Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Als uw huis is aangesloten op een gastoevoer, hebt u de mogelijkheid om voortdurend te genieten van de aanwezigheid van warm water in de leidingen en niet afhankelijk te zijn van openbare diensten. Er zijn echter praktisch minnen van alles, inclusief verwarming op gas. We zullen niet stilstaan ​​bij elk van de mogelijke tekortkomingen, maar we zullen het alleen hebben over één probleem dat iedereen tegenkwam die in een huis met een gaspijplijn leefde.

In het artikel van vandaag zullen we het hebben over de kenmerken van het gebruik en de installatie van een doorstroombare gasboiler in de badkamer. U leert waar het het beste is om een ​​gaskolom te installeren en hoe u dit moet doen zonder de veiligheidsregels te overtreden.

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Weergeven of verbergen?

Natuurlijk willen we de badkamer zo comfortabel en esthetisch mogelijk maken, want dit is niet alleen hygiëne, maar ook ontspanning. Grote, niet altijd visueel uitwendige gasapparatuur past meestal niet in onze ideeën over een mooie en comfortabele badkamer, hoewel je nu te koop bent om de kolommen te ontmoeten die een decoratie van de badkamer kunnen worden.

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Het lijkt erop dat de meest voor de hand liggende oplossing is om de gaskolom in de muur te verbergen, maar alle normen en veiligheidseisen zijn ten strengste verboden. Daarom, als u een lopende waterverwarmer niet in zicht wilt laten, kunt u deze verbergen in een nis van een gipsplaat of in een kast.

Gaskolom in de badkamer

Het is noodzakelijk om twee belangrijke punten in acht te nemen:

 1. De nis moet veel groter zijn dan de boiler zelf;
 2. Het is noodzakelijk om vrije en snelle toegang tot de kolom te bieden (om een ​​deur in een nis te bouwen van kunststof of van dezelfde gipsplaat).

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Locatie en installatieprincipes

In huizen van oude bouw - in stalinkas en in de eerste Chroesjtsjovs - voorzag het project in de locatie van de gaskolom uitsluitend in de badkamer. Het was daar dat de schoorsteen en de ventilatie werden verwijderd, dus de overdracht van de boiler naar een andere plaats, bijvoorbeeld naar de keuken, werd door geen enkele instantie gecoördineerd.

Gaskolom in de badkamer

Tegenwoordig maken bouwcodes het mogelijk om een ​​gaskolom in de badkamer en in de keuken te plaatsen, maar moeten ze voldoen aan verschillende belangrijke principes:

 • het apparaat moet worden voorzien van vrije toegang, zodat het, indien nodig, snel kan worden geïnspecteerd, preventief of hersteld;
 • Doorstromende gasboiler mag de beweging van de badkamer niet belemmeren, het gebruik van sanitaire voorzieningen of meubilair belemmeren.

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Welke wet regelt de installatie?

De belangrijkste documenten die moeten worden geleid door het installeren van gasapparatuur in huis zijn als volgt:

 • Code of Regulations SP 62.13330.211 "Gasdistributiesystemen." Bijgewerkte versie van SNiP 42-01-2002;
 • Code van voorschriften SP 60.13330.2012 "Verwarming, ventilatie en airconditioning". Bijgewerkte versie van SNiP 31-01-2003.

De delen van de "Bouwverordeningen en -regels" die vóór 2003 zijn uitgegeven met betrekking tot het gebruik van gaskolommen in appartementsgebouwen worden niet als relevant beschouwd, dus u kunt ze niet in aanmerking nemen.

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Vereisten en voorwaarden voor installatie

Bij het kiezen van de optimale plaats voor het installeren van een gasstroomverwarmer in de badkamer, is het noodzakelijk om te voldoen aan de vereisten die zijn gespecificeerd in de regelgevingsdocumenten, anders kunnen de gasdiensten uw acties als illegaal erkennen. Hier is een lijst met de belangrijkste regels waaronder de installatie in de badkamer is toegestaan:

 • De gaskolom mag niet worden geplaatst op een muur bedekt met brandbaar afwerkmateriaal;
 • de kolom moet zich op een afstand van minstens 150 mm van meubels en zijwanden bevinden;
 • voor de kolommen die in gesloten dozen zijn geïnstalleerd (bijvoorbeeld gipsplaatuitsparingen of speciale kasten), moet er een recuperatiebuis worden aangesloten.

Gaskolom in de badkamer

Gaskolom in de badkamer

Ook kunnen gasarbeiders claims hebben als de vereisten die praktisch onmogelijk zijn om bewoners van standaard stadsappartementen te ontmoeten worden geschonden:

 • De ruimte waarin de kolom zich bevindt moet een oppervlakte van minimaal 15 m2 zijn;
 • In deze ruimte moet er een open raam zijn waarvan het oppervlak niet kleiner is dan 0,45 m2.

Gelukkig sluiten de ogen meestal bij het schenden van de laatste punten.

Gaskolom in de badkamer