Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Oricum, chiar și cele mai durabile mobilier se epuizează treptat și devin inofensive. Canapea, ca piesă de mobilier folosită în mod activ, nu face excepție. Restaurarea canapelei cu mâinile proprii îi va restabili atractivitatea și indispensabilitatea funcțională.

Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Schemă tapițerie canapea.

Repararea mobilierului tapițat este mai ușor de făcut prin invitarea maeștrilor. Această abordare este pe deplin justificată dacă canapeaua dvs. este unică și are o valoare antică sau dacă designul acesteia este foarte complicat. În cele mai multe cazuri, restaurarea canapelei este un exercițiu foarte real și economic. Întrebarea despre cum să restabilești o canapea, este rezolvată destul de simplu, dacă nu ai timp liber și nu primești materiale de calitate.

Informații utile

Canapea constă din mai multe elemente având un design standard. Elementele principale includ spatele, laturile, scaunul. Mai mult decât atât, elementele elastice pot cuprinde suspendate (pufuri, tampoane, etc.), mecanisme suplimentare (pentru mecanismul de desfășurare, balamale, etc.) și accesoriile de decorare. La rândul său, elementele principale includ cadrul, tapițeria, umplutura și panoul din spate. În construcția scaunului este de asemenea un element de amortizare.

Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Diagrama dispozitivului canapelei.

Cadrele elementelor principale sunt realizate din bare de lemn de diferite dimensiuni. De obicei, barele sunt îmbinate prin compuși adezivi, iar rosturile pot fi întărite cu șuruburi. Se folosește ca umplutură o umplutură de diferite grosimi și densități, precum și baterea, sinteponul sau alte materiale de umplutură sintetice moi.

Scaunul pentru amortizare este cel mai adesea realizat sub formă de arcuri, dar poate fi reprezentat de o foaie de spumă îngroșată. Cotierele pereților laterali sunt formate dintr-un strat suplimentar de material moale. Toate elementele principale sunt acoperite cu tapițerie din piele sau din piele. Pentru a împiedica ruperea sau tragerea în sus a tapițeriei, elementele de tragere (decorate, de exemplu, sub formă de butoane, nituri etc.) se aplică pe suprafața elementelor principale.

Principiile de bază ale restaurării: instruire pas cu pas

Orice restaurare a canapelei vechi (indiferent de cauzele sale) implică înlocuirea tapițeriei și a umpluturii, deoarece materialele acestor elemente sunt supuse celei mai rapide uzuri. Înlocuirea sau repararea altor componente se face în caz de deteriorare.

O excepție este repararea unei canapele destul de noi, în cazul în care cadrul sau elementul de amortizare este deteriorat din cauza unui impact mecanic sau datorită defectelor de fabricație. În acest caz, tapițeria și umplerea sunt păstrate în stare bună și înlocuirea lor este impracticabilă. În timpul reparației, tapițeria este îndepărtată cu grijă și componenta deteriorată este înlocuită, după care tapițeria este returnată la locul ei.

Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Opțiuni tapițerie canapea.

Dacă, după dezvăluirea daunelor, sa luat decizia de a restabili vechea canapea, atunci ar trebui să se determine care element va fi reparat și care va fi înlocuit complet. În consecință, se compilează o listă a materialelor necesare și cantitatea lor.

Când efectuați restaurarea canapelei cu mâinile proprii, ar trebui să rezolvați simultan problema necesității de a face modificări în design. Nu va fi deosebit de dificil să faceți următoarele îmbunătățiri: măriți grosimea laturilor; schimbarea formei cotierei; schimbați rigiditatea scaunului și spătarului etc.

Selectarea materialului de tapiserie

Tapițeria din canapea este elementul cel mai vizibil și cel mai purtător al oricărei canapele. Materialul de tapițerie trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, cum ar fi:

 • rezistența la abraziune;
 • rezistența mecanică la tracțiune;
 • capacitatea redusă de concentrare a prafului și murdăriei;
 • estetică;
 • inofensiv pentru oameni;
 • stabilitatea vopsirii.

Tapițerie piele are multe avantaje, dar este costisitoare și dificil de instalat cu mâinile tale. Această tapițerie este folosită, de regulă, dacă pielea se află pe o canapea veche. O tapiserie bună este foarte frumoasă și aristocrată, mai tehnologică, dar nu foarte diferită de preț de la piele. În același timp, trebuie avut în vedere faptul că atât pielea, cât și tapiserii au o durată lungă de viață.

Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Aspectul aspectului în fața tapițeriei.

Alegerea colorării țesăturii este foarte importantă atât din perspectiva estetică, cât și din cea practică. Atunci când alegeți o țesătură, trebuie să țineți cont de necesitatea de ao combina pe diferite elemente ale designului canapelei și locului din zona elementului însuși. Cele mai mici deșeuri sunt obținute prin utilizarea de materiale și materiale monofonice cu un model abstract abstract. Materialul de suprasarcină apare atunci când se taie o țesătură cu un ornament mare sub formă de forme geometrice, linii și celule de diferite culori.

Fibra densa fleecy este capabila sa ascunda multe defecte cu intindere. Atunci când alegeți o țesătură, este necesar să verificați dacă grămada este fixată cu fermitate pe bază. Țesăturile din bumbac nu sunt practice, se sfărâmă și nu prezintă rezistență la abraziune. Țesăturile din veluros arată bine, dar au o rezistență scăzută la uzură și colectează în mod activ praf.

Alegerea materialului de umplutură

Filler și sintepon sunt utilizate pe scară largă ca umplutură. Atunci când alegeți un material, trebuie să acordați o atenție deosebită calității sale. Synthepone trebuie să fie alb, fără nuanțe semnificative. Nu ar trebui să cedeze mirosuri neplăcute. Rezistența sinteponului este de așa natură încât este dificil să se rupă manual; dacă este ușor rupt, atunci acesta este un material de calitate slabă.

În scaun și spătar, cauciucul spumos este aplicat de obicei cu o grosime de cel puțin 50 mm sau mai multe straturi cu o grosime de 20 mm. Structura de cauciuc spumă de calitate conține pori foarte mici. Atunci când cumpărați materiale, trebuie să verificați proprietățile elastice: după apăsarea mâinii pe cauciuc spumant, ar trebui să reveniți rapid la poziția sa anterioară.

Demontarea canapelei și a elementelor sale

Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Diagrama dezasamblării canapelei.

Restaurarea canapelei începe cu dezasamblarea completă. Este produs în următoarea ordine. Toate elementele suspendate și decorative sunt îndepărtate. Deșurubați pereții laterali. Se realizează dezmembrarea mecanismelor de amenajare a canapelei și fixarea elementelor. Spatele și scaunul sunt separate.

Demontarea completă a pereților laterali include deșurubarea picioarelor și a accesoriilor, scoaterea tapițeriei și îndepărtarea umpluturii. Cotiera este scos. Rezistența cadrului este verificată.

Demontarea spătarului începe cu scoaterea panoului din spate. Apoi, elementele de tragere sunt scoase și tapițeria este îndepărtată. Umplutura este îndepărtată. Rezistența cadrului este verificată.

Demontarea scaunului pentru canapele include scoaterea elementelor de prindere și îndepărtarea tapițeriei. Elementele de amortizare sunt eliminate. Umplutura este îndepărtată. Rezistența cadrului este verificată.

Trebuie avut în vedere faptul că într-o serie de modele de canapele, tapițeria spătarului și a scaunului este realizată de o bucată de țesătură continuă pe ambele elemente.

Adesea, canapeaua este așezată pe un palet. Despărțirea și dezasamblarea acestuia finalizează dezasamblarea întregii canapele.

Tăierea de tapițerie nouă

Tăierea țesăturilor noi este cea mai ușor de făcut pe vechea tapițerie. Dacă a fost îndepărtată cu atenție, aceasta va servi ca șablon pentru noua tapițerie. Cu o astfel de tăiere, este recomandabil să adăugați 1-2 cm în toate direcțiile, oferind o alocație și facilitând întinderea ulterioară. Dacă se ia o decizie de extindere a pereților laterali, modificarea corespunzătoare este luată în considerare la tăiere. Atunci când este imposibil să se utilizeze tapițerie veche, toate elementele sunt măsurate folosind o bandă și o riglă de metru. Apoi faceți un model pe hârtie și tăiați materialul.

Restaurarea scaunului și spătarului

În primul rând, carcasa este reparată, dacă este necesar. Pentru a face acest lucru, barele de lemn deteriorate sau deformate sunt înlocuite. Punctele de fixare ale barelor sunt întărite. Elementele de amortizare sunt instalate. Utilizând o bandă, cauciuc spumant și alte materiale de umplutură sunt crăpate. Se efectuează așezarea foilor de umplere. Materialul de tapițerie este aplicat peste umplutură.

Restaurarea calitativă a canapelelor prin mâinile proprii

Unelte pentru tapițarea canapelei: un ciocan, un burghiu, un ferăstrău, o cheie, o șurubelniță.

Elementele de strângere sunt instalate în locurile unde au fost mai devreme, pentru a nu face găuri noi la baza cadrului. Gaura din material și materialul de umplutură este realizată cu un șurub. Elementele de fixare sunt fixate pe partea din spate a cadrului ramei, fixând astfel tapițeria pe suprafața scaunului. Materialul este întins pe scaun și este fixat cu un capsator în interiorul barelor carcasă. Întinderea țesăturii se realizează uniform, pentru a preveni deformarea țesăturii. Clipeste materialul. Distanța dintre console nu depășește de obicei 40 mm.

Repararea spătarului este similară cu refacerea scaunului. În partea din spate nu există elemente de amortizare, care simplifică într-o oarecare măsură restaurarea. În cele mai multe canapele, tapițeria spătarului și a scaunului este combinată, astfel încât țesătura de tapițerie nu este fixată pe o parte a scaunului, ci se duce în spate. Apoi, pe spate, materialul este fixat de elementele de strângere, similare cu scaunul. Tapițeria este întinsă uniform pe spate și fixată de paranteze. Secțiunea de țesut care acoperă articulația dintre scaun și spătar nu este fixată pe cadru și trebuie să permită deplasarea acestor elemente una față de cealaltă atunci când se deschide canapeaua. Placajul de pe panoul din spate este acoperit cu o cârpă și fixat pe partea din spate a spatelui.

Restaurarea pereților laterali

Pe pereții laterali ai ramei sintepon sau spumă subțire (grosime 20 mm), care se fixează pe suprafața bazei cadrului cu clei sau capse. Cotiera este fabricat din spumă de dimensiuni corecte și fixat cu clei. Acoperitor cusute anterior pentru a forma un capac, acesta este pus pe cadru lateral și tensionat pe ambele părți, din spate și de jos, și apoi fixate în aceleași paranteze.

Joncțiunea materialului din spatele peretelui lateral este acoperită cu un panou de placaj tăiat cu o cârpă. Elementele de așezare sunt instalate, dacă au fost furnizate. Sunt montate elemente și accesorii suplimentare.

Canapeaua este asamblată în ordine inversă în ceea ce privește dezasamblarea.

Unelte și echipamente pentru restaurarea canapelei

 • un capsator mecanic sau electric;
 • foraj;
 • șurubelniță;
 • mașină de cusut;
 • sulă;
 • aparate de tăiat laterale;
 • clește;
 • o șurubelniță este plată;
 • un ciocan;
 • bomfaier;
 • daltă;
 • Masina de indreptat;
 • foarfece;
 • ruleta;
 • linia contorului;
 • cuțit.

În cazul în care canapea scârțâit, scuturat, a luat o privire urâtă, acest lucru nu este încă motivul pentru a scăpa de ea. Auto-restaurarea canapelei îi va da oa doua viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

77 + = 87