Het verschil tussen een ketel en een boiler

Het verschil tussen een ketel en een boiler

Het verschil tussen een ketel en een boiler

De moderne mens is gewend aan troost. De uitdrukking "gemak in de tuin" is al humoristisch geworden, en mensen hebben de neiging zichzelf te omringen met gezelligheid, om de omringende ruimte zo in te richten dat ze zich comfortabel voelen in het huis of appartement. Een van de belangrijkste comfortvoorwaarden is de constante beschikbaarheid van warm water. Naast de gecentraliseerde toevoer, die gebukt gaat onder een aantal tekortkomingen, kan warm water worden verkregen uit een boiler of een boiler.

Het verschil tussen een ketel en een boiler

De boiler moet op een ruime gemakkelijk toegankelijke plaats worden geïnstalleerd.

Wat is een boiler?

Het is een container gevuld met water dat wordt verwarmd door een warmtebron.

Met andere woorden, het is een boiler van het opslagtype, dat wil zeggen dat geaccumuleerd water wordt verwarmd, niet stromend water.

De soorten boilers die vandaag bestaan

De belangrijkste types door de manier van waterverwarming:

Het verschil tussen een ketel en een boiler

Diagram van de installatie van de doorstroom-boiler.

 • elektrische;
 • gas: met een open verbrandingskamer (met natuurlijke trek); met een gesloten verbrandingskamer (met geforceerde tractie);
 • indirecte verwarming (die de kracht van de ketel gebruiken);
 • Gecombineerd - gebruik van gas en elektriciteit.

Bij wijze van watervoorziening:

 • druk;
 • Niet-druk (kan worden gebruikt in afwezigheid van stromend water).

Door de installatiemethode:

 • vloer;
 • Opgeschort (verdeeld in verticaal en horizontaal).

Tank vorm:

 • rond (in de vorm van een cilinder);
 • Ovaal (in de vorm van een ovale rechthoek);
 • andere vormen.

Het verschil tussen een ketel en een boiler

Diagram van een indirecte verwarmingsketel.

De elektrische boiler bestaat uit een metalen tank, een TEN (thermische elektrische verwarming), een magnesiumanode en een temperatuurregelaar. De magnesiumanode dient ter bescherming tegen corrosie in de tank. Het oppervlak van de tank is van buitenaf bedekt met een laag warmte-isolerend materiaal. Afhankelijk van het model kunnen er aanvullende elementen aanwezig zijn.

Werkingsprincipe: De kachel, die zich in de tank bevindt, verwarmt het water. Het koude water wordt geleverd vanaf de bodem, de warmwateruitlaat vanaf de bovenkant. De druk in het watertoevoersysteem duwt het verwarmde water en het komt in de gebruikspunten. De thermostaat regelt de watertemperatuur (de gebruiker stelt deze parameter zelf in, en wijzigt indien nodig), verwarmt het water tot de ingestelde waarde en handhaaft de temperatuur door de TEN in en uit te schakelen.

Voordelen van een elektrische boiler zijn: lagere kosten, eenvoud van installatie, geen behoefte aan een schoorsteen, mogelijkheid om op elke geschikte plaats te installeren, zelfs onder het plafond (hangende horizontale ketels zijn hiervoor ontworpen).

De elektrische boiler is aangesloten op het elektrische systeem van het huishouden, dus het is handig om het in huis, in het appartement, op het platteland, bij kleine bedrijven voor huishoudelijke doeleinden te gebruiken.

Gasketel. Het werkingsprincipe is hetzelfde als dat van de elektrische, alleen de waterverwarming wordt uitgevoerd vanaf de gasbrander.

Het verschil tussen een ketel en een boiler

Aansluitschema van de ketel.

Om het te installeren, moet u een extra uitgang naar de schoorsteen maken. Dit bemoeilijkt de installatie en beïnvloedt de locatie van het apparaat. Een ketel met een gesloten verbrandingskamer (met geforceerde trek) kan aan de buitenmuur worden geïnstalleerd met de verbrandingsproducten door een speciaal gat erin.

Voordelen: bij hogere aanschaf- en installatiekosten is een gasboiler goedkoper in het proces, omdat de gasprijs veel lager is dan elektriciteit. Een ander voordeel is het hoge vermogen in vergelijking met de elektrische. Hiermee kunt u het water snel op de gewenste temperatuur verwarmen, zodat u een ketel iets kleinere capaciteit kunt kopen voor dezelfde behoeften. Nadelen: het is onmogelijk om een ​​willekeurige plaatsing te hebben, u heeft aanvullende documentatie nodig voor de installatie en de belangrijkste - er is nergens gas.

Indirecte verwarming van de ketel. Het kan een aanvulling zijn op een boiler met één circuit. De houder in de vorm van een cilinder kan afhankelijk van het model verticaal of horizontaal worden gemonteerd. In de container is een warmtewisselaarbuis geplaatst, die een complexe vorm heeft (vaak serpentijn). Het koelmiddel circuleert door deze pijp, die het water verwarmt.

Er zijn modellen zonder warmtewisselaarbuizen. Zo'n ketel bestaat uit twee schepen die in elkaar worden geschoven. In het binnenvat is verwarmd water en in de buitenste circuleert het koelmiddel.

Werkingsprincipe: koud water komt via de toevoer in de ketel, een door de ketel verwarmd warmte-overdrachtsmedium circuleert in de spoel van de warmtewisselaar of tussen de dubbele wanden van de behuizing. Het verwarmt het inkomende water in de boiler en houdt het op een constante temperatuur. Elke indirecte verwarmingsketel heeft inlaat- en uitlaataansluitingen die hem verbinden met de ketel, en warm water wordt via de afvoerbuis aan de consument geleverd.

voordelen:

 • hoge productiviteit;
 • vloeistof-koelmiddel is speciaal voorbereid, waardoor de negatieve invloed op de warmtewisselaar wordt verminderd;
 • het is mogelijk om verschillende bronnen van thermische energie te gebruiken en om indien nodig van de ene naar de andere over te schakelen (er zijn modellen van ketels met ingebouwde verwarmingselementen).

nadelen:

 • hoge kosten van apparatuur en installatie (het is noodzakelijk om specialisten uit te nodigen);
 • bij het verwarmen van een grote hoeveelheid water wordt minder warmte aan het verwarmingssysteem toegevoerd;
 • De installatie moet worden uitgevoerd in een speciale ruimte (stookruimte).

Boilers - kolommen

Het apparaat en het werkingsprincipe van deze apparaten wijken enigszins af van de opslagapparaten. In doorstroomverhitters wordt water niet verwarmd in de tank, maar stroomt door het verwarmingselement. Als verwarmingselement kan een gasbrander, een verwarmingselement of een niet-geïsoleerde spiraal werken. Het is duidelijk dat het water in seconden opwarmt en dat het volume niet beperkt is tot de capaciteit van de tank. Zodra de kraan op het punt van waterinlaat opent, wordt de boiler automatisch ingeschakeld en begint het water te verwarmen.

Dergelijke waterverwarmers kunnen open (niet-druk) of gesloten type (druk) zijn. Niet-druk kan alleen werken met een uitlaat op één mixer en druk - voor meerdere punten van waterstroming.

Niet-druk waterverwarmers moeten worden uitgerust met speciale mengers, maar hun installatie is heel eenvoudig en dezelfde eenvoudige demontage is mogelijk. Waardigheid is goedkoop. Daarom kunnen ze het beste worden gebruikt als een seizoensgebonden apparaat voor het verwarmen van water of in aangepaste ruimten, bijvoorbeeld in het land.

Het verschil tussen de boiler en de stroom

In bedrijf heeft een doorstroomwaterverwarmer verschillende voordelen, namelijk:

 1. Relatief kleine omvang en gewicht.
 2. Geen beperking van de hoeveelheid water die wordt verwarmd.
 3. Energiebesparing (verbruik alleen voor verwarming, niet voor het handhaven van de temperatuur).

Maar er is ook een aantal ongemakken:

 1. Wanneer u de kraan opent met heet water, moet u de koude die in de kolom was vóór het begin van de verwarming aftappen. Het aanpassen van de temperatuur gebeurt niet onmiddellijk en de kraan kan spetteren met heet water. En dus elke keer dat de kraan wordt geopend. Dat wil zeggen, wanneer energie wordt bespaard, wordt water verspild.
 2. De watertemperatuur verandert wanneer het verbruik verandert en wanneer de druk in de waterleiding verandert. In de praktijk is dit beladen met situaties waarin u onder normale omstandigheden onder een contrast staat. Maar in het geval van het vullen van het bad zal het onzichtbaar zijn.
 3. Vermogen. Voor een elektrische kolom is moderne, betrouwbare elektrische bedrading met speciale zekeringen nodig en krachtigere modellen hebben een voeding in drie fasen nodig.

In de praktijk zorgt de keuze voor een boiler voor meer comfort. En liefhebbers van eenvoud geven de voorkeur aan kolommen. Van de verscheidenheid aan typen en modellen van waterverwarmingstoestellen die worden vertegenwoordigd door de handelssfeer, kunt u alleen de meest geschikte kiezen voor uw huis en gezin, voor uw behoeften en omstandigheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 1