Lichtdichte rolluiken: vijf tips voor de keuze

Lichtdichte rolluiken: vijf tips voor de keuze

Elektrisch licht is een integraal gezelschap van de beschaving geworden. Ontsnappen helpt speciale lichtdichte gordijnen. Ze zijn een onmisbare oplossing voor degenen die tijdens de dag of 's nachts veel slaapt, iemand die moeilijk in slaap te vallen als gevolg van de lantaarn, peering van de straat rechts uit het raam. En zelfs degenen die rustig slapen in het licht, de duisternis is aan te bevelen, omdat tijdens de slaap produceert een speciaal hormoon melatonine, dat het zenuwstelsel en de beschermende reactie van het organisme beïnvloedt. Daarom is de mogelijkheid om de ruimte volledig te dimmen altijd relevant.

Het belangrijkste kenmerk van moderne, lichtdichte gordijnen is het materiaal dat wordt gebruikt voor de vervaardiging ervan.

Lichtdichte rolluiken: vijf tips voor de keuze

Wat maken lichtdichte gordijnen van?

Lichtbestendige rolgordijnen zijn gemaakt van speciale Blackout-stof op basis van polyester. Uitgevonden in Finland, waar het op grote schaal wordt gebruikt om duisternis te creëren in kamers tijdens witte nachten. Later werd dit soort textiel niet alleen door de Finnen, maar ook door de Duitsers, de Nederlanders en de Belgen geproduceerd. Er zijn twee soorten textiel, die verschillen in productietechnologie.

 1. Tweelaags weefsel met sproeien. Produceer het op de volgende manier: een dunne laag lichtreflecterend materiaal wordt aangebracht op de afgewerkte, dichte stoffen basis. Aan de andere kant is het canvas gedecoreerd met een laag materie met prachtige kleuren en textuur. Met deze technologie kunt u een stof maken met heldere afdrukken, verschillende ornamenten, zoom, met een glanzende of matte structuur. Helaas is het spuiten niet erg bestendig tegen slijtage, het kan mechanisch worden beschadigd of afschilferen van het hoofdweefsel.
 2. Volgens een andere technologie wordt het materiaal gecreëerd door de textielmethode - door middel van een satijnbinding van drie draden, verschillend qua structuur. Aan beide zijden van het doek bevinden zich decoratieve vezels en decoratieve siervezels, en de binnenlaag bestaat uit een lichtdichte donkere draad. In het productieproces wordt het drielagenweefsel behandeld met lagen acrylschuim. Dientengevolge wordt een zacht en glad weefsel van gedempte tonen verkregen. De buitenkant van het canvas is meestal wit of licht, de binnenzijde kan van een patroon zijn voorzien of monofonisch zijn. De aanwezigheid van een zwarte draad in de structuur laat geen heldere of lichte doeken toe.

Sommige fabrikanten verbeteren de vuurvaste eigenschappen van het weefsel en introduceren bovendien vuurvaste impregnering. Van beide soorten stoffen kunt u klassieke en jaloezieën, lambrequins, Japanse panelen maken, muren decoreren en creatieve ideeën opdoen. Laten we het hebben over de voor- en nadelen van rolluiken.

Lichtdichte rolluiken: vijf tips voor de keuze

Voors en tegens

Om onmiskenbare voordelen van rolluiken van lichtdichte stof te krijgen, kunnen de volgende punten worden toegeschreven:

 • de gordijnen beschermen op betrouwbare wijze tegen zonne- en elektrisch licht;
 • hebben geluidsabsorberende eigenschappen (coëfficiënt 30);
 • Niet doorbranden onder invloed van direct zonlicht;
 • goed verdragen wassen en niet strijken;
 • stof is gemakkelijk te knippen en naaien;
 • het materiaal is bestand tegen mechanische schade;
 • gordijnen zijn praktisch niet verontreinigd, verzamelen geen stof;
 • Geen allergieën veroorzaken;
 • geen ondersteuning voor branden;
 • geen giftige stoffen uitstoten;
 • de stof voelt prettig aan;
 • heeft een aantrekkelijk uiterlijk.

Gordijnen van lichtdichte stof beschermen tegen het verbranden van andere interieuronderdelen: gestoffeerde meubels, tapijten, stoffen behang.

Een belangrijk nadeel van de verduisteringsstof is de hoge kosten ervan, omdat de technologie voor het vervaardigen van het materiaal nogal gecompliceerd is.

Rolgordijnen passen perfect in elke situatie en trekken geen overmatige aandacht. Om bepaalde stilistische accenten te creëren, kunt u verschillende technieken gebruiken, spelen met kleuroplossingen van de stof.

Lichtdichte rolluiken: vijf tips voor de keuze

Een klein beetje over design

Lichtdichte rolgordijnen gemaakt van drielagige stof hebben meer stille kleuren. Hun oppervlak kan glimmend of mat zijn.

Maar gordijnen gemaakt van stof met spuiten bieden een ruime keuze:

 • ze kunnen worden gefotografeerd;
 • er zijn gordijnen met een 3D-patroon;
 • de stof kan gemetalliseerd sputteren hebben.

Over het algemeen verhogen rolgordijnen vanwege hun verticale oriëntatie visueel de hoogte van het plafond in de kamer. Indien gewenst kunt u dit effect compenseren door een horizontaal patroon van de stof te selecteren. Kies voor donkere kamers gordijnen in één kleur met verduisterende beige tinten. Gouden en bruine kleuren in perfecte harmonie met de herfsttinten en schaduw van diepe blauwe kleur verfrist boete grijs of rook-gekleurd behang.

Lichtdichte rolluiken: vijf tips voor de keuze

5 aanbevelingen voor uw keuze

Denk er bij het kopen van verduisteringsgordijnen aan dat er vervalsingen op de markt zijn. Het is ook mogelijk dat het gordijn ondoorzichtig wordt genoemd, maar gemaakt van een ander kwaliteitsweefsel. De lichtabsorptiecoëfficiënt voor een dergelijk materiaal kan slechts 80-90% zijn. Hier hoef je je geen zorgen over te maken als je jezelf niet de taak hebt gesteld om de toegang van licht tot het terrein volledig te blokkeren. Als u 100% black-out nodig hebt, gebruikt u de volgende tips bij het kiezen van een gordijn.

 1. Controleer de lichte dichtheid van de stof kan zijn, kijk door het bij de lichtbron - een venster bij zonnig weer, een elektrische lamp. Deze black-out heeft een dekking van 100%.
 2. Als dit het geval is, knipt u een klein stukje weefsel. Als dit niet mogelijk is, plaatst u een paar randdraden opzij. Binnenin moet een laag zwarte draad duidelijk zichtbaar zijn.
 3. De buitenzijde van de verduisteringsstof lijkt qua uiterlijk op suède en de achterkant moet schijnen.
 4. Het rolmechanisme moet compleet zijn met een doos, het is gemakkelijk om te werken; dan zal het gemakkelijker zijn, hoe beter.
 5. Lichtbestendige gordijnen moeten worden uitgerust met zijgeleiders die beschermen tegen licht en onderaan ook een gewichtsbeugel.

Momenteel is de belangrijkste taak voor ondoorzichtige gordijnen niet om het licht van de straat naar de kamer te missen. Daarnaast, ze presteren en die voor alle gordijnen functie: schermen persoonlijke ruimte tegen nieuwsgierige blikken, bescherming tegen tocht en het lawaai van de straat, verbetering van de esthetische aantrekkingskracht van het venster.

Verduisterende rolgordijnen zal de kamer van de felle zon te beschermen, zal een complete black-out voor degenen die niet kunnen slapen in het licht te creëren; Verlaag de temperatuur in de kamer in de zomer. Ze worden gebruikt in ruimtes met een projector, bij het maken van een thuistheater, in ziekenhuizen en fotolaboratoria. Bij het kopen, zich ervan bewust dat het materiaal depositie biedt een meer interessante oplossingen op het gebied van interieur: felle kleuren, patronen, de beschikbaarheid van de boekdrukkunst. Maar zo'n stof is minder duurzaam en niet zo duurzaam als een klassieke drielaagse blackout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

8 + 1 =