Krav til kjelehus i et privat hus

Krav til kjelehus i et privat hus

For å installere varmeutstyr krever det ofte et eget rom, som kalles en ovn, kjele rom, men oftere - et kjele rom. Siden brennstoff er potensielt farlig, er lokaler der kjeler er installert underlagt strenge krav, designet for å sikre maksimal sikkerhet. Det skal være et kjelehus i et privat hus, krav til lokaler og normer - alt i artikkelen. 

Krav til kjelehus i et privat hus

Kjelehuset i et privat hus må svare til kravets masse

Normative dokumenter

Det er riktig å bestemme regelverket. Inntil midten av 2003 var normer for SNiP nr. 2.04.08-87 i kraft. Fra 1. juli 2003 trådte SNiP 42-01-2002 i kraft. Alle krav og normer for bygging av kjelehus i et privat hus må tas fra dette dokumentet.

Det er ønskelig å kjenne til standardene, selv om kjelehusprosjektet i et privathus skal samles av en spesialisert organisasjon. Så du vil kunne bestemme muligheten og umuligheten av å installere et eller annet oppvarmingsutstyr og også hva slags arbeid du skal til for å passe de eksisterende eller under byggingene til standardene. Med alle vanskeligheter eller kontroversielle problemer er det verdt å gå til prosjektavdelingen i gassforsyningsorganisasjonen og snakke med dem. Det er mange nyanser knyttet til egenskapene til hvert hus, som kun kan løses ved å knytte til planen til huset eller prosjektet.

Regler og normer for å installere en gasskjele i et privat hus

Valget av plasseringen av bensinkjelen avhenger av dens kapasitet:

 • Ved opptil 60 kW installasjon er mulig på kjøkkenet (underlagt visse krav);
 • fra 60 kW til 150 kW - i et eget rom uavhengig av gulvet (underlagt bruk av naturgass, kan de installeres i kjelleren og kjelleren inkludert);
 • fra 150 kW til 350 kW - i et eget rom på første eller kjeller etasje, i forlengelsen og en frittliggende bygning.

Dette betyr ikke at en 20 kW kjele ikke kan installeres i et separat kjelerom. Du kan, hvis du vil samle alle livsstøttesystemer på ett sted. Det er bare for volumet av lokaler det er krav. Minste størrelse på et kjelehus i et privat hus må være:

 • For kjeler opptil 30 kW skal minimumsvolumet på rommet (ikke område og volum) være 7,5 m3;
 • fra 30 til 60 kW - 13,5 m3;
 • fra 60 til 200 kW - 15 m3.

Bare ved installasjon av en gasskjele i kjøkkenet er andre standarder - minimumsvolumet - 15 kubber, og takhøyden - minst 2,5 m.

Krav til kjelehus i et privat hus

Muligheten til å installere en vegggasskjele - opp til en vegg på minst 10 cm

For hver variant av lokalene stilles det visse krav til gasskjelehuset. Noen av dem er generelle:

 • Ethvert rom i et kjelehus i et privat hus bør ha naturlig lys. Og området med vinduer er normalisert - for 1 m3 av volumet skal utgjøre minst 0,03 m2 glass. Vær oppmerksom - dette er størrelsen på glasset. I tillegg må vinduet svinges åpent til utsiden.
 • Vinduet skal ha et vindu eller et tverrsnitt - for nødventilasjon med gasslekkasje.
 • Obligatorisk ventilasjon og fjerning av produkter forbrenning gjennom skorsteinen. Utblåsningen av en kraftkoker (opptil 30 kW) kan trekkes ut gjennom veggen.
 • Til kjele rom av hvilken som helst type, må vann leveres (for å matte systemet om nødvendig) og kloakk (avkjøling av avkjøling).

Et annet generelt krav, som dukket opp i den siste versjonen av SNIP. Ved installasjon av gassutstyr til varmt vann og oppvarming med en kapasitet på over 60 kW, er det nødvendig med et gassforurensningskontrollsystem, som ved innkjøring automatisk stopper gassforsyningen.

Krav til kjelehus i et privat hus

I nærvær av en kjele og en kjele, når de bestemmer størrelsen på kjele rommet, er strømmen oppsummert

Ytterligere krav varierer avhengig av type kjele rom.

Kjelehus i et privat hus i et eget rom (innebygd eller festet)

Separat kjele for montering av gasskjeler opp til 200 kW må skilles fra resten av lokalet med en ikke brennbar vegg med en brannmotstandsgrense på minst 0,75 timer. Slike krav er oppfylt av murstein, flammeblokk, betong (lett og tungt). Kravene til individuelle ovner i det innebygde eller vedlagte rommet er som følger:

 • Minste volum er 15 kubikkmeter.
 • Takhøyde:
  • med en kraft på 30 kW - 2,5 m;
  • opptil 30 kW - fra 2,2 m.
 • Det skal være et vindu med en tverr eller et vindu, glassområdet er ikke mindre enn 0,03 kvadratmeter for hver kubikkmeter volum.
 • Ventilasjon skal gi minst tre-timers luftveksling på en time.

I det tilfelle hvor en kjele anordnet i kjelleren eller første etasje, vil den minimale størrelsen av kjelen være større, for de obligatoriske 15 kubene settes 0,2 m2 for hver kilowattime kraft, som brukes til oppvarming. Det legges også krav til vegger og tak ved siden av andre rom: de må være damptette. Og en ekstra funksjon: en ovn i kjelleren eller kjelleren når man installerer utstyr med en kapasitet fra 150 kW til 350 kW må ha en egen utgang til gaten. Tillat å gå inn i korridoren som fører til gaten.

Krav til kjelehus i et privat hus

Det er ikke området for kjelehuset som er vurdert, men dets volum, den minste høyde på tak

Generelt bør størrelsen på kjelehuset i et privat hus velges ut fra brukervennligheten, som vanligvis overskrider standardene.

Spesielle krav til vedlagte kjeler

De er ikke veldig mange. Til de punktene som er skissert ovenfor, legges tre nye krav til:

 1. Vedlegget skal ligge på en kontinuerlig del av veggen, til nærmeste vindu eller dører skal avstanden være minst 1 meter.
 2. Det må være laget av ikke-brennbart materiale med en brannmotstandsgrense på minst 0.75 timer (betong, murstein, blåseblokk).
 3. Forlengelsesveggene skal ikke kobles til hovedbygningens vegger. Dette betyr at fundamentet må skje separat, usammenhengende og bygge ikke tre vegger, men alle fire.

  Krav til kjelehus i et privat hus

  Vedlegget er laget av ikke-brennbart byggemateriale

Hva å huske på. Hvis du skal ha et fyrrom i et privat hjem, og rett mengde plass det er ingen eller litt lavere takhøyde behov, kan du gå til et møte og etterspørsel retur til lemleste glasset området. Hvis du har planer om å bygge et hus, må du tåle alle kravene, ellers prosjektet vil du aldri bli enige. Hard-line tilnærming til å bygge og grenser kjele: alle må være i samsvar med de regler og ingenting annet.

Installere en kjele gass kjele på kjøkkenet: rom krav

Som allerede nevnt kan gasskjeler opptil 30 kW installeres på kjøkkenet. Type forbrenningskammer - hvilken som helst (åpen, lukket), tilbaketrekking av forbrenningsprodukter er mulig i ventilasjonskanalene (i leilighetene), skorsteinen, gjennom veggen til gaten. Kjelen kan monteres på veggen eller gulvet.

Andre krav til kjøkken for å installere en gasskjele:

 • Høyden på tak er ikke mindre enn 2,5 m;
 • romvolum ikke mindre enn 15 kuber;
 • Ventilasjonssystemet må sørge for en tre-timers forandring av luft per time;
 • Tilførselen av frisk luft må sikres i et volum som er tilstrekkelig til å brenne gassen.

Veggmonterte kjeler skal henges opp på veggen av ikke-brennbart. Samtidig posisjonering er kjelen nødvendig, slik at avstanden mellom sideveggene var ikke mindre enn 10 cm ikke-brennbare vegger når ikke plasseres på den langsomtbrennende eller brennbart materiale, men på en betingelse. De må dekkes med gips eller ildfast sil. Gipslagets minste tykkelse er 5 cm.

Krav til kjelehus i et privat hus

Kravene til installasjon av en gasskjele i kjøkkenet refererer mest til volum og ventilasjon

Skjermen til gasskjelen er laget av stålplater. Metall er festet over et varmeisolerende materiale med en tykkelse på minst 3 mm (asbest eller mineralullskort). Skjermdimensjonene skal være større enn dimensjonene til kjelen i foringsrøret på 70 cm fra toppen og 10 cm på de andre sidene.

 Krav til frittstående forbrenning

Slike kjelehus er laget med stor kapasitet på kjeler - over 200 kW. I tillegg til det tidligere uttrykte, er det flere spesifikke krav. Her er de alle:

 • Materialet av vegger, overflater og takbelegg må være brannfast.
 • Volumet av et eget kjelehus er ikke mindre enn 15 kubikkmeter, pluss 0,2 kvadratmeter per kW strøm, som går til oppvarming.
 • Takhøyde er ikke mindre enn 2,5 m.
 • Glassområdet anses å være fra 0,03 m2 per kubikkmeter volum.
 • Vinduet skal ha et vindu eller et tverrsnitt.
 • Kjelen krever et eget fundament, høyden skal ikke være mer enn 15 cm over gulvnivået.
 • Med en relativt liten vekt (opptil 200 kg) er det mulig å montere på et betonggulv.
 • Det må være et nødstilkoblingssystem (montert på røret).
 • Dører unforced, løs.
 • Ventilasjon i rommet skal gi en tre-timers luftveksling i 1 time.

Når du aksepterer og installerer gassutstyr i et eget kjelerom, vil akseptene være strenge: alle normer må oppfylles. Bare i dette tilfellet vil du bli gitt tillatelse.

Krav til kjelehus i et privat hus

Et frittstående kjelehus kan være slik

Hva skal være dørene i kjele rommet

Hvis dette er et eget rom i en boligbygging, må dørene som kommer fra ovnen være brannsikre. Dette betyr at de må holde brannen i 15 minutter. Disse kravene er kun laget av metall. Fabrikk eller hjemmelaget - ikke så viktig, hvis bare for å passe parametrene.

Hvis i en ovn gjør en utgang til gaten, så må det være låsede dører. Og i SNiPe skrevet "svakt styrket." Dette er nødvendig for at eksplosjonen skal briste boksen med en blastbølge. Da blir eksplosjonens energi rettet mot gaten, og ikke til husets vegger. Det andre pluss av lett "tatt ut" dører - gass vil være fri til å gå ut.

Krav til kjelehus i et privat hus

Dørene til kjelehuset selges umiddelbart med risten på bunnen

Ofte i prosjektet legges et ekstra krav - tilstedeværelsen i den nedre delen av døren til det revet hullet. Det er nødvendig å sikre luftstrømmen inn i rommet.

Ventilasjon for kjelehus i et privat hus

Som allerede nevnt er beregningen av ventilasjonskapasiteten basert på rommets volum. Det må multipliseres med 3, og legger ca 30% til reserven. Vi får volumet, som må "pumpes" i timen.

For eksempel et rom på 3 * 3 m med en takhøyde på 2,5 m. Volumet på 3 * 3 * 2,5 = 22,5 m3. Krever en tre-time utveksling: 22,5 m3 * 3 = 67,5 m3. Å legge til en margin på 30% gir 87,75 m3.

For å sikre naturlig ventilasjon i nedre del av veggen må det være et tilførselshull tatt av risten. Avtrekksrøret skal gå gjennom taket, det er mulig å gå gjennom veggen på toppen av det. Det er nødvendig å ta ut ventilasjonsrøret i samme høyde som røykrøret.

Krav til kjeler for installasjon av kjeler for fast og flytende brensel

Krav til volum, størrelse og materialer til kjelehuset er de samme. Det er imidlertid flere spesifikke som er knyttet til behovet for å organisere en skorstein og et sted å lagre drivstoff. Her er de viktigste kravene (for det meste er de registrert i kjelepasset):

 • Seksjonen av skorsteinen må ikke være mindre enn diameteren av kjeleuttaket. Ikke reduser diameteren av hele skorstens lengde.
 • For å bygge en skorstein er det nødvendig med minst antall knær. Ideelt sett bør det være direkte.
 • I den nedre delen av veggen må det være en forsyningsport (vindu) for luftinntak. Området er beregnet fra kjeleens kapasitet: 8 kvm. se for hvert kilowatt.
 • Utløpet av skorsteinen er mulig gjennom taket eller inn i veggen.
 • Under skorsteinens inngang må det være et clearingshull - for inspeksjon og vedlikehold.
 • Rørmaterialet og dets tilkoblinger må være gasstette.
 • Kjelen er installert på en ikke-brennbar base. Hvis gulvene i kjelehuset er tre, legg et ark av asbest eller papp av mineralull, på toppen - et metallark. Det andre alternativet er et podium laget av murstein, pusset eller flislagt.
 • Ved bruk av kjelen på kullet er ledningen bare skjult, det er mulig å legge den i metallrør. Utgangene må være drevet fra en underspenning på 42 V, og bryterne må være forseglet. Alle disse kravene er en følge av eksplosjonen av kullstøv.

Legg merke til at passasjen til skorsteinen gjennom taket eller veggen må skje gjennom en spesiell, ikke-brennbar enhet.

Krav til kjelehus i et privat hus

Kjeler på flytende brensel fungerer vanligvis støyende

Det er noen ord å si om kjeler på flytende brensel. Deres arbeid er vanligvis ledsaget av et tilstrekkelig høyt støynivå og en karakteristisk lukt. Så ideen om å sette en slik maskin på kjøkkenet - ikke den beste ideen. Når du tilordner et eget rom, er det nødvendig å sørge for at veggene gir god lydisolasjon og lukten ikke trenger gjennom dørene. Siden de indre dørene fortsatt vil være metalliske, ta vare på tilstedeværelsen av en kvalitetssegling rundt omkretsen. Kanskje, støy og lukter vil ikke forstyrre. De samme anbefalingene gjelder vedlagte kjeler, selv om de er mindre kritiske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 55 = 64