Gör en träbuga med egna händer

Gör en träbuga med egna händer

Dörröppningar i huset innebär inte alltid att dörrarna finns. Mycket ofta används trimning av bågar med trä. Detta sätt att dekorera en dörröppning gör att du kan göra en korridor eller rum i ett privat hus, lägenhet eller kontor visuellt större och lättare. Denna fråga är ganska relevant. Och för dem som vill ombygga dörröppningen med egna händer är det väldigt viktigt att veta hur man gör en träbåg själv. Gör interiör träbågar - processen är inte lätt, men fortfarande genomförbar. I den här artikeln kommer jag att berätta för dig hur man gör en båge med egna händer och sedan installera den korrekt.

Typer av bågar

Sådana mönster är indelade i typer i förhållande till deras form och stil.

  1. Classic. Det är vanligt att kalla en klassisk båge en halvcirkel eller en båge. Denna typ passar perfekt i alla situationer, vare sig det är ett bostadshus eller en kontorsbyggnad.
  2. Moderna bågar anses vara moderna i jugendstil. Utsikten är lite lik den klassiska, den enda skillnaden är dess form, eftersom dess övre del ser ut som en cirkel. Om du lägger till en liten fantasi kan du ge en liten romantik (gör den i form av en rektangel, och dess hörn avrundas). Detta alternativ är idealiskt för breda dörröppningar.
  3. För rum med rymliga rum finns en slags bågar, som har formen av en halv ellips.
  4. De vanligaste typerna av Art Nouveau bågar är trapezoider. De ser på ett speciellt sätt, om de installeras under övergången från ett rum till ett annat.
  5. Exklusiva alternativ tyder på en frenetisk fantasi, eftersom de kan ha icke-standardiserade former. Om en person vill skapa i sitt hus en unik design, då exklusiva åsikter för honom. Här kan du göra trasiga linjer och olika slags abstraktioner.

Materialval

Gör en träbuga med egna händer

För att skapa bågar av trä är fyra huvudmaterial utmärkta: tall, ek, bok och mahogny. Pine vanlig används ofta som huvudmaterial. Och allt på grund av träets färg. Den har en rosa kärna, som så småningom ändras till mörkröd. Bland dess fördelar kan man särskilja hög densitet, god styrka, elasticitet, motståndskraft mot förfall. Det är ett av de billigaste materialen för efterbehandling.

Ek och bök är endast utvalda när lägenheten redan är dekorerad med något liknande i stil och skugga. Dessa är specifika och mycket slitstarka material, har en speciell färg och trä. Mahogni är den dyraste, det ser väldigt rik och seriös ut. Ofta stoppas sådant material när träbågen behövs på ett stort företags kontor. För bostäder används materialet mindre ofta. När det gäller resten av materialet för att dekorera den inre dörröppningen - det kan vara ett gipsskiva med ytterligare tapeter, plastpaneler och glas. Valet är väldigt brett, beslutet är bara för hemägaren.

making

Gör en träbuga med egna händer

Beroende på vilken typ av båge du vill göra själv måste du göra lite arbete. Låt oss överväga de vanligaste varianterna:

  • De inre träbågarna i oval, rund eller rund form tillverkas genom att man kopplar små delar. Du måste förbereda en något rundad stråle, som då kommer att kombineras till en hel produkt. Du kan lima, eller du kan ansluta till metallklammer. Bågens träutseende måste då vara välpolerat och slipat, så att det inte finns några gräv och ojämnheter.
  • Att göra en träbåg med kvadratisk form eller med skarpa hörn kräver ingen speciella förklaringar, eftersom det inte kräver mycket kunskap om det. De raka delarna kan förenas, som i föregående version - med speciellt lim eller häftklammer, passar trädet alla typer av anslutningar tillräckligt bra.
  • Träbågar kan vara av en form som kombinerar både första och andra vyerna. I det här fallet är det värt att kombinera båda metoderna: Förbered en liten stånglängd på ca 10-20 centimeter för ovala och stora jämnt för andra delar.

Framställning av bländare

För att försäkra att bågen passar in i öppningen utan onödiga problem, speciellt när du valde ett träd för tillverkning, och du bestämde dig för att göra allt arbete med egna händer, måste du noga förbereda väggen och installationsplatsen.

Gör en träbuga med egna händer

Det är värt att ta bort allt extra från väggarna, där bågen är fastsatt - bakgrundsbilder, paneler, färg. Stripa väggen och rikta in den. Om träbågarna kommer att ha ett ovalt format, och den gamla öppningen - en fyrkantig form, måste den återställas under den ovala. För att göra detta kan du använda ytterligare tegelsten, sten (gör murverk), lägga till en ram från gipsskivor etc. Allt beror på önskan. Huvuddelen är att storleken på den resulterande öppningen sammanfaller med parametrarna genom vilka bågen gjordes.

montering

Gör en träbuga med egna händer

För att säkerställa att bågen är väl etablerad - det är nödvändigt att förbereda träskruvar, speciallim, en skruvmejsel, eventuellt en dowel. När du sätter in träets utseende i dörren - kontrollera om allt är korrekt:

  • Öppen bör inte se ut över väggarnas kanter;
  • hon borde inte gömma sig bakom väggens kant, allt blir jämnt.

Träbågar mellan rummen ska monteras så att de inte skadar deras konstruktion. Det är nödvändigt att skruva bågens element med skruvar till väggen för strukturens hållfasthet. Om det finns tomma utrymmen - de kan sitta eller bleka. Men det här kommer att vara en minus av designen.

efterbehandling

När bågen är installerad är det dags att ordentligt trimma det. Om öppningen själv du utförde med gipsskivor, innan du installerade designen, var det nödvändigt att täcka med tapeter eller utföra en annan foder. Bågens träutseende måste täckas med lack eller färg. Så, du kan skydda designen från åldrande, blekna och det kommer att tjäna i många år.

Gör en träbuga med egna händer

Vid slutet av arbetet är det nödvändigt att kontrollera om det finns några minusar på själva bågens bucklor, ojämnheter, marker. När de upptäcks måste de elimineras så mycket som möjligt med den finjustering som valts. När du gör en båge i ett hus eller lägenhet, kom ihåg - trätypen av bländare är alltid det bästa alternativet, eftersom det är miljömässigt slarvigt. Träets hållbarhet och hållbarhet gör det till ett mycket bra alternativ för arbete i hem.

Var försiktig vid varje tidpunkt när du gör och installera bågen med egna händer, och du kommer att lyckas. Lycka till!

Video "Att göra en träbuga med egna händer"

Videon visar en mästerklass för att göra bågar från trä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

41 + = 45