклатете го, първият ред трябва да се постави напълно.
 3. За да укрепите зидарията, можете да приложите армировката.
 4. Свържете ъгловите ъгли на мрежата.
 5. Започнете да поставяте втория ред в разредна последователност.
 6. Нанесете хоросана върху пространството между тухлите.
 7. Поставете горния край на отвора с ъгъл от метал. Това се прави за устройството, което отваря пещта. Моля, имайте предвид, че отворът трябва да е удобен, пещта трябва да се отвори, без да се докосвате до стените.
 8. За да се осигури циркулация на въздуха, в предпоследния ред направете специални дупки. За целта се поставя един ред в предходния и се правят четири отвора от всяка страна.
 9. Поставянето на финалната линия не изисква нещо конкретно - можете да го направите по начина, по който искате. Можете да го направите декоративни, плочки или просто излейте камъни.

Като покриете сауната с тухли, можете да я нагласите с леко потупване на дръжката на мистрия или чук.

По отношение на технологията на стила - издържайте на шевовете в рамките на 3-5 сантиметра, не забравяйте да вратовръзка тухла.

Декоративна работа

Преди да започнете декоративната работа, почистете останалите следи от хоросана. Ако не искате да отрежете тухла, можете да направите така нареченото "палто". За да направите това, го смилайте с четка, напоена в сапунена вода.

Най-често сауна печка е украсена с:

 • гладка цветна тухла;
 • текстура тухла.

Можете също така да наложите плочки или боя, украсяват под формата на някаква украса.

В заключение, искаме да кажем, че първата пещ трябва да се направи много внимателно. Не нагрявайте прекалено много фурната, оставете разтвора да се втвърди напълно. След като покриете фурната, изчакайте три дни. Направи го правилно - Вашата вана ще ви издържи много години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 7 = 16