Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

Светлинната боя може да бъде източник на вдъхновение и материал за създаване на уникални декоративни ефекти. Светва в тъмното, превръщайки обичайното място в приказно място. Но тази боя е украсена не само в интериора. Луминисцентният пигмент ще ви помогне да направите необичаен външен вид на всяка повърхност или предмет. И докато този светъл състав е лесен за подготовка на ръка у дома.

Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

Какво е флуоресцентна боя и как действа?

Луминесценцията е способността на веществото да свети в тъмнината поради натрупаната светлинна енергия. В луминесцентната боя има вещества като светлинни пигменти (фосфор). Те "натрупват светлина" за един ден или докато изкуственото осветление е включено. И когато дойде тъмнината, ярката светлина на боядисаната повърхност става забележима.

Важно! Не бъркайте флуоресцентни (луминофорни, самосветещи) бои с флуоресцентни. Последното може да блести само под въздействието на ултравиолетови лъчи (за тях трябва да си купите специални лампи).

Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

Луминесцентните бои светят в тъмнината поради натрупаната светлинна енергия

Процесът на натрупване и натискане на светлинната енергия от луминофора е обратим, поради което светлинната боя ще "работи" в продължение на години. Фосфорът е физично и химично устойчиво вещество, което ще продължи най-малко 30 години дори извън сградата. В същото време само 15-20 минути "зареждане" с ярка светлина е достатъчно, за да може цветната повърхност да свети около 8 часа. Яркостта на блясъка зависи от концентрацията на фосфора в мастилото.

Съгласно принципа на действие луминисцентните материали са подобни на фосфоресциращите материали. Но последните съдържат опасен за здравето фосфор. Затова те се използват много рядко и само за работа на открито. Но материалите на основата на фосфора са напълно безопасни.

Област на приложение на светлинни бои

В допълнение към самия фосфор, светлинната боя включва прозрачен лак (той действа като основа на материала). Това е от свойствата на лак зависи от обхвата на специфичния състав. Може да бъде избран за почти всяка повърхност - метал и пластмаса, гипсокартон и тапети, бетон и мазилка, текстил и дърво, стъкло и керамика.

Към бележката! Светещият състав може да се приложи към живи цветя и се използва за боди арт. Но тя трябва да бъде акрилна дисперсия на водна основа, безопасна за здравето.

Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

Често светлинни бои се използват при изпълнението на работата по боди арт

Използва се флуоресцентна боя:

 • при прилагане на пътна маркировка, огради за боядисване и пътни знаци;
 • за декориране на вътрешни повърхности (чертежи на стени, тавани, подове);
 • за боядисване на мебели и други интериорни елементи;
 • в грим, сценично изкуство, при създаване на театрални костюми и декорации;
 • в цветарството;
 • при производството на рекламна продукция (от табели към сувенири);
 • в ландшафтен дизайн (от боядисване на беседки и огради до създаване на сложни рисунки на фасадите);
 • в тунинг автомобили, велосипеди, мотоциклети (за въздушно шлайфане, дискове за боядисване, шапки, брони, спойлери);
 • за производство на работно облекло за пътни и аварийни служби.

Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

Настройката на колата е една от сферите на приложение на светлинна боя

Видове флуоресцентни бои

Всички състави на пазара могат да бъдат разделени на две големи групи:

 1. Безцветни (или полупрозрачни). Това са лаковете, които са почти невидими на дневна светлина. Те могат да бъдат приложени върху всеки "видим" модел.
 2. Цветни. Тези емайли, освен фосфора, имат в състава си оцветяващ пигмент (цвят). През деня изглеждат като обикновени бои, а през нощта те блестят.

Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

На пазара се предлага широка гама флуоресцентни бои

Също така луминисцентните материали за боя се различават по състава на субстрата и характеристиките за ефективност. Сред тях има:

 • Полиуретано-минерални емайллакове. Те имат висока адхезия и са подходящи за боядисване на различни пластмаси.
 • Водно-диспергирани (акрилни) емулсии. Безопасен и бързо изсъхване.
 • Топлоустойчиви бои. Създавайте покрития, които издържат на нагряване до + 500 ° С. Добър е за боядисване на метални конструкции, стъкло, керамика.
 • Водоустойчиви съединения. Създайте тънък водоустойчив филм върху боядисаната повърхност. Те се използват за оцветяване на басейни, дренажни системи, елементи за баня.

Как да подготвим светлинна боя от прахообразен фосфор?

Можете да направите боя с ефекта на блясък със собствените си ръце. За да направите това, трябва да купите фосфор, вземете ясен лак и разтворител за него. Ще имате нужда и от керамични или стъклени предмети за смесване на съставките.

Фосфорът с желания цвят може да се намери в Интернет или в магазина за строителни материали. Това е доста скъпо, но 100 грама от този прах са достатъчни за продължително оцветяване от около 8 квадратни метра. m повърхност. Цената зависи от цвета на луминесценцията: пигментите от зелени, сини и бели нюанси са по-евтини, но по-светлите - червено, оранжево, синьо, зелено - са по-скъпи.

Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

Фосфор - светещ прах за производство на флуоресцентна боя

Важно! Лакът трябва да бъде избран за повърхността, която ще бъде боядисана. Само така готовата боя ще се държи добре.

Как да направите светлина боя у дома:

 1. Изсипете лак в съдовете.
 2. Добавете прахообразен фосфорен прах (идеално съотношение е когато съставът е 70% лак и 30% - луминисцентен пигмент).
 3. Добавете малко количество разтворител към сместа (до 1% от общата маса).
 4. Разбъркайте добре.
 5. Ако искате да получите цветно съединение, цвят се добавя към чиниите.

Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

Материали и инструменти, необходими за приготвянето на флуоресцентна боя

Така направената боя се използва и се съхранява по същия начин като конвенционален лак от подобен тип.

Самопроизводство на фосфор

С голямо желание можете да подготвите фосфора със собствените си ръце. Вярно е, че това ще изисква повече усилия и специални реактиви. Какво трябва да направите:

 1. Вземете иглолистния концентрат и го разтваряйте в чиста вода в съотношение 1: 50. Крайният разтвор трябва да има жълт оттенък.
 2. В топлоустойчивите съдове с широко дъно изсипете 2-3 g борна киселина.
 3. За да капе на прах около 10 капки иглолистен разтвор.

  Светлинни бои: видове, приложение, производство със собствени ръце

  Концентрат от иглолистни дървета - основният компонент, който влияе на блясъка на домашен фосфор

  Към бележката! Цветът и интензивността на луминисценцията на получения фосфор ще зависят от концентрацията на борния екстракт. Следователно, тя може да се променя, за да се постигне желаният ефект.

 4. Разбъркайте добре получената смес и я поставете на дъното на съдовете със слой не по-дебел от 4 мм.
 5. Поставете съдовете върху електрическата печка и я изсушете на малък огън.
 6. След като водата се изпари, сместа ще започне да се стопи и на повърхността й ще се появят мехурчета. Те трябва да бъдат пробити.
 7. Когато сместа се топи напълно, тя трябва да се извади от плочата и да се остави при стайна температура, докато се охлади напълно.
 8. Замразена коричка на прах. Това ще бъде фосфор, който вече може да се смесва с бистър лак и да се използва по предназначение.

Преди да направите фосфор, трябва да изчислите количеството светлинна боя, от която се нуждаете. Възможно е в магазина да е по-лесно и по-евтино да купувате готови неща. В допълнение, боята "марка" винаги ще бъде с по-добро качество от занаята, а цветът на блясъка може да бъде качен веднага без продължителни експерименти. И като имате в арсенала си един или повече буркани с флуоресцентна боя, лесно можете да създадете нещо необичайно, стилна тунинг или уникален интериор.