Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

Разпределението в стаята е намерило приложение в интериора на къщи и апартаменти достатъчно дълго. Този метод е използван от нашите баби, днес различните варианти на дяловете печелят популярност в нов дизайн, който съответства на съвременния дизайн.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

Окачени фасади

Особено подходящи завеси прегради в студио апартамент, където няма ясно разграничаване на дневна, работен и спален район. В допълнение, елегантните тъкани завеси се използват за създаване на уютна ниша над леглото, подчертавайки детската стая в детската стая. Също така, преградите са органични в спалните, където има няколко текстилни елемента и форми. Тъканта може да се използва за украса на вградения гардероб или гардероб, като се заменят плъзгащите се врати.

Варианти на завеси-прегради

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

В зависимост от характеристиките на дизайна, преградите между стаите или в една стая изпълняват:

 • Carcass. Характерна особеност на тези модели е наличието на твърда рамка с плътно изтеглена тъкан от плат под формата на неразделна или разрязана структура;
 • Прекратена. Външно, подобни модели наподобяват класическите завеси за прозорци. Характерна особеност на дизайна е окачването на платнени листове върху специална корниза.

Също така, преградите от завесите са разделени според вида изпълнение, както следва:

нормален

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

Традиционна завеса в стаята - това е тъкан плат, окачен на низ или класически корниз. Ако пространството за спане е оградено, предпочитание се дава на гъста тежка тъкан, която ефективно замества липсващата стена. В такова изпълнение завесата се допълва от корниз от подходящ тип, който поставя закрепващия елемент под самия таван. Тежките тъкани от тъкан специално хармонично изглеждат в комбинация с голям пръстен, снабден с големи корнизи, които ще изключат увиването на преградата с времето. Ако преградата в стаята завеси изпълнява само декоративна функция, можете да изберете прозрачно светлинно припокриване в комбинация с тънка завеса.

нишка

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

Такива модели завеси се демаркират, когато е необходимо да не се разпределя цялото пространство на отвора, а само определена част от него, от една страна, така че преплетените панделки да не пречат на свободното движение на апартамента. Тръбата като прозрачна преграда не нарушава видимостта на стаята, но ефективно черпи функционални зони, когато в хола е необходимо да се разпредели работно пространство или да се различи леглото на бебето и мястото за почивка на родителите в спалнята.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

нишка

Очевидното предимство на пердетата за пердета е осигуряването на висококачествена вентилация на помещението.

Ролкови остриета

Такива завеси за прегради на помещението са едни от най-удобните опции. Завесите на ролките стават практични и ефективно маскиране за килера или определена част от коридора, което трябва да скриете от любопитни очи, за да различите една голяма стая. Позволявайки пространството по този начин, възможно е не само красив, но и удобен декоративен елемент. Особено интересно е оборудването с валяк, изработено от PVC плат, характеризиращо се с лесно почистване и устойчивост на абсорбция на миризми. Това решение се препоръчва за обособяване на работни и трапезарни площи в кухнята.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

екран

Този дял за стаята се отличава с наличието на твърда рамка. Екранът може да бъде с един екран, гъвкав или сгънат. В първия случай са необходими само два опорни крака, а в последния случай допълнителни крачета и аксесоари под формата на бримки за сгъване на конструкцията. Особено интересни са гъвкавите екрани, направени под формата на единична стена, огъващи се в правилната посока и лесно сгъване в минимум заемаща ролка.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

екран

Традиционният екран за завеси лесно се произвежда със собствените си ръце. Основното е да се измери правилно параметрите на трупа, дължината и ширината на тъканта.

Характеристики на употреба

За да проектирате преградата изглежда естетически и хармонично, трябва да имате предвид следните нюанси:

 1. Избраната тъкан трябва да има форма, която да формира равномерни гънки, в противен случай ще има усещане за неподчинение.
 2. Ако отворът или определена зона е украсена с плат, трябва да изберете дължината до пода, като напълно затворите пространството вертикално.
 3. В същото време могат да се използват два вида драперии, прикрепени към завесата за завеса със светлинна завеса и плътна завеса. Такива варианти на преградите в стаята позволяват винаги да се използват полупрозрачни завеси като декоративен елемент и напълно да се покрият избраната зона, когато е необходимо.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

С правилния избор на варианта разделянето на помещението под формата на тъкан плат дава следните предимства:

 • Максимално съхранение на пространството, за разлика от пълните врати, възможността за разширяване на функционалната област;
 • Лесна инсталация без мръсна трудоемка работа;
 • Бърза подмяна на преградата при смяна на ситуацията в стаята;
 • Допълнителен текстилен елемент създава романтично настроение, което придава лекота на интериора.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

Декоративен елемент

Как да направите завеса-дял

Планирате да направите дял в стаята, трябва внимателно да прецените бъдещия дизайн, да определите неговия вид, материал, предвид изискванията за такъв елемент на ситуацията.

Избор на корниз

Закрепването на завеси може да бъде направено от тавана корниз, оборудван със специални ролки за закрепване на тъканта. Козирката е прикрепена директно към тавана.

Когато избирате струни за фиксиране на тъканта, трябва внимателно да разгледате избора на материала, с изключение на тежките платове.

Рамката за разделящия екран или ролковата конструкция може да бъде направена самостоятелно, без специални усилия, ако се вземат предвид следните препоръки:

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

 • За конструкцията на рамката използвайте тънки пръти и по-тежки долни ребра. Пръчките са закрепени около периметъра, за да оформят рамка, подсилвайки конструкцията с няколко напречни пръта;
 • Фасанните прегради в стаята се издърпват върху рамката, фиксират материала със стаплер и метални конзоли за мебели. За плътно опъване тъканта се отрязва.

Избор на материал

Направете дял в стаята може да бъде направен от различни материали. Основното е, че поддържат формата добре и съответстват на останалата част от ситуацията.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

Обикновено се формира допълнителна платнена завеса, която се ръководи от шарката и цвета на прозоречните драперии. Ако стаята е направена с цветна прозоречна завеса, допълнителната драперия е избрана от подобна тъкан или неутрален материал, бежов или бял. С пердета и завеси от неутрален цвят, преградите в тъкачната стая са направени в сянка, хармонизираща с тона на стените, покривалото за мебели или мебелите.

Завесите като преграда в стаята са зашити от естествени и синтетични тъкани без никакви ограничения върху плътността и текстурата. Всичко зависи от конкретната ситуация и личните предпочитания. Също така е важно да се вземе предвид специфичният характер на зонираната стая. Например, завеса стена за разделяне на коридора и кухнята трябва да бъде лесен и удобен за отваряне, ефективно почистени от мръсотия, не абсорбират миризми.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

кухня

шиене

Преградата в стаята със собствени ръце е пришита по същия начин, както прозоречните тъкани драперии според необходимия размер, като се вземат предвид размерите на гънките, които са необходими за висококачествена обработка на ръбовете. Отделно, заслужава да се отбележи обработката на тюлените. На долния край на платното сгъване, поддържане на размер най-малко 10 см, в противен случай на гънки на готовия плат няма да се държат правилно.

Завеси-прегради за помещения като начин на зониране

монтаж

След завършване на обработката на ръбовете, през пердето се прекарва низ или се осигуряват специални панти за закрепване на корниз. Панелът за завеси се счита за готов, ако е здраво закрепен към корниз, има необходимата форма и лесно се регулира по ширина. При екрани се оценява надеждността на закрепването на материала към рамката и сгъването на сгъваемите модели е лесно.

ВИЖТЕ VIDEOINSTRUCTION

Като зонирате стаята с помощта на преградни стени, е възможно да получите функционален и едновременно декоративен елемент, подчертавайки важни зони отделно един от друг, без да се претоварва пространството с масивни врати, излишни стени. Този метод на разделяне е приложим във всяка стая, включително спалня, детска стая, комбинирана всекидневна с кухня. Разликата е само в избора на материално и конструктивно изпълнение, което съответства на вашата идея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

55 + = 61