Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Lasmaskers zoals kameleon worden zo genoemd omdat het lichtfilter automatisch de mate van donker worden verandert afhankelijk van de intensiteit van de lichtstroom. Dit is veel handiger dan een conventioneel schild of een oud type masker met een vervangbaar filter. Nadat je de kameleon hebt aangetrokken, kun je alles goed zien en voordat je gaat lassen: het filter is bijna transparant en je kunt niet werken. Wanneer de boog voor een fractie van een seconde wordt ontstoken, wordt deze donkerder en worden de ogen beschermd tegen verbranding. Nadat de boog is verdwenen, wordt het weer transparant. U kunt alle noodzakelijke manipulaties uitvoeren zonder het masker te verwijderen, wat veel handiger is dan het beschermende scherm omhoog en omlaag te brengen en soms beter dan de klep in de hand te houden. Maar een uitgebreide selectie van verschillend geprijsde exemplaren kan een doodlopende weg betekenen: wat is het verschil en welke is beter? Hoe een maskerkameleon te kiezen, zullen we hieronder vertellen.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Maskers voor het lassen van kameleon worden in een breed scala gepresenteerd. De keuze is geen gemakkelijke taak. En belangrijk is niet zozeer het uiterlijk, als de kwaliteitsindicatoren

Het kleurenfilter in de kameleon: wat is en wat is beter

Het kleine glas dat op het lasmasker is gemonteerd, is een echt wonder van wetenschap en technologie. Het verzamelt de nieuwste prestaties op het gebied van optica, micro-elektronica, op het gebied van vloeibare kristallen en zonne-energie. Hier is een "glas". In feite is dit een hele meerlagige taart, die uit de volgende elementen bestaat:

 • vloeibare kristallen cellen (meerdere lagen - hoe meer, hoe beter);

  Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

  De geschatte samenstelling van het automatische filter in het masker voor het lassen van de kameleon (om de grootte van de afbeelding te vergroten, klikt u erop met de rechter muisknop)

 • ultraviolette straling filter;
 • infrarood stralingsfilter;
 • polarisatiefilms;
 • sensoren die een gelaste boog detecteren (van 2 tot 4, hoe meer hoe beter);
 • beschermend glas;
 • batterijen (zonnebatterijen en / of lithiumbatterijen).

Het belangrijkste en belangrijkste voordeel van een laskameleonmasker is dat zelfs als het niet werkt, ultraviolette en infrarode straling het niet zal missen (als het masker werd verlaagd). En de mate van bescherming tegen deze schadelijke effecten is niet afhankelijk van de instellingen. In elk geval, en met alle instellingen van dit soort schadelijke invloeden, bent u afgeschermd.

Maar dit is alleen als er in de "taart" geschikte filters zijn en deze de juiste kwaliteit hebben. Aangezien het onmogelijk is om dit te verifiëren zonder speciale aanpassingen, moet men vertrouwen op certificaten. En ze zouden voor maskers noodzakelijk moeten zijn. En op het grondgebied van Rusland kunnen ze alleen worden uitgegeven door twee centra: VNIIS en FGBU met het All-Russian Research Institute of Protection and Labor Economics. Om echt zeker te zijn dat het certificaat echt is, staat het nummer op de officiële website van de federale dienst van Rosakreddatsiya hier op deze link.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Dit formulier staat op de Rossacreditation-website voor verificatie van het certificaat. U kunt alleen het nummer invullen, alle andere velden blijven leeg (om de grootte van de afbeelding te vergroten, klikt u erop met de rechtermuisknop)

Voer het certificaatnummer in het overeenkomstige veld in en verkrijg de datum van de actie, informatie over de aanvrager, de fabrikant. Een kleine opmerking: de afkorting RPMOD staat voor 'middel voor individuele bescherming van optische actie'. Dit is de naam van het masker van de lasser in bureaucratische taal.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Als een dergelijk certificaat bestaat, verschijnt een dergelijk bericht. Als u op de koppeling klikt, wordt de tekst van het certificaat weergegeven (als u de afbeelding wilt vergroten, klikt u erop met de rechtermuisknop)

Het belangrijkste is dat u ervan overtuigd bent dat dit product (vergelijk, trouwens, de naam en het model) veilig is voor uw gezondheid.

Misschien bent u geïnteresseerd in het maken van een tuinhuisje op een metalen frame. 

Classificatie van automatische lasfilters

Aangezien het lichtfilter en de kwaliteit ervan het sleutelelement in dit product zijn, moet ook de keuze van het kameleonmasker worden gestart. Alle indicatoren zijn geclassificeerd volgens de norm EN379 en moeten op het oppervlak worden weergegeven via een breuk.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Een van de filters in het masker is een kameleon. Rood geeft de classificatie aan

Nu is het gedetailleerder wat er achter deze figuren verborgen zit en wat ze zouden moeten zijn. In elk van de posities kan een cijfer van 1, 2, 3 staan. Bijgevolg is "1" - de beste optie - de eerste klasse, "3" - de slechtste - de derde klasse. Nu over welke positie wordt weergegeven welke karakteristiek en wat het betekent.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Decoderen van classificatie EN37

Optische klasse

Het weerspiegelt hoe duidelijk en zonder vervorming je het beeld door het lichtfilter ziet. Dit hangt af van de kwaliteit van het gebruikte beschermglas (folie) en de kwaliteit van de montage. Als de eerste plaats "1" is, zal de vervorming minimaal zijn. Als de waarden groter zijn, ziet u alles als door een gebogen glas.

Licht diffusie

Hangt af van de zuiverheid en kwaliteit van de gebruikte optische kristallen. Geeft de mate van "troebelheid" van het verzonden beeld aan. Je kunt het vergelijken met het natte autoglas: terwijl er geen rimpelingen zijn, storen druppels niet veel. Zodra de lichtbron verschijnt, is alles wazig. Dat, om dit effect niet te hebben, het noodzakelijk is dat de tweede positie "1" is.

Uniformiteit of homogeniteit

Toont hoe gelijkmatig het filter in verschillende delen gearceerd is. Als de derde positie een eenheid is, kan het verschil niet meer zijn dan 0.1DIN, 2 - 0.2 DIN, 3 - 0.3 DIN. Het is duidelijk dat het comfortabeler zal zijn bij uniform verduisteren.

Hoekige afhankelijkheid

Weerspiegelt de afhankelijkheid van de verduistering op de kijkhoek. Ook hier is de beste waarde van "1" - de eerste klasse verandert de obscuratie met niet meer dan 1 DIN, de tweede met 2 DIN en de derde met 3DIN.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Dit is hoe een "live" verschil tussen een kwaliteitsmasker en een niet erg goed filter eruit ziet

Van dit alles is het duidelijk dat hoe meer de eenheden van licht filteren in het kenmerk, hoe comfortabeler u in het masker zult werken. Dat is alles, en u moet navigeren bij het kiezen van een kamerket voor lasmaskers. Professionals geven de voorkeur aan minstens dergelijke parameters 1/1/1/2. Deze maskers zijn duur, maar zelfs bij langdurig werk worden hun ogen niet moe.

Liefhebbers van lassers, voor werk van tijd tot tijd kunt u eenvoudiger met lichtfilters doen, maar de 3e klas wordt beschouwd als "de vorige eeuw". Want waarschijnlijk is het kopen van een masker met dergelijke filters het niet waard.

En nog een ding. Leveranciers al deze classificatie wordt meestal één term "Optische klasse" genoemd. Eenvoudig, weerspiegelt deze formulering nauwkeurig de essentie van alle kenmerken.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Aanpassingen van een lasmasker-kameleon van firma SpeedGlass (SpeedGlas)

Er zijn verschillende kameleoninstellingen waarmee u de dimmodus voor deze situatie kunt aanpassen. Ze kunnen binnen in het filter worden geplaatst en kunnen naar buiten worden genomen in de vorm van handgrepen aan de linkerkant van het masker. Dit zijn de volgende parameters:

 • Het dimmen aanpassen. Hiermee kunt u het huidige donkerniveau wijzigen. Je kunt het lichter / donkerder maken zonder van het werk te gaan, als de regelaar buiten staat. Als het zich binnenin bevindt, moet u stoppen, het masker verwijderen en de regelaar verdraaien. Voor niet-professionals is dit normaal: ze hoeven niet te worden ontwikkeld. Maar de professionals houden ook niet altijd van aanpassingen buitenshuis: ze kunnen iets aanraken.

  Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

  De regelaars zelf kunnen in de vorm zijn van schakelaars, wielen, kunnen worden gemaakt in de vorm van aanraakschakelaars

 • Gevoeligheid aanpassing. Zit in het masker, op het filter. Met behulp hiervan kunt u instellen waar het filter op werkt: alleen op de boog of op de felle lichtbronnen. Als u binnenshuis werkt, kan de gevoeligheid hoog worden ingesteld: het filter wordt gedimd door het uiterlijk van de boog. Omdat er geen andere lichtbronnen zijn, zal er geen spiertrekkingen zijn. Op straat kan het bij hoge gevoeligheid werken en op zonnevlammen. Dus hier is het nodig om de gevoeligheid te verminderen.
 • Vertraging van het bleken van het masker. Het is noodzakelijk dat de ogen na het voltooien van het lassen geen lichte slag van het hete metaal ontvangen. Als er geen vertraging is, wordt het filter ineens lichter en de heldere gloed van het gelaste bad raakt de ogen. Het is niet gevaarlijk en niet dodelijk, maar onaangenaam. De verduisteringsvertraging stelt u in staat om het bleekmoment van het filter enige tijd te "duwen". Ook zorgt deze vertraging ervoor dat het filter niet helderder wordt als u kookt met een losstaande boog of als de elektrode vastzit. Dus de aanpassing is noodzakelijk.

U bent wellicht geïnteresseerd in het lezen van de soorten lassen en verbindingen, de gebruikte technieken en de methoden van lassen.

Kameleonmasker hoe te kiezen

Naast de kleurenfilterparameters zijn er nog veel meer instellingen en functies die de keuze kunnen beïnvloeden.

 • Aantal sensoren dat de boog detecteert. Ze kunnen 2, 3 of 4 zijn. Ze reageren op het uiterlijk van de boog. Visueel zijn ze zichtbaar op de voorkant van het masker. Dit zijn kleine ronde of vierkante "vensters" op het oppervlak van het filter. Voor amateurgebruik, slechts 2 stuks, voor professionals - hoe meer, hoe beter: als sommige worden geblokkeerd (ze worden bedekt door een object tijdens het lassen in een moeilijke positie), dan reageert de rest.

  Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

  De boogsensoren zijn zichtbaar voor het blote oog

 • De snelheid van het filter. De spreiding van de parameters is hier groot - van tientallen tot honderden microseconden. Kies een masker voor thuislassen en boor het masker waarvan de kameleon niet later dan 100 microseconden zal worden gedimd. Voor professionals is de tijd korter: 50 microseconden. Lichte streken die we soms niet opmerken, maar het resultaat - vermoeide ogen en professionals die ze de hele werkdag nodig hebben. Dus de eisen zijn strenger.
 • De afmetingen van het filter. Hoe groter het glas, hoe meer overzicht je krijgt. Maar de grootte van het lichtfilter heeft een grote invloed op de kosten van het masker.
 • Vloeiende of stapsgewijze dim-aanpassing. Beter - soepel. Als je donkerder / lichter wordt, zal het filter sprongen zijn, je wordt snel moe. Bovendien wast hij om te "knipperen" van de hoogtepunten, wat je niet gelukkig zal maken.
 • Beginbereik voor dimmen en afstellen. Hoe lichter het filter is in de oorspronkelijke staat, hoe beter u zult zien voordat u gaat lassen. Het is ook wenselijk dat er twee dimbereiken zijn: tot een kleine graad tot 8DIN bij het werken met argon of bij handmatig booglassen bij weinig licht. Ook kan een kleinere obscuratie nodig zijn voor een bejaarde persoon. Om met omvormers bij hoge stromen en bij goede lichtomstandigheden te werken, moet u tot 13 DIN verduisteren. Dus het is beter als er twee modi zijn: 5-8DIN / 8-13DIN.
 • Stroomvoorziening. De meeste lasmaskers met automatisch dimmen hebben twee soorten voedingen: een zonnebatterij en lithiumbatterijen. Deze gecombineerde voeding is het meest betrouwbaar. Maar tegelijkertijd moet het batterijvak van de lithiumbatterij worden geopend om de defecte batterijen te kunnen vervangen. In sommige goedkope maskers zijn batterijen geïntegreerd: ze kunnen alleen worden verwijderd door plastic te snijden (wat onze vakmensen soms doen).

  Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

  Een van de modellen is een maskerkameleon. Hier ziet u de maskerpositieregelaar op het hoofd en de nekbeschermer

 • Gewicht. Maskers kunnen wegen van 0,8 kg tot 3 kg. Als je een gewicht van drie kilo van zeven of acht uur op je hoofd moet dragen, moet je tegen het einde van de shift de nek hebben en de kop als houten. Voor amateurlassen is deze parameter niet erg kritisch, hoewel het ook niet comfortabel is om in een zwaar masker te werken.
 • Handige bevestiging aan het hoofd. Er zijn twee systemen voor het bevestigen van de hoofdband en het schild zelf, maar voor deze maskers zijn ze bijna onbelangrijk: je hoeft niet elke keer het masker omhoog / omlaag te brengen. Het kan gedurende het hele werk worden weggelaten. Het belangrijkste is hoeveel aanpassingen er zijn en hoe goed ze het mogelijk maken om de hoofdband te passen. Het is ook belangrijk dat al deze riemen niet verbrijzelen, niet wrijven, zodat de lasser zich comfortabel voelt.
 • De aanwezigheid van een aanpassing waarmee u het schild van het gezicht kunt verwijderen. Dit is belangrijk als u een bril nodig heeft voor normaal zicht. Dan moet het schild van het gezicht worden weggenomen om op uw lenzen te passen.

Van nuttige maar optionele modi, is er nog steeds de mogelijkheid om papavers van lasmodus naar slijpmodus over te schakelen. Met deze schakelaar schakel je eigenlijk het lichtfilter uit, je masker wordt een gewoon schild.

Over de keuze van een lasmachine voor een huis of een zomerresidentie, lees hier. En u kunt het gekochte masker uitproberen bij het maken van een metalen vuurpot.

Merken en fabrikanten

Hoe kies je een kameleonmasker om te lassen, maar hoe navigeer je tussen de massa van producenten? In werkelijkheid is alles niet erg moeilijk. Er zijn vertrouwde merken die altijd kwaliteitsproducten leveren en hun garantieverplichtingen bevestigen. Er zijn er niet veel van:

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Technische specificaties van het kameleonmasker TECMEN DF-715S 9-13 TM8

 • SPEEDGLAS uit Zweden;
 • OPTREL uit Zwitserland;
 • BALDER uit Slovenië;
 • OTOS uit Zuid-Korea;
 • TECMEN uit China (wees niet verrast, de maskers zijn echt goed).

Voor thuisgebruik is het kiezen van een kameleonmasker niet eenvoudig. Aan de ene kant is het noodzakelijk dat het van hoge kwaliteit is, maar het is duidelijk niet betaalbaar voor iedereen om er 15-20 duizend voor te betalen, en het is er niet rendabel voor. Daarom zullen Europese fabrikanten het moeten vergeten. Ze lieten wel goede maskers uit, maar de prijzen voor hen op geen enkele manier niet minder dan 70 $.

In de markt zijn er veel Chinese maskers van zeer weinig waarde. Maar het kopen ervan is riskant. Als u een beproefd Chinees merk nodig heeft, is dit TECMEN. Hier hebben ze echt gecertificeerde kameleons van de fabriekskwaliteit. Het modellengamma is vrij breed, de prijzen variëren van 3000 roebel tot 13.000 roebel. Er zijn filters van de eerste klas (1/1/1/2) en een beetje erger, met alle instellingen en aanpassingen. Na de upgrade heeft zelfs het goedkoopste masker voor 3000 roebel (TECMEN DF-715S 9-13 TM8) een vervangbare batterij, een bleekvertraging van 0,1 tot 1 sec, een soepele aanpassing en een "slijp" -modus. De onderstaande foto toont de technische kenmerken. Het is moeilijk te geloven, maar het kost slechts 2990 roebel.

Geen slechte eigenaars spreken over lasmaskers Resant. Modellen zijn niet veel, maar MS-1, MS-2 en MS-3 zijn een goede keuze voor klein geld (van 2000 roebel tot drieduizend roebel).

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Lasmasker Residentieel: MS-1, MS-2, MS-3 en MS-4

Maskers Resident МС-1 en МС-3 hebben een soepele aanpassing, wat ongetwijfeld handiger is. Maar in de kameleon MS-1 zijn er geen gevoeligheidsaanpassingen. Professionals die ze waarschijnlijk niet regelen, maar voor thuisgebruik heel geschikt zijn.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Technische kenmerken van maskers kameleon Resanta

Zeer goede maskers worden geproduceerd door de Zuid-Koreaanse firma OTOS (Otos). De prijzen zijn iets hoger dan die hierboven, maar er zijn twee relatief goedkope modellen: OTOS MACH II (W-21VW) voor 8700 roebel en ACE-W i45gw (Infotrack ™) voor 13 690 roebel.

Maskeer kameleon om te lassen: classificatie van lichtfilters en maskerkeuze

Technische kenmerken van OTOS MACH II W-21VW dit masker-kameleon is een waardevolle keuze, zelfs voor professioneel gebruik

Lees hier hoe u de elektroden voor het lassen van de lezer opraapt.

Werking van de laskameleon

De belangrijkste vereiste om voor het masker te zorgen: het filter moet worden beschermd: het filtert gemakkelijk. Daarom kunt u het masker "gezicht" niet neerleggen. Veeg het alleen af ​​met een absoluut schone en zachte doek. Indien nodig kunt u de doek bevochtigen met schoon water. Veeg het NIET af met alcohol of oplosmiddelen: het filter is bedekt met een beschermende film die oplost in deze vloeistoffen.

Er is nog een ander kenmerk van laskameleons: ze beginnen te "remmen" bij lage temperaturen. Dat wil zeggen, ze werken met een vertraging, en in beide richtingen - zowel black-out als verlichting. Het kenmerk is zeer onaangenaam, dus het zal niet normaal werken in de winter, zelfs als de bedrijfstemperatuur wordt gespecificeerd van -10 ° C, zoals op TECMEN DF-715S 9-13 TM8. Zelfs bij -5 ° C kunnen ze niet allemaal donker worden in de tijd. Dus in dit opzicht bleek OTOS eerlijker te zijn, wat aangeeft dat de bedrijfstemperatuur bij -5 ° C begint.

Bekijk ten slotte een video over het kiezen van een kameleonmasker voor lassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 8 = 1