Kenmerken van het mengen van kleuren: acryl en olieverf

Kleuren mengen is een van de meest gecompliceerde procedures, waarvan de noodzaak kan worden vervuld door iemand die besloten heeft om zelf reparaties uit te voeren. Het is een feit dat het heel belangrijk is om te weten welke kleuren moeten worden gemengd om een ​​bepaalde toon te creëren. Er moet meteen worden opgemerkt dat het beter is om witte verf te kopen en deze in de winkel te kleuren met een speciale machine, zodat de toon uniform zal zijn. Als u besluit alles zelf te doen, kunt u leren hoe u kleuren correct mengt.

Kenmerken van het mengen van kleuren: acryl en olieverf

Acrylverf

Deze materialen zijn veelzijdig, ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden: ze kunnen gewoon gebruikt worden om de muren te schilderen, glas in lood verf op de ramen, zet beeld op de muur en het plafond. Over het algemeen is de reikwijdte van hun gebruik beperkt tot de verbeelding. De composities zijn gemakkelijk om mee te werken, ze worden goed op het oppervlak gehouden. Maar als u besluit om de afbeelding van een multi-component te trekken op de muur, dan het kopen van alle benodigde kleuren verf zou te duur zijn, en na voltooiing van het werk zal een grote hoeveelheid afval materiaal. In dit geval is het beter om het stamnummer te kopen, maar het creëren van bepaalde tinten voeren mengen van acrylverf.

Kenmerken van het mengen van kleuren: acryl en olieverf

Door de basiskleuren van de verf te mengen, verkrijgt u veel verschillende tinten, terwijl u aanzienlijk kunt besparen op het kopen

Hoofdkleurbereik

Iedereen weet het van de bank van de school: als je geel en rood combineert, krijg je oranje, maar als je blauw aan hetzelfde geel toevoegt, wordt het groen. Het is op dit principe dat een tafel van mengen van acrylverf wordt geconstrueerd. Volgens haar is het voldoende om alleen de basiskleuren aan te schaffen:

 • wit;
 • zwart;
 • rood;
 • bruin;
 • blauw;
 • geel;
 • roze.

U kunt de acrylkleuren van deze tonen gewoon mengen om de meeste bestaande tinten te krijgen.

Basisprincipes van mixen aan de tafel

Om materialen goed te mengen, is geen enkele tafel onmisbaar. Op het eerste gezicht, is het gemakkelijk om mee te werken: om het gewenste resultaat te krijgen is voldoende om een ​​kleur te vinden en te zien welke onderdelen nodig zijn. Echter wordt het mengen kleurentabel niet vermelde verhoudingen zodat de basisverf noodzakelijk voeg geleidelijk kleursystemen materiaal en breng het mengsel op een aantal onnodige product multiplex, gipsplaat enzovoort. Dan moet je wachten tot het materiaal is opgedroogd. Als de kleur overeenkomt met de vereiste, kunt u beginnen te werken op de belangrijkste oppervlak.

Kleur mengtafel:

Kenmerken van het mengen van kleuren: acryl en olieverf

Techniek van kleuren

Nu over hoe de kleuren te krijgen. Door acrylmaterialen te mengen, kunt u de vorming van twee hoofdtonen bereiken: licht en donker. Basistonen: aards, groen, oranje, paars. Om kleur te creëren, wordt aanbevolen om bepaalde regels te volgen:

 1. Bright. In dit geval is het belangrijkste materiaal titaanwit, waaraan een of twee kleurstoffen zijn toegevoegd. Hoe minder extra schilderwerk wordt gebruikt, hoe lichter de toon zal zijn. U kunt dus de meeste tinten lichtpalet maken.
 2. De donkere. Om tinten van dit type te vormen, moet het tegenovergestelde worden gedaan. Voordat je de kleuren mengt, moet je een basistoon maken en de zwarte kleurstof wordt geleidelijk in de basis gebracht. Als je met zwarte verf werkt, moet je voorzichtig zijn, omdat het de kleur niet donker, maar vies kan maken.
 3. Green. In het hoofdpalet van deze tint is dat niet zo, dus je moet geel en blauw mengen. De exacte verhouding kan alleen door ervaring worden geleerd.
 4. Purple. Dit is een koele kleur die wordt verkregen door blauw te mengen met roze of rood. In sommige gevallen moet u ook zwart toevoegen om het materiaal donkerder te maken.
 5. Orange. Om deze kleur te maken, moet je rood en geel mengen. Voor een meer verzadigde sinaasappel is het raadzaam meer rood toe te voegen en omgekeerd. Als je een zachte kleur wilt maken, bijvoorbeeld koraal, dan moet je het materiaal lichter maken met wit. Kan ik donkere kleurstoffen toevoegen? Ja, dat kan, maar als gevolg van het mengen van de kleuren, kun je een vuile kleur krijgen.
 6. Aards. Hier is de hoofdkleur bruin. Voeg er verschillende tinten aan toe en verkrijg de kleur van beige tot donker hout.

Kenmerken van het mengen van kleuren: acryl en olieverf

Werkregels met het palet

Eerst heb je een basisset van verf, penselen, een bak met water en een palet nodig (je kunt elk oppervlak, inclusief schoolproducten, gebruiken om te tekenen).

Het wordt aanbevolen om wit in het midden te plaatsen, omdat deze worden gebruikt om de meeste tinten te maken. Plaats in de inkepingen rond (indien aanwezig) de kleurstoffen van de hoofdkleurenserie. Het is noodzakelijk voorzichtig te mengen, geleidelijk aan de kleurstof toe te voegen en het resultaat constant te controleren. Na het mengen van de kleuren, moet de borstel worden gespoeld in een bak met water.

Tot op de hoogte! Het werken met materialen op basis van acrylharsen met een tafel en palet is vrij eenvoudig. Het belangrijkste is om meer te oefenen, elke keer dat het resultaat beter zal zijn.

Olieverf

Als je dit materiaal met waterverf of acryl vergelijkt, is de olie vloeibaarder. Daarom moet je de composities van verschillende kleuren heel zorgvuldig mengen. Aan de ene kant is dit een nadeel, maar aan de andere kant: met deze functie kunt u de volgende effecten krijgen:

 • Onder de voorwaarde van grondig mixen, zal een uniforme toon worden verkregen. Dit materiaal is perfect voor zowel volledige oppervlakteschildering als voor gedeeltelijke decoratie.
 • Indien gedeeltelijk gemengd, zal de coating verschillende gekleurde strepen vertonen.

Kenmerken van het mengen van kleuren: acryl en olieverf

Door het gedeeltelijk mengen van de olieverf kan een uniek effect worden verkregen

menging

Nu over het mengen van olieverven. Om kleuren van verf op oliebasis te mengen, wordt de tafel ook gebruikt. Het geeft de kleuren aan die worden verkregen door een verscheidenheid aan kleurcomponenten te combineren. Bovendien kunt u hier een indicator vinden als een combinatie van helderheid. Als je een beetje glans toevoegt aan de matte basis, is er bijna geen resultaat, maar als je het tegenovergestelde doet, wordt de glans enigszins gedempt.

Mengmethoden:

 1. Mechanical. In dit geval is het een kwestie van twee of meer verschillende materialen in één container mengen. De kleurverzadiging wordt geregeld door het aantal heldere kleuren. De juiste kleur wordt gecreëerd voordat de wand of het plafond wordt behandeld.
 2. Overlay van kleur. Stap-voor-stap toepassing van meerdere streken op elkaar.
 3. Optical. Dit is de meest complexe methode die alleen beschikbaar is voor specialisten. Het gaat om het mengen van glanzende en matte basen tijdens het aanbrengen van verf op het oppervlak. Meng de kleuren van kleuren alleen op het te behandelen oppervlak, anders krijgt u een egaalere tint.

kenmerken

De eerste methode komt volledig overeen met de gegevens in de tabel. Als het gaat om de toepassing van de kleur, er onvoorspelbare resultaten. Een van de eenvoudigste opties is om optische illusies glazuur: wordt aangebracht op het oppervlak van een donkere toon na drogen zet de verf iets lichter, en zeer licht. Dientengevolge, zal elke kleur door de hoogste lagen worden bekeken.

Er is dus geen specifiek schema. Om erachter te komen welke kleuren moeten worden gemengd, volstaat het niet alleen om naar de tafel te kijken en te kijken, het is belangrijk om constant te oefenen en niet bang te zijn voor experimenten. U kunt dus een nieuw effect creëren dat het interieur uniek maakt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een gemengde tint erg moeilijk te repliceren is, dus je moet de verhoudingen onthouden.

Nu lijkt de vraag hoe je verf goed kunt mengen niet zo ingewikkeld.