Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

Voor het installeren van verwarmingsapparatuur is vaak een aparte ruimte nodig, die een oven, een stookruimte, maar vaker een stookruimte wordt genoemd. Aangezien elke brandstof potentieel gevaarlijk is, zijn de gebouwen waarin de ketels worden geïnstalleerd onderworpen aan vrij strikte vereisten, ontworpen om een ​​maximale veiligheid te garanderen. Er zou een ketelhuis moeten zijn in een privéhuis, vereisten voor gebouwen en normen - alles in het artikel. 

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

Het ketelhuis in een privé-huis moet voldoen aan de massa van eisen

Normatieve documenten

Het is goed om te beslissen over het regelgevingskader. Tot medio 2003 waren de normen van SNIP Nr. 2.04.08-87 van kracht. Vanaf 1 juli 2003 trad SNIP 42-01-2002 in werking. Alle vereisten en normen voor de bouw van ketelhuizen in een woonhuis moeten uit dit document worden gehaald.

Het is wenselijk om de normen te kennen, ook al moet het ketelhuisproject in een privé-huis worden samengesteld door een gespecialiseerde organisatie. U kunt dus de mogelijkheid en de onmogelijkheid bepalen om een ​​of ander verwarmingsapparaat te installeren en ook wat voor soort werk u gaat doen om het bestaande of in aanbouw gebouw aan de normen aan te passen. Bij elke moeilijkheid of controversiële kwestie is het de moeite waard om naar de projectafdeling van de gasleveringsorganisatie te gaan en met hen te praten. Er zijn veel nuances geassocieerd met de eigenaardigheden van elk huis, die alleen kunnen worden opgelost door het plan van het huis of het project ervan te verbinden.

Regels en normen voor het installeren van een gasboiler in een privéwoning

De keuze van de locatie van de gasboiler hangt af van de capaciteit:

 • bij vermogen tot 60 kW is installatie mogelijk in de keuken (afhankelijk van bepaalde vereisten);
 • van 60 kW tot 150 kW - in een aparte ruimte, ongeacht de vloer (afhankelijk van het gebruik van aardgas, kunnen ze worden geïnstalleerd in de kelder en de kelder inclusief);
 • van 150 kW tot 350 kW - in een aparte ruimte van de eerste of kelderverdieping, in de uitbreiding en een vrijstaand gebouw.

Dit betekent niet dat een ketel van 20 kW niet in een aparte stookruimte kan worden geïnstalleerd. Dat kan, als je alle levensondersteunende systemen op één plek wilt verzamelen. Dat is alleen voor het volume van het pand zijn er eisen. De minimale grootte van een ketelhuis in een privéwoning moet zijn:

 • voor ketels tot 30 kW moet het minimumvolume van de ruimte (niet oppervlak en volume) 7,5 m3 zijn;
 • van 30 tot 60 kW - 13,5 m3;
 • van 60 tot 200 kW - 15 m3.

Alleen in het geval van het installeren van een gasboiler in de keuken zijn andere normen - het minimale volume - 15 kubussen en de plafondhoogte - minimaal 2,5 m.

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

De optie om een ​​gasketel op gas te installeren - tot een muur van minimaal 10 cm

Voor elke variant van het pand worden bepaalde eisen gesteld aan het gasketelhuis. Sommigen van hen zijn algemeen:

 • Elke kamer in een ketelhuis in een privéhuis moet natuurlijk licht hebben. En het vensteroppervlak is genormaliseerd - voor 1 m3 volume zou niet minder dan 0,03 m2 beglazing moeten zijn. Let op - dit is de grootte van het glas. Bovendien moet het raam naar buiten zwaaien.
 • Het raam moet een raam of een spiegel hebben - voor noodventilatie met een gaslek.
 • Verplichte ventilatie en verwijdering van verbranding van producten door de schoorsteen. De uitlaat van een laagvermogen-ketel (tot 30 kW) kan door de wand worden onttrokken.
 • Aan de ketelruimte van elk type moet water worden geleverd (om het systeem zo nodig te voeden) en riolering (afvloeiing van koelvloeistof).

Een andere algemene vereiste, die verscheen in de nieuwste versie van de SNIP. Bij het installeren van gasapparatuur voor warm water en verwarming met een vermogen van meer dan 60 kW is een gasbesmettingcontrolesysteem nodig dat bij een inloop automatisch de gastoevoer stopt.

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

In aanwezigheid van een ketel en een ketel, wordt bij het bepalen van de grootte van de ketelruimte hun vermogen samengevat

Verdere vereisten verschillen afhankelijk van het type stookruimte.

Ketelhuis in een woonhuis in een aparte ruimte (ingebouwd of bevestigd)

Afzonderlijke ketelruimen voor installatie van gasketels tot 200 kW moeten van de rest van het pand worden gescheiden door een niet-brandbare muur met een brandweerstandslimiet van minimaal 0,75 uur. Aan dergelijke eisen wordt voldaan door baksteen, sintelblok, beton (licht en zwaar). De vereisten voor individuele ovens in de ingebouwde of aangebouwde ruimte zijn als volgt:

 • Het minimale volume is 15 kubieke meter.
 • Plafond hoogte:
  • met een vermogen van 30 kW - 2,5 m;
  • tot 30 kW - vanaf 2,2 m.
 • Er moet een raam zijn met een spiegel of een raam, het glasoppervlak is niet minder dan 0,03 vierkante meter voor elke kubieke meter volume.
 • Ventilatie zou in één uur ten minste een drievoudige uitwisseling van lucht moeten bieden.

Als de stookruimte in de kelder of op de begane grond is georganiseerd, zal de minimale grootte van het ketelhuis groter zijn: tot de verplichte 15 kubieke meter wordt 0,2 m2 per kilowatt vermogen, wat voor verwarming gaat, toegevoegd. Er wordt ook een vereiste toegevoegd aan wanden en plafonds grenzend aan andere kamers: deze moeten dampgasdicht zijn. En nog een functie: een oven in de kelder of kelder bij het installeren van apparatuur met een vermogen van 150 kW tot 350 kW moet een aparte uitgang naar de straat hebben. Toegestaan ​​om de gang naar de straat in te gaan.

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

Het is niet het gebied van het ketelhuis dat een rating heeft, maar het volume, de minimale hoogte van de plafonds

Over het algemeen moet de grootte van het ketelhuis in een privé-huis worden gekozen op basis van het gemak van de dienstverlening, dat meestal veel hoger is dan de normen.

Speciale vereisten voor aangesloten ketels

Ze zijn niet heel veel. Op de hierboven geschetste punten worden drie nieuwe vereisten toegevoegd:

 1. Bevestiging moet zich op een doorlopend gedeelte van de muur bevinden, op de dichtstbijzijnde ramen of deuren moet de afstand minstens 1 meter zijn.
 2. Het moet gemaakt zijn van niet-ontvlambaar materiaal met een brandweerstandslimiet van minimaal 0,75 uur (beton, baksteen, sintelblok).
 3. De uitbreidingsmuren mogen niet worden verbonden met de wanden van het hoofdgebouw. Dit betekent dat de fundering gescheiden en incoherent moet zijn en niet drie muren moet bouwen, maar alle vier.

  Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

  De bijlage is gemaakt van onbrandbaar bouwmateriaal

Waar je aan moet denken. Als u een ketelhuis gaat bouwen in een woonhuis, maar er is geen ruimte voor een geschikt volume, of de plafondhoogte is iets lager dan de vereisten, dan kunt u naar een vergadering gaan en vragen in ruil voor het beglazingsgebied. Als u van plan bent om een ​​huis te bouwen, dan moet u alle vereisten weerstaan, anders zal het project het nooit met u eens zijn. Ook benaderen ze rigide de constructie van aangesloten ketels: alles moet overeenstemmen met de normen en niet anders.

Installeren van een ketelketel in de keuken: vereisten voor de ruimte

Zoals reeds vermeld, kunnen gasketels tot 30 kW in de keuken worden geïnstalleerd. Het type verbrandingskamer - elke (open, gesloten), het onttrekken van verbrandingsproducten is mogelijk in de ventilatiekanalen (in de appartementen), de schoorsteen, door de muur naar de straat. De ketel kan op een muur- of vloertype worden gemonteerd.

Andere vereisten voor keukens voor het installeren van een gasketel:

 • de hoogte van de plafonds is niet minder dan 2,5 m;
 • ruimtevolume niet minder dan 15 kubussen;
 • Het ventilatiesysteem moet zorgen voor een drievoudige verandering van lucht per uur;
 • de toevoer van verse lucht moet worden verzekerd in een hoeveelheid die voldoende is om het gas te verbranden;

Wandketels moeten op onbrandbare wanden worden gemonteerd. Tegelijkertijd positioneren van de ketel is noodzakelijk om de afstand tussen de zijwanden niet minder dan 10 cm niet brandbare muur Bij niet op de langzaam brandend of brandbaar materiaal worden geplaatst, maar op één voorwaarde. Zij moeten Overpleister- of refractaire scherm. De minimale dikte van de pleisterlaag is 5 cm.

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

De vereisten voor de installatie van een gasketel in de keuken verwijzen meestal naar het volume en de ventilatie

Het scherm voor de gasboiler is gemaakt van plaatstaal. Metaal wordt bevestigd op een warmte-isolerend plaatmateriaal met een dikte van minimaal 3 mm (asbest- of minerale wolplaat). De schermafmetingen moeten groter zijn dan de afmetingen van de ketel in de behuizing op 70 cm van de bovenkant en 10 cm aan de andere zijden.

 Vereisten voor vrijstaande verbranding

Dergelijke ketelhuizen zijn gemaakt met een grote capaciteit van ketels - boven 200 kW. Naast de eerder ingesproken, zijn er verschillende specifieke vereisten. Hier zijn ze allemaal:

 • Het materiaal van muren, afwerkingen en dakbedekking moet brandveilig zijn.
 • Het volume van een afzonderlijk ketelhuis is niet minder dan 15 kubieke meter, plus 0,2 vierkante meter per kW vermogen, bestemd voor verwarming.
 • De plafondhoogte is niet minder dan 2,5 m.
 • Het glasoppervlak wordt beschouwd als zijnde 0,03 m2 per kubieke meter volume.
 • Het raam moet een raam of een spiegel hebben.
 • De ketel heeft een afzonderlijke fundering nodig, de hoogte mag niet meer dan 15 cm boven het vloerniveau zijn.
 • Met een relatief kleine massa (tot 200 kg) is installatie op een betonnen vloer toegestaan.
 • Er moet een noodgasafsluitsysteem zijn (gemonteerd op de buis).
 • Deuren ongedwongen, los.
 • Ventilatie in de ruimte moet een drievoudige luchtuitwisseling gedurende 1 uur mogelijk maken.

Bij het accepteren en installeren van gasapparatuur in een aparte ketelruimte, zal de acceptatie strikt zijn: aan alle normen moet worden voldaan. Alleen in dit geval krijgt u toestemming.

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

Een stand-alone ketelhuis kan zo zijn

Wat moeten de deuren in de stookruimte zijn

Als dit een aparte ruimte in een woongebouw is, moeten de deuren die uit de oven komen brandvrij zijn. Dit betekent dat ze het vuur 15 minuten moeten houden. Deze vereisten zijn alleen gemaakt van metaal. Factory of zelfgemaakte - niet zo belangrijk, al was het maar om de parameters te passen.

Als men in de oven een uitgang naar de straat maakt, dan moeten er niet-vastgezette deuren zijn. En in SNiPe geschreven "zwak versterkt". Dit is nodig om de explosie te laten barsten met een explosiegolf. Dan zal de energie van de explosie naar de straat worden geleid, en niet naar de muren van het huis. Het tweede pluspunt van gemakkelijk "uitgenomen" deuren - gas is vrij om uit te gaan.

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

De deuren naar de stookruimte worden meteen verkocht met het rooster onderaan

Vaak in het project zet een extra eis - de aanwezigheid in het onderste deel van de deur van het geraspte gat. Het is noodzakelijk om de luchtstroom naar de kamer te waarborgen.

Ventilatie voor een ketelhuis in een woonhuis

Zoals reeds vermeld, is de berekening van de ventilatiecapaciteit gebaseerd op het volume van de ruimte. Het moet worden vermenigvuldigd met 3, wat ongeveer 30% aan de reserve toevoegt. We krijgen het volume dat per uur moet worden 'gepompt'.

Bijvoorbeeld een kamer van 3 * 3 m met een plafondhoogte van 2,5 m. Het volume van 3 * 3 * 2,5 = 22,5 m3. Vereist een drievoudige vervanging: 22,5 m3 * 3 = 67,5 m3. Het toevoegen van een marge van 30% levert 87,75 m 3 op.

Om voor natuurlijke ventilatie in het onderste deel van de muur te zorgen, moet er een toevoergat zijn dat door het rooster wordt genomen. De uitlaatpijp moet door het dak gaan, het is mogelijk om door de muur bovenaan te gaan. Het is noodzakelijk om de ventilatiepijp op dezelfde hoogte te brengen als de rookleiding.

Vereisten voor ketels voor de installatie van ketels voor vaste en vloeibare brandstoffen

Vereisten voor het volume, de afmetingen en materialen voor het ketelhuis zijn hetzelfde. Er zijn echter verschillende specifieke die verband houden met de noodzaak om een ​​schoorsteen te organiseren en een plaats om brandstof op te slaan. Dit zijn de belangrijkste vereisten (meestal worden ze geregistreerd in het paspoort van de ketel):

 • Het gedeelte van de schoorsteen mag niet kleiner zijn dan de diameter van de keteluitlaat. Verlaag de diameter van de hele lengte van de schoorsteen niet.
 • Om een ​​schoorsteen te bouwen is het noodzakelijk met het minste aantal knieën. Idealiter zou het direct moeten zijn.
 • In het onderste deel van de muur moet er een toevoerpoort (venster) voor luchtinlaat zijn. Het gebied wordt geschat op basis van de capaciteit van de ketel: 8 m² M. zie voor elke kilowatt.
 • De uitlaat van de schoorsteen is mogelijk via het dak of in de muur.
 • Onder de ingang van de schoorsteen moet er een opruimgat zijn - voor inspectie en onderhoud.
 • Het schoorsteenmateriaal en de aansluitingen moeten gasdicht zijn.
 • De ketel is geïnstalleerd op een niet-ontvlambare basis. Als de vloeren in de stookruimte van hout zijn, leg er dan een stuk asbest of karton van minerale wol op, een stuk metaal. De tweede optie is een podium van bakstenen, gepleisterd of betegeld.
 • Bij gebruik van de ketel op de kolen, is de bedrading alleen verborgen, het is mogelijk om het in metalen buizen te leggen. De stopcontacten moeten worden gevoed door een onderspanning van 42 V en de schakelaars moeten worden afgedicht. Al deze eisen zijn een gevolg van de explosie van kolenstof.

Merk op dat de doorgang van de schoorsteen door het dak of de muur moet worden gemaakt door een speciale pass-through niet-ontvlambare unit.

Vereisten voor ketelhuizen in een woonhuis

Ketels op vloeibare brandstof werken meestal luidruchtig

Er zijn enkele woorden te zeggen over ketels op vloeibare brandstoffen. Hun werk gaat meestal gepaard met een voldoende hoog geluidsniveau, evenals een karakteristieke geur. Dus het idee om zo'n assemblage in de keuken te zetten, is niet het beste idee. Bij het toewijzen van een aparte ruimte, moet ervoor worden gezorgd dat de muren een goede geluidsisolatie geven en de geur niet door de deuren binnendringt. Aangezien de binnendeuren nog steeds van metaal zijn, zorgt u voor de aanwezigheid van een kwaliteitszegel rond de omtrek. Misschien zullen ruis en geuren niet interfereren. Dezelfde aanbevelingen zijn van toepassing op gekoppelde ketels, hoewel ze minder kritiek zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 4 = 5