Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Traditionellt, för dekoration av fönster i våra lägenheter använder persienner eller gardiner, sys från tyget. Men ibland kan det här beslutet vara tråkigt och ointressant. Då kan icke-standardiserade gardiner komma till hjälp. Till exempel, de så kallade gardinerna gardiner. De kommer att ge en känsla av ljushet och luftighet till ditt inre. Dessutom kommer sådana ursprungliga draperier att dekorera fönstret, ge tillgång till solljus och luft.

Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Gardiner av pärlor kommer att bli en underbar inredning av fönstren i sovrummet.

Att göra en liknande typ av gardiner kan vara bokstavligen från det praktiska materialet. I moderna butiker hittar du gardiner, samlade från vinstockar, björkbark eller tunna tärningar. Men det är mycket mer intressant att göra egna kläder. Dessutom kan du locka dina barn till jobbet. Som regel uppfattas sådana aktiviteter tillsammans med fadern och modern av dem som ett roligt spel. En gardin i slutet blir mycket mer mysig och "hem".

Typer av gardiner för olika rum

Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Med hjälp av gardiner av pärlor kan du dekorera inte bara fönstren, utan också dörrarna, och om så önskas kan de visuellt återskapa den saknade väggen.

För tillfället används denna typ av gardiner inte bara för fönsterinredning. De kan ersätta dörren, dekorera sig med en öppning, eller tjäna som en skärm, zonering rummet. En mängd olika material från vilka du kan samla in gardiner, gör det möjligt för dem att "passa" in i alla inredningar. Dessutom kan dessa gardiner lätt avlägsnas eller hängas vid behov på annat håll.

Vanligtvis används för att tillverka dessa gardiner, pärlor, pärlor och trä. Men om du vill kan du ta icke-standardmaterial. Till exempel gamla cd-skivor, metallkedjor, pappersklämmor. Sådana gardiner kommer att fungera som en dekoration för ett rum tillverkat i högteknologiska stil. En tonåring kommer att uppskatta den liknande inredningen av fönster mycket högre än de klassiska draperierna.

Med hjälp av gardiner kan du lägga till färger i rummet och lägga till ett glatt, skumt element i sin design. För att göra detta, använd ljusa stora pärlor, buggar, olika lockiga hängen. Om du vill dekorera ett fönster eller göra en skärm i badrummet, kan du samla gardiner i marin stil. För att göra detta, använd ett vanligt bomullståg, knutet med fantasieknutar.

Många hemmafruar uppskattar fortfarande inte alla fördelar med denna typ av gardiner bara på grund av det brus som produceras av "viskylen" som kolliderar med varandra. Men det här problemet är lätt att lösa om du gör en gardin av mjuka material. Exempelvis kan pärlor enkelt ersättas med skumkulor. Eller väva gardinerna i tekniken för macrame. Särskilt intressanta är sådana gardiner, gjorda av tråd för stickning. Du kan använda gräs, tjock alpaca eller mohair.

Det är inte nödvändigt att helt dekorera gardinerna med "viskos". Du kan lägga på gardinerna i tätt tyg. Det stänger fönstret med ½ eller 1/3 av höjden. Och eleganta element och ursprungliga ornament stänger öppningen till fönsterbrädan eller golvet.

Material för tillverkning av gardiner kan köpas i butiker som säljer sömnadstillbehör. Valet av pärlor, hängen och andra dekorativa element är enormt. Och gardinernas slutliga utseende beror bara på din smak och fantasi.

Tillverkning av persiennerna

Oavsett vilken typ av gardin du väljer, måste du först och främst skapa en stapel där elementen kommer att fästas. Och innan du börjar tillverka det, måste du tänka på hur det kommer att fixas längst upp i fönstret eller ovanför dörren.

Det enklaste sättet att fixa baren med självgängande skruvar eller naglar. Sedan i hyllan är det nödvändigt att tillhandahålla lämpliga hål. Om den här fixeringsmetoden inte fungerar för dig kan du köpa en speciell tejp, som finns i butiker som säljer varor för reparation. I extrema fall är det tillåtet att använda ett konventionellt dubbelsidigt skottband.

Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Metoder för att fästa hörnet för gardiner.

Om gardinens design är lätt nog, använd sedan borrbandet (kardborreband). Ena sidan (med krokar) är fastsatt på väggen med lim eller små dubbar. Och den andra (fleecy) är på fel sida av baren.

För att raken ska se ut som en inredning, måste den vara lämpligt inredd. Du kan använda akrylfärger, möbellack, fläck eller laminerat limpapper. Som en fästskena lämplig dekorativa foder, såldes i butiker möbler beslag. Och några mästare rekommenderar att man använder en tillräckligt bred och stark takplåt av polystyren.

Tillverkning av träremsor

Det enklaste sättet att göra en rake från beskärning av plywood eller spånskiva. Men använd inte ett ark som är för tjockt, annars kan hela strukturen bli för tung. Du behöver följande verktyg:

Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Utformningen av gardinstången.

  • hacksåg eller elektrisk jigsåg;
  • En borr och en uppsättning tunna borrar avsedda för träbearbetning;
  • en uppsättning sandpapper med olika grader av granularitet;
  • snickeri kniv.

Längden på linjen beror på längden på ditt fönster eller dörröppning samt bredden på gardinen. Höjden på det brukar inte överstiga 10-15 cm.

Borra arbetsstycket av de dimensioner du behöver. Ta bort hörnen från hörnen. För detta används vanligtvis ett plan, men man kan göra med en vanlig kniv. Använd en grovkornig smaragd runt kanterna. Genom att markera hålen för att fästa gardinens element. Avståndet mellan dem beror på antalet "visas" som du ska göra.

Polera sedan försiktigt baren, ta bort alla ojämnheter och burrar. Om så önskas kan fästet dekoreras med carving eller ett bränt mönster. Avlägsna ytan och applicera en dekorativ beläggning. Bara efter att raken har torkat helt, fäst fästet på fel sida. Därefter kan du fortsätta att montera gardinerna själva.

Göra gardiner av pärlor, pärlor eller glaspärlor

Innan du börjar montera "visyulek", välj det material som ska fungera som grund för att fixera elementen. Vanligtvis används en tjock tråd (till exempel en sko) eller en fiskelinje för detta. Det senare alternativet är att föredra, eftersom fiskelinjen är praktiskt taget osynlig. I detta fall pärlorna bokstavligen "sväva" i luften.

Om de dekorativa elementen är tillräckligt stora kan du använda dekorativa flätor, band eller rep.

Men kom ihåg det då kan gardinen få lite grov design. Men i alla fall behöver du följande material och verktyg:

Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Typer av gardiner av pärlor.

  • saxar,
  • stor nål för strängelement
  • paraffin ljus (det måste smörjas med en tråd så att den passerar lättare genom pärlorna, och fästnoden kan avlägsnas om det behövs);
  • element för att fixera ändarna av "visyulek" (som de kan användas dekorativa borstar eller "proppar" för klädbindor);
  • enkel penna, mäta skräddarsydda tejp, stift med ljust huvud för märken;
  • Schemat för din framtida duschridå.

Det senare behövs om du vill reproducera på gardinen i någon ritning. Men då bör du ta hänsyn till att trådarna eller pärlorna ska vara tillräckligt nära varandra. I det här fallet är det bättre att fixa dem på fixeringsplattan, inte med hål men med en konsol. Det här hjälper dig med möbelhäftare.

Diagrammet av ritningen är sammanställd på samma sätt som för broderi med tvärstygn. Den ska bestå av kvadrater av 10 * 10 celler. Varje cell motsvarar en pärla av en viss färg. Gardinen själv är monterad på vertikala eller horisontella rader. Som ett diagram kan du ta en färdig ritning för broderi. Men välj inte för komplicerad en bild. För oerfarna mästare blir det inte lätt att upprepa det.

Montering av gardinens element

Mät den tråd eller linje du behöver. Dess storlek bör vara lika med höjden på den färdiga gardinen multiplicerad med 2,5 gånger. Ett sådant lager bör lämnas på knölarna. Men kom ihåg att tråden alltid kan förlängas, om nödvändigt binda det saknade segmentet och dölja knutet inuti pärlan. Det är mer rimligt att använda en tråd med högt innehåll av syntetfibrer eller en linje. I så fall kan alla fästelement lätt smälta med en vanlig lättare. Då kommer dina knutar aldrig att lossna. Men var mycket försiktig! Skada inte dig själv och skada inte de dekorativa elementen.

Gardiner på egen hand: gör en bar och dekorativa element

Varianter av strängpärlor på linjen.

Om du vill samla gardiner i horisontella rader, måste trådarna för alla "visyulek" omedelbart fästas på fästet. Men den här metoden är inte särskilt bekväm i arbetet, eftersom trådarna blir förvirrade med varandra. Därför är det mer rimligt att montera vertikalt.

Varje pärla måste fixas med en knut ovanifrån och under. Även om du ska skapa en ganska tät duk, är det fortfarande nödvändigt att separera elementen med noder. I annat fall kommer pärlorna att glida i trådens nedre ände. Och om du samlar dem för hårt, så kommer hela gardinen att vara oflexibel och "viskylen" kan deformeras och vridas.

Fixa övre änden av tråden på stapeln, och botten tråden i nålarna i ögonen. Ungefär 1 cm från bandets kant knyts den första knuten. Träng tråden genom pärlan och föra den nära knuten. Sänk knuten igen. Om de dekorativa elementen är längre än 1,5 cm från varandra, fixa ytterligare en knut innan du fixar nästa pärla. Annars kan elementen endast separeras med 1 nod.

På samma sätt samla hela tråden, kontrollera ständigt kretskortet. Det är mer rimligt att notera de stränga elementen på ritningen och slå ut motsvarande celler. Detta gör det möjligt för dig att inte bli förvirrad under byggprocessen. Fixa den färdiga tråden underifrån och ta den till sidan så att den inte störa ytterligare arbete. På samma sätt samla alla "pendlar" och fixa gardinerna på fönstret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 2