Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Pictura din aluminiu este un proces laborios care necesită anumite condiții. Pictura suprafețelor și a detaliilor din acest metal se realizează prin tipuri speciale de compoziții de colorare. Există mai multe modalități de bază pe care le puteți efectua acasă. Rezultatul fiecăruia poate fi puțin diferit, pentru că pentru a obține o acoperire apropiată de ideală, trebuie să dețineți anumite abilități.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Metode de pictura

Pentru vopsirea pieselor și suprafețelor din aluminiu sunt utilizate trei metode principale, care necesită prezența anumitor echipamente și materiale. Lucrul cu lucrări de pictura cu formulări standard și obținerea unui rezultat atractiv este imposibil.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Pictura din aluminiu prin mâinile proprii

Se recomandă vopsirea acestui metal în următoarele moduri:

 • Aplicarea compoziției de pulbere.
 • Aplicarea tehnologiei de anodizare, care implică utilizarea de coloranți anilinici.
 • Acoperirea produselor cu tipuri speciale de sol, urmată de aplicarea anumitor smalțuri.

Fiecare metodă necesită precizie extremă și respectarea tuturor nuanțelor tehnologice.

Cum de a picta aluminiu?

Mai multe tipuri de soluții pot fi folosite pentru vopsirea acestui metal.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Pentru colorarea metalelor neferoase, un complex de compuși speciali

Amestecuri acrilice

Ele sunt realizate pe baza de acrilic, care joacă rolul de polimer. Cea mai eficientă este opțiunea din cutii. Aerosolii permit ca aplicarea să fie efectuată într-un strat mai uniform, care nu poate fi realizat cu o perie sau o rolă.

Astfel de soluții au capacitatea de a rezista temperaturilor diferite, influențelor mecanice și expunerii la umiditate. Aplicarea lor este însoțită de o pregătire preliminară.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Acrilul în aerosoli este cel mai convenabil și ușor de utilizat

Aniline coloranți

Astfel de produse sunt utilizate în principal pentru lucrul cu textile, lână și piele. Dar, de asemenea, această compoziție, sau mai degrabă soluția sa, este o opțiune excelentă pentru acoperirea suprafețelor din aluminiu. Produsele sunt produse în formă lichidă și sub formă de pulbere. Când sunt diluate, se observă anumite măsuri de siguranță, deoarece colorantul are un efect toxic. După aplicare, stratul nu prezintă pericol pentru sănătate.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Compozițiile de anilină pentru țesături cu o abordare competentă pot fi metale vopsite

Compoziție epoxidică

O alternativă la vopselele acrilice sunt amestecurile epoxidice, acestea fiind fabricate pe bază de rășini. Compoziția oferă o acoperire fiabilă, durabilă și durabilă. Dar este dificil să lucrezi cu astfel de materiale fără experiență relevantă, deoarece procesul ar trebui să fie destul de rapid.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Compozițiile epoxidice cu două componente se disting prin rezistență ridicată

Important! Vopseaua pentru aluminiu este aleasă cu o atenție deosebită, preferința fiind acordată producătorilor dovediți. Solicitarea necesară a certificatelor necesare.

Vopsele pulverulente

Această formă de perspectivă a compușilor coloranți este o pulbere, care este aplicată de un pulverizator special după prepararea substratului. Acoperirea se obține prin topirea amestecului aplicat, care necesită echipament complex.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Pentru aplicarea vopselelor cu pulbere aveți nevoie de echipamente profesionale

Cum să pictezi aluminiu acasă

Toate soiurile de colorare necesită respectarea deplină a nuanțelor tehnologice. Orice încălcare poate afecta negativ forma finală a stratului de acoperire.

anodizare

Oxidarea anodică sau anodică este o metodă electrochimică care permite producerea unui film de oxid pe suprafața profilurilor de aluminiu și a pieselor care împiedică oxidarea. De fapt, există un proces de gravare. Rezultatul este baza pe care se află un anumit tip de colorant. Dezavantajul acestei opțiuni este acela că elementele relativ mici pot fi manevrate manual, fără echipament special.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Compozițiile pentru anodizare pot fi utilizate diferite, dar schema este practic neschimbată

Materiale necesare

Vor fi necesare următoarele materiale:

 • Capacitate. Ar trebui să fie făcut din aluminiu și poate găzdui cu ușurință fragmentul prelucrat. Este prevăzut un container separat pentru stocarea și distribuirea lichidului.
 • Substanțe pentru soluție chimică. Soda, sare și apă distilată.
 • Sandpaper.
 • Aniline colorant. Dacă se alege o variantă de pulbere, este necesară acidul acetic pentru diluare.
 • Produse pentru degresarea suprafeței.
 • Sursa curentului electric. O baterie de mașină este potrivită pentru aceasta, un redresor reglabil poate servi drept alternativă. Tensiunea ar trebui să fie de 12 V, iar puterea curentului 2 A.

Totul necesar este pregatit in avans.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Încărcătorul bateriei auto poate fi folosit ca sursă de energie

Pregătirea suprafeței și soluția electrolitică

Procesul ulterior este următorul:

 1. Partea este curățată de murdărie și praf și șterse. Dacă există un strat decorativ vechi, atunci acesta este îndepărtat în întregime.
 2. Se face măcinarea. Acesta va îndepărta rămășițele acoperirii anterioare și va elimina neregulile.

  Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

  Înainte de a decora piesa trebuie curățată cu atenție până la un metal neted

 3. Suprafața este degresată de un agent special, kerosen sau benzină.
 4. Fragmentul este din nou șters cu o cârpă umedă curată și uscată.
 5. Apoi trebuie să pregătiți o soluție. Volumul de apă egal cu volumul recipientului utilizat este împărțit în două părți: sarea este adăugată la prima, la al doilea sifon. Proporțiile pentru ambele substanțe sunt aceleași: pentru 1 parte de sare sau sifon 5 părți de apă. Soluțiile sunt amestecate bine, după care sunt filtrate și amestecate într-un recipient din aluminiu. Amestecul este din nou frământat și uscat.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Sare de masă pentru colorarea profesională a aluminiului

Procesul de anodizare

Tehnologia anodizării arată astfel:

 1. Se prepară un jumper pe care va fi localizat fragmentul procesat. Nu lăsați piesa să atingă fundul, iar punctul de fixare nu trebuie să se reflecte în aspect.
 2. Din sursa de curent, minusul este conectat la rezervor și plus la produs. Timpul de expunere depinde de dimensiunea elementului și variază de la 30 la 120 de minute.

  Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

  Anodizarea se poate face într-un recipient din plastic, dar catodul trebuie să fie plumb

 3. În timpul procesului, soluția se întunecă, se degajă vapori toxici, este necesară ventilarea atentă.
 4. Partea procesată este scoasă, ștersă, așezată în apă curată și fiartă timp de o jumătate de oră. Acest lucru va preveni complet coroziunea.

La nota! O metodă alternativă implică utilizarea unui container de polietilenă și o bandă de plumb acționează ca un catod.

colorit

Pictura are loc după un anumit tipar:

 1. O soluție este pregătită în prealabil. Colorantul de anilină sub formă de pulbere este diluat în apă, se adaugă acid acetic. Proporțiile sunt după cum urmează: 1 litru de lichid este de 20 de grame de vopsea și 1,5-2 ml de oțet.
 2. Compoziția este încălzită la o temperatură de 75-80 de grade.
 3. Componenta anodizată este imersată în soluție timp de 25-30 minute.

Pentru a obține rezultate impresionante utilizând numai această metodă, trebuie să înțelegeți esența procesului. Pentru a face acest lucru, trebuie să practici.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Saturația soluției de vopsea anilină este selectată experimental

Utilizarea de vopsele speciale și grunduri

O metodă mai simplă este utilizarea vopselelor cu aerosoli cu condiția de pregătire preliminară. Această opțiune nu oferă o protecție fiabilă împotriva coroziunii și, dacă există o încălcare a recomandărilor, este posibil ca acoperirea să acopere.

Tehnologia arată astfel:

 1. Suprafața produselor din aluminiu este bine măcinată. Procesul presupune prelucrarea tuturor zonelor (chiar greu accesibile). Dar procedura nu trebuie să fie însoțită de eforturi excesive, deoarece metalul este ușor deteriorat.
 2. Partea se degresează cu un agent adecvat și se șterge bine. Dacă este necesar, este permisă imersarea fragmentului în soluție. Toate lucrările se fac în mănuși curate, mâinile atingând ar trebui să fie minime.

  Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

  Pentru degresarea de înaltă calitate a metalului, este de dorit să se utilizeze compozițiile destinate acestui scop

  Atenție vă rog! Aluminiu este ușor deteriorat de substanțe chimice, deci este mai bine să alegeți soluții speciale sau să aplicați amestecul pe site-ul de testare.

 3. Piesa de prelucrat este șters. Dacă degresarea a fost efectuată cu kerosen sau benzină, partea poate fi complet imersată în apă distilată și uscată.
 4. Se plasează două straturi de grund, fiecare fiind bine uscat.
 5. Balonul cu vopsea de aerosol este agitat, compoziția este pulverizată uniform de la o distanță de cel puțin 25-30 cm. Este necesar să se excludă apariția de dungi sau îndoiri. Numărul de acoperiri variază de la 3 la 5.
 6. Un strat protector de lac incolor este aplicat de sus.

O astfel de metodă permite pictarea relativ ieftină a pieselor de aluminiu mici și necomplicate.

Pictură în pudră

Această metodă este potrivită pentru vopsirea profilelor din aluminiu și a elementelor complexe sau mari. Procesul tehnologic presupune disponibilitatea unui echipament special. Toate dispozitivele pot fi achiziționate sau fabricate independent, dar vor arăta ca o producție mică. Prin urmare, pentru o singură culoare a metalului, o astfel de metodă nu are sens.

Metode și tehnologie de vopsire din aluminiu

Vopselele cu pulbere oferă cel mai bun rezultat atunci când lucrează cu aluminiu

Algoritmul de lucru:

 1. Se efectuează pregătirea necesară.
 2. Pe o suprafață pregătită din punct de vedere calitativ, se pulverizează vopseaua cu pulbere. Datorită diferenței de taxe, este atras de bază.
 3. Elementul este trimis la cuptor pentru coacere. În timpul încălzirii, amestecul formează o acoperire polimerică puternică cu o penetrare profundă în substrat.

Dezavantajul acestei metode este că nuanța este selectată din opțiunile propuse. Dar gama de culori este mult mai largă decât metodele anterioare.