Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Dicționarul numelor tuturor elementelor de fațadă, pe care arhitecții le-au folosit, numără câteva mii de termeni. Acestea au creat catedrale gotice, palate clasice, biserici cu săli rotunde, baroc și case de tip gentry în stil rococo. Fațadele și interiorul erau bogat decorate. Este imposibil să enumerăm elementele arhitecturale antice ale fațadei, ale căror nume sunt culese din diferite țări și limbi. Prin urmare, ne vom concentra pe cele principale utilizate în construcțiile moderne și pe modalitățile de a le accentua.

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Detalii decorative ale fatadei

În Sydney, Australia, în fiecare an în timpul săptămânii există un festival de lumină. Iluminatul arhitectural al fațadelor clădirilor și ghirlandele luminoase colorate pe coloane și arcade decorează orașul în fiecare noapte. Teatrul de Opera de pe peninsula si Podul Harbour in fiecare seara iau un nou look. Pe fațadele cu ajutorul proiectoarelor creează o lume fantastică. Această tradiție a fost deja adoptată de unele orașe europene.

conținut:

 1. Iluminarea arhitecturală a fațadelor istorice și moderne, a tipurilor și locurilor de instalare.
 2. Tipuri de iluminat arhitectural.
 3. Elementele principale sunt iluminate pe fațadă.
 4. Intrarea și elementele ornamentelor sale.
 5. Elemente arhitecturale de perete.
 6. Ferestrele, ca parte a stilului general al fatadei.
 7. Elementele principale ale arhitecturii sunt proiectate pentru lumina zilei.

Iluminarea arhitecturală a fațadelor istorice și moderne, tipurile și locațiile de instalare

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Iluminatul arhitectural al fațadei accentuează de obicei liniile orizontale ale fațadelor clădirilor

În întuneric, este necesară iluminarea străzilor, a pătratelor, perimetrul casei. Iluminarea arhitecturală a fațadelor clădirilor rezolvă această problemă, în timp ce iluminează simultan pereții exteriori, accentuând elementele individuale. Cu ajutorul fasciculelor direcționale, este posibil să se identifice locuri atractive pe fațadă și să se ascundă nedeclaratul. Iluminatul proiectat corect va decora orice structură.

De la lumina stradală, iluminând străzile și drumurile în întuneric, proiectoarele arhitecturale diferă în funcție de razele direcționale. Ele pot fi una, două, rareori patru. Sunt amplasate lămpi:

 • pe pereți;
 • sub streașină;
 • de-a lungul plintei;
 • sub arcuri;
 • pe coloane;
 • pe peluza de-a lungul perimetrului clădirii.

Aranjamentul echipamentelor de iluminat și direcția razelor sunt de obicei dezvoltate de designeri. Acestea evidențiază cele mai interesante elemente din arhitectura casei cu lumină. Locurile neatractive sunt ascunse în umbre. Aspectul clădirii este complet diferit. Soluția de iluminat și culoare face din structura industrială standard misterioasă.

Tipuri de iluminat arhitectural

Pentru iluminatul arhitectural folosiți lămpi speciale, caracterizate prin economie și o durată lungă de viață:

 • Benzi LED;
 • Searchlight;
 • Module LED;
 • luminile stradale;
 • proiectoare de soclu și de gazon cu mai multe fascicule;
 • Lumini LED cu o culoare în schimbare.

Pentru a crea iluminatul arhitectural, utilizați diferite tipuri de corpuri de iluminat. Elementele principale ale fatadei sunt evidențiate de proiectori. Fasciculele LED evidențiază liniile principale, cum ar fi arce, cornișe, mulaje. Modulele LED evidențiază culori contrastante importante în imaginea clădirilor arhitecturale ale clădirilor: balcoane, plăci, sectoare de acoperiș.

Elementele principale sunt iluminate pe fațadă

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Elemente arhitecturale ale fatadei

Razele instalate pe peluze și stâlpi de proiectori sunt cel mai adesea îndreptate spre elementele decorative ale fațadei:

 • prize;
 • piatra de inchidere;
 • capitalul coloanei;
 • timbrel de ușă;
 • arc;
 • un panou și un model - turnare din stuc;
 • balustrada balcon și pridvor;
 • curbată cornișă.

Numele elementelor au fost parțial transferate din dicționarul arhitectului. Rosette înseamnă turnare în formă de cerc, cel mai adesea ca o floare. Situată deasupra ușii de intrare sau a balconului. Mai puțin frecvent sub marginea acoperișului.

Modelul are o formă arbitrară. Stucco reprezintă un fragment de model de origine vegetală, este atașat spațiului liber al peretelui, simetric față de axa fațadei. Acesta este adesea încadrat de un cadru de panouri de formă arbitrară și dreptunghiulară.

 

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Utilizarea elementelor decorative pentru fațade

Timpan deasupra ușii este un arc oval reprezentând continuarea porții. Decorate în mod tradițional cu mozaic sau stuc. O opțiune bugetară este o sticlă de fereastră într-un cadru curbil.

Tabelul conține elementele principale ale fațadelor utilizate în timpul nostru și locațiile acestora:

Denumirea elementului arhitectural descriere Locația principală pe fațadă
castel de piatră o piatră în formă de conică centrală, deasupra ferestrei și a ușii, cu un vârf semicircular Arcade ferestre, usi, arcuri, jumătate arcade în centrul de la partea de sus
turnare proeminentă bandă pereții de-a lungul demarcării liniei de plintă și între etaje, sub acoperiș
cornișă raft sub ferestre sau acoperiș pervaz decorativ, stuc sub linia acoperișului
timpan arc semicircular de deasupra ușii sau ferestrei, în mod obișnuit glazurat sau o factură făcută din decorațiuni din stuc deasupra ușii și ferestrei, mai puține ori pe jumătatea coloanelor de pe perete
capital partea superioară extinsă a coloanei, decorată cu stuc pe coloane și jumătate de coloane sub tavan
arc o deschidere în perete fără o ușă sau coloane interconectate intrarea, trecerea de la camere, între clădiri
panou Perla subțire care înconjoară modelul este evidențiată în culori pe pereți
balustradă fâșii fixate care susțin balustrada balcon, verandă, terasă, scară
paranteză suporturi figurine pentru pervazuri și cornișe sub ferestre, balcoane
priză decoratiuni decorative in forma de flori, rotunde, albe din gips deasupra ferestrelor, intrărilor, arcadelor și spațiului liber al zidurilor

Un baldar curbat deasupra pridvorului arata ca un arc. Poate fi o tranziție între corpuri cu o boltă semicirculară. Adesea este făcută cu nervuri proeminente și chiar decorează pătratele văilor cu rozete. Casa are un aspect enigmatic, atunci când lumina este emisă de o arcadă cu elementele sale stucco și pur și simplu mulaje. În plus, se folosesc dungi de lămpi cu LED, subliniind forma arcului.

Intrare și elemente ale ornamentelor sale

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Arhitectură de fațadă

Intrarea principală a clădirii a fost numită de mult timp intrarea principală și a fost astfel construită. Elementele sale includ:

 • etapă;
 • pridvorul;
 • balustrada;
 • coloane și semicoloane;
 • vărsat;
 • ușă și ornamente.

Veranda poate fi limitată la o mică zonă în fața ușii sau la terasă. Un balustradă cu balustrade limitează marginea treptelor și pridvorul ajunge la perete. În același timp, protejează oamenii împotriva căderii. Anterior au fost reprezentate coloane sculptate din ghips, un copac. Acum au fost înlocuiți cu metal. Gardul poate fi, de asemenea, sticlă cu rafturi subțiri invizibile. Totul depinde de stilul arhitectural al casei.

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Elemente ale fatadei clădirii

Pentru a crea o vedere de lux a clădirii, este suficient să iluminați linia curbă a balustradei albe cu proiectorul. Treptele și zona de verandă a marmurei subliniază gustul rafinat al proprietarilor și prosperitatea.

Ușa, și chiar ușa de garaj, sunt și ele elemente arhitecturale. Ele sunt legate în mod inextricabil de imaginea casei și trebuie să corespundă direcției decorării fațadei. Decorarea ușilor în stil clasic poate fi executată sub formă de jumătăți de coloane cu pilaștri de lux - ornamente decorative în partea de sus. Nu au fost sculptate din piatră de mult timp. Pentru decorarea fațadei moderne din diverse materiale, inclusiv polistiren expandat, acoperit cu vopsea pe chit.

Ferestrele, ca parte a stilului general al fatadei

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Elemente arhitecturale ale fatadei casei

Ferestrele sunt făcute în stilul casei. Pentru a face acest lucru, utilizați un număr de elemente în jurul deschiderii:

 • suport;
 • pervazul ferestrei;
 • tăiați;
 • figura de sus a deschiderii sau timpanul;
 • împărțirea cadrului prin lamele înguste și muchiile.

Suportul este numele elementului decorativ pe care se află pragul exterior. Poate fi sub forma a două fragmente mici și o placă masivă cu mai multe suporturi unghiulare. La ferestrele ferestrei ferestrelor se sprijină designul cadrului de deschidere. Serveste ca suport pentru suporturile verticale - platbande.

Partea superioară a ferestrei se termină cu o cornișă. Ca o opțiune, el poate fi calculat, sub formă de jumătăți de arcuri. Un timaman glazurat este creat în timpul zidării pereților. Suprafața sa semicirculară este încoronată cu o piatră de castel. Structura a plecat de la clădirile de piatră cu un tavan boltit. Când nu se utilizează grinzi metalice pentru suprapuneri plane. Nu au făcut-o încă. Deschiderile ușilor și ferestrelor aveau forma unui arc. În centru era o piatră conică. Distribuise greutatea zidului pe rafturi. Pentru asta și-a luat numele. În timp, a fost decorat cu sculpturi. Acum este posibil să cumpărați o piatră falsă pentru finisarea casei și pentru a decora fațada cu un element arhitectural tradițional.

Elementele principale ale arhitecturii sunt proiectate pentru lumina zilei

Principalele elemente arhitecturale ale fațadei, nume și modalități de evidențiere a iluminării lor

Elemente arhitecturale decorative ale fatadei casei

Elementele arhitecturale utilizate pentru fațadă sunt proiectate să arate ca o clădire în timpul zilei. Pietrele rustice din colțuri oferă casei o vedere masivă. Se pare că zidurile sunt așezate din blocuri mari. Sub podeaua de piatră netratată de bază, faceți inserții verticale pe pereți.

Din pietrele brute prelucrate din zidărie i sa dat numele rustic. Arhitectura se distinge prin prelucrarea deliberată a materialelor, suprafața de textura a pietrei sălbatice. Termenul "rugină" înseamnă dur, rural. Acum, materialul care imită rugina este folosit pentru a decora o casă sub forma unei clădiri antice sau a unui castel. Pe panourile de fațadă sunt montate și se aplică alte elemente arhitecturale. Faceți-i din materiale ușoare și gata să vândă în magazine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

89 − 83 =