Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

Polyvinyl acetaat watergedragen verf wordt momenteel beschouwd als een van de meest populaire materialen voor het afwerken van oppervlakken binnen of buiten het huis. De vraag wordt verklaard door een aantal positieve eigenschappen, zoals duurzaamheid, betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid. Uiteraard zijn er nadelen waarmee rekening wordt gehouden bij het kiezen van producten.

Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

 

Materiële functies

Polyvinylacetaatsamenstelling (PVA) is een directe emulsie, waarbij het dispersiemedium water is. Een dergelijke oplossing wordt vaak "olie in water" genoemd. Het is een feit dat de olie een fase heeft, wanneer deze zich in de vloeistof bevindt in de vorm van de kleinste druppeltjes.

Samenstelling van polyvinylacetaat verf:

 • Polyvinylacetaat. De basis van de emulsie.
 • Pigmenten. Verantwoordelijk voor kleur.
 • Weekmakers en stabilisatoren. Geeft het mengsel de nodige kwaliteiten en verbetert de eigenschappen.

Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

Het percentage componenten in alle op water gebaseerde formuleringen is vergelijkbaar

Een complete lijst van componenten en productietechnologie wordt weerspiegeld in GOST nummer 28196-89. Hoewel dit normatieve document van fundamenteel belang is, maar sinds het in 1989 is aangenomen, bevat het niet de volledige lijst van producten en wijzigingen die op de huidige markt aanwezig zijn.

Het materiaal is op verschillende manieren gemaakt, daarom is het bij de verkoop mogelijk om te voldoen aan twee basisversies:

 1. Volledig klaar voor gebruik. Dit is een eenkleurige verf die niet vooraf moet worden gemengd met andere ingrediënten. Het is belangrijk dat het materiaal, om de eigenschappen te behouden, bij bepaalde temperatuurwaarden in een afgesloten verpakking wordt bewaard.

  Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

  De meest populaire zijn kant-en-klare single-componentverven

 2. Vereiste mengcomponenten. Dit is een verf in twee delen. Verkocht in twee containers: de eerste is het hoofdmengsel, en in de extra - weekmakers. Voor gebruik worden de stoffen gemengd volgens de instructies.

 

Tot op de hoogte! Wanneer u een verf kiest, moet u een certificaat aanvragen. Op dit moment is de ontvangst van dit document een optionele procedure, maar elke gewetensvolle producent zorgt voor de beschikbaarheid ervan.

Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

In het gepresenteerde certificaat moeten de goederen correct worden gespecificeerd en is er een "natte" zegel

PVA-oplossingen zijn onderverdeeld in twee grote groepen: waterdispersie en wateremulsie. Er is praktisch geen verschil tussen beide: het werkingsprincipe van beide materialen is gebaseerd op de verdamping van water, wat resulteert in de vorming van een beschermende film. Maar de eerste optie wordt als moderner beschouwd, omdat de samenstelling ervan polymere stoffen (in het bijzonder acryl) omvat, die de producteigenschappen verbeteren.

Technische specificaties

De exacte technische parameters zijn afhankelijk van de fabrikant. Dit beïnvloedt de aanwezigheid van componenten, hun aantal, de nuances van de fabricage.

Er zijn gemeenschappelijke indicatoren:

 1. Verbruik per 1m2. Polyvinylacetaat heeft verschillende dekkracht, afhankelijk van de componenten. De gemiddelde stroom is van 150 tot 200 ml verf. Invloed wordt geleverd door het materiaal waaruit de wanden of het plafond zijn gemaakt.
 2. Viscositeit. Afhankelijk van de graad van verdunning van het mengsel. Deze parameter beïnvloedt de applicatiemethode: voor toepassing van het spuitpistool moet de indicator merkbaar lager zijn dan bij gebruik van een borstel en een roller. De wateremulsie wordt goed verdund met water, maar met de aanbeveling van de fabrikant.
 3. Tijd van voorlopige en definitieve droging. Dit wordt beïnvloed door vochtigheid en temperatuur: de optimale waarden zijn temperaturen binnen het bereik van +20 C en een luchtvochtigheid van 65-70%. De vorming van de primaire beschermende film vindt plaats in 1-3 uur, de uiteindelijke droging is afhankelijk van het type oppervlak. Bij het schilderen van gevels met metalen elementen uit de tijd, zal er bijvoorbeeld meer nodig zijn.
 4. Kenmerken van opslag. De algemene aanbeveling is dat de verpakking moet worden verzegeld en in de schaduw moet worden bewaard.

Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

Voor verschillende fabrikanten kunnen de belangrijkste kenmerken van het product enigszins variëren

Moderne variëteiten, waaronder polymeercomponenten, hebben uitstekende technische parameters, waardoor het toepassingsgebied voortdurend wordt uitgebreid.

 

Voor- en nadelen van PVA-verven

Polyvinylacetaatwateremulsie heeft vele voordelen die de relevantie ervan bepalen:

 • Eenvoudig in gebruik. Werk kan worden uitgevoerd met eenvoudige handgereedschappen of speciaal gereedschap. Dekking is zelfs, zelfs bij gebrek aan serieuze ervaring. Het belangrijkste is om de omstandigheden voor de voorbereiding van het oppervlak in acht te nemen en strepen te voorkomen.
 • Sneldrogend. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over het langdurig beschermen van de coating, vooral niet bij het schilderen van de gevel. Het interne werk is ook niet vertraagd, omdat het niet nodig is om enkele dagen te wachten, zoals het geval is bij traditionele verven.
 • Ecologische compatibiliteit. Het mengsel is een samenstelling van hoge kwaliteit die geen schadelijke stoffen bevat. Bovendien is er geen aanhoudende onaangename geur, die moeilijk te verwijderen kan zijn.

  Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

  Verven op basis van PVA zijn absoluut ongevaarlijk en kunnen worden gebruikt voor het afwerken van kinderkamers

 • Flexibiliteit. Dit is typerend voor moderne variëteiten die kleine imperfecties van de basis kunnen verbergen en niet laten barsten.
 • Decoratief. Standaard is wit, maar er zijn kleuren en additieven die de schaduw en textuur kunnen veranderen.

Tot op de hoogte! Het toepassingsgebied van dergelijke producten is vrij groot. Het belangrijkste is om een ​​mengsel te kiezen dat rekening houdt met specifieke omstandigheden. Voor de gevelafwerking worden bijvoorbeeld varianten met uitstekende eigenschappen gebruikt, waaronder in termen van waterbestendigheid. Dergelijke parameters komen overeen met acrylverf en watergedragen verven op waterbasis.

Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

Het belangrijkste in gevelverf is de weerstand tegen vocht en ultraviolette straling

Nadelen van het materiaal:

 • Lage vochtbestendigheid. Daarom worden moderne variëteiten gebruikt voor het werken in vochtige gebieden. Acrylproducten met toevoeging van siliconen zijn bijvoorbeeld bestand tegen natte verwerking.
 • Verlies van eigenschappen bij lage temperatuurindexen. Daarom moeten de bewaarcondities geschikt zijn.

Vaak wordt een hoger materiaalverbruik als een minus aangegeven. Maar het hangt af van de technologie van het werk, de voorbereidende voorbereiding en het aantal lagen.

Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

Vergelijking van het verbruik van polyvinylacetaatverf met concurrenten

Het proces van kleuren met polyvinylacetaat water-emulsieverbindingen

Kleuring van verschillende oppervlakken gebeurt volgens een bepaald patroon:

 1. De basis wordt geëvalueerd. Soms, bij afwezigheid van ernstige tekortkomingen, kan de coating opnieuw worden geverfd. Opgemerkt wordt dat sommige soorten emulsie op waterbasis kunnen worden aangebracht op olieverf.
 2. Als secundaire verf niet mogelijk is, wordt de oude decoratieve laag verwijderd en wordt het oppervlak gereinigd van stof en vuil.
 3. Scheuren en spleten worden vermalen met stopverf. In speciale gevallen wordt de pleister volledig verwijderd of wordt de nieuwe egalisatielaag gelegd. Versterking is toegestaan.
 4. Het is belangrijk om een ​​soepele basis te krijgen. Hiervoor wordt een voegbewerking of schuurbewerking uitgevoerd en wordt een primer aangebracht.
 5. Een kleurende samenstelling wordt bereid. Als een dichte film in de container wordt waargenomen, wordt deze verwijderd. Volgens de instructies wordt verdunning met water uitgevoerd, maar dit is niet altijd nodig.

  Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

  Bij het werken met een spuitpistool moet de samenstelling worden verdund

 6. Het materiaal wordt aangebracht met het geselecteerde gereedschap. Bij gebruik van een spuitpistool moet de structuur van het mengsel voldoende vloeibaar zijn, de bewegingen zijn glad, zonder vertragingen op één plaats. De nieuwe site moet zo worden geverfd dat deze de rand van de vorige vastlegt.
 7. Bij het werken met handgereedschap is het belangrijk om verfrimming uit te voeren. Het moet gelijkmatig over de coating worden verdeeld, dit zal het gewenste resultaat bereiken.

  Gebruik van watergedragen verf op basis van polyvinylacetaat

  Wals aanbrengen wordt uitgevoerd in ten minste 2 lagen, waarbij de lagen gelijkmatig en loodrecht op elkaar worden gelegd

 8. Het aantal lagen hangt af van de gekozen technologie en het type oppervlak. Om optimale prestaties te bereiken, wordt aanbevolen om ten minste twee lagen te leggen, en als de consistentie te vloeibaar is - vanaf drie of meer.

Het proces is niet erg moeilijk, maar het moet wel goed worden gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 4