Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Ritning med akrylfärger är ett arbete med plast, om man ska tala i allmänhet. Processen med att applicera kompositionen liknar att arbeta med akvarell, men efter torkning bildas en vattentät yta. Därför är det viktigt att veta hur man korrekt använder akrylfärger för att få ett bra resultat.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Regler för arbete med färger

Först och främst bör man se till att materialet alltid är i drift. En sådan komposition torkar mycket snabbt, så du måste klämma ut akrylfärg från ett rör i små portioner. Om en plastpalett används för att blanda färger, är det bättre att förbereda en spruta med vatten i förväg för att spruta ytan, vilket förhindrar att materialet torkar ut i förtid. Om du använder en fuktig yta, såsom vaxpapper, behövs inte en spruta.

Det är mycket viktigt att torka borsten regelbundet. För att göra detta måste du hålla behändiga pappershanddukar eller trasor, om vilket promakivatverktyg efter varje tvätt. Så du kan förhindra att vatten kommer på ritningen.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Färg på paletten ska pressas ut i små portioner, men det viktigaste är att hålla borsten konstant ren

Till noten! Akrylfärger efter torkning blir ogenomskinliga om de appliceras med ett tjockt lager. Om du spädar materialet kraftigt med vatten, kan du använda det som en vanlig akvarell.

Det är viktigt att komma ihåg att efter torkning bildas ett vattentätt mönster, så att du säkert kan applicera följande lager utan att riskera att lösa de tidigare. Färgerna på de övre skikten kommer att blandas optiskt med de nedre skikten, vilket resulterar i en intressant visuell effekt. Det bör också ta hänsyn till det faktum att glasyren måste vara riktigt tunn. Om ett av lagren är tjockare än de andra, så kommer bilden nedan att vara nästan osynlig. Därför är det bättre att noggrant sträcka materialet över ytan med ett arbetsredskap.

För att öka akrylens flytbarhet utan att förlora färg, är det nödvändigt att använda speciella lösningsmedel, inte vanligt vatten. Det är också mycket viktigt att arbeta snabbt under blandning av färger i olika toner. För att skapa skarpa och tydliga linjer rekommenderas att använda tejp. Det kan klistras in på bilden utan konsekvenser, appliceras nästa lager och tas bort.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Tydliga avgränsade linjer är enklare att applicera med hjälp av färgtejp, medan färgerna utspädas endast med speciella föreningar

För att dra på maskeringsvätskan måste du kontrollera att den är helt torr. Detta ämne är lämpligt för vilken som helst grund, men innan du använder den måste du vänja dig lite. Applicera inte ett tjockt lager av material och lämna borsten smutsig efter användning. Om maskeringsvätskan torkar på instrumentet, blir det lättare att kasta bort det än att tvätta det. Därför bör borsten behandlas med ett lösningsmedel omedelbart efter appliceringen.

Tips! Akryl kan användas som vanligt lim. Om föremålen inte är så tunga, applicera materialet på ytan, tryck sedan på objektet och lämna det i några minuter.

 

Olika dragtekniker

Till att börja med är en uppsättning med 6 färger tillräckligt, då mästaren arbetar ständigt med detta material och köper gradvis andra färger. Idealiskt bör paletten bestå av 18 nyanser. Dessutom krävs några verktyg och förbrukningsmaterial.

Som en grund, som kommer att tillämpas på ritningen, kan du använda träbrädor, glas eller plastytor, dukar, metallplåt, papper och kartongprodukter. Arbetsverktyget kan vara syntetiska eller naturliga borstar av olika storlekar. Med rätt utspädning av materialet är det tillåtet att använda en airbrush.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

För nybörjare kan en ganska liten uppsättning borstar, professionella uppsättningar och airbrushes bara fungera välutbildade artister

Med akrylfärger är det viktigt att komma ihåg att för att få den önskade visuella effekten är det nödvändigt att blanda olika färger. Använd därför plast- eller papperspaletter och för utspädning - vatten och lösningsmedel. Om du planerar att använda ren akryl, då kan du använda syntetiska plana och breda borstar som verktyg. Arbeta med sådant material ska vara så snabbt som möjligt.

 

Innan du börjar använda akrylfärg, behöver du lära dig om teknikerna för ritning:

 1. Den enklaste metoden för ritning kallas "med våt". En pappersduk är lämplig som bas, vilken är förvätad med vatten. Färger späds också ut och appliceras på ytan. Fördelen med metoden är att ritningen är väldigt våt, så det är dags att tillämpa detaljer och korrigera fel.
 2. Tekniken, som kräver närvaro av flera borstar, kallas "torr". I det här fallet är det en torr trasa där utspädda färger appliceras. Materialet torkar snabbt, så det är viktigt att arbeta med flera rena verktyg.
 3. Använd ofta tekniken för glasering. På basen applicerar du först ett tjockt lager av akrylfärg eller kamouflagevätska, och efter torkning, måla på det med utspädda material.
 4. Tekniken "impasto" innebär användning av breda tjocka borstar. I det här fallet är utpressningarna tjocka, och själva bilden liknar en duk, skriven i olja.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Arbeta med en bred borste ger en intressant konstnärlig effekt

Funktioner av att måla olika material

Arbetet med akrylfärg kan skilja sig åt i vissa nyanser beroende på vilken bas mönstret appliceras på. Men det finns en allmän instruktion för att förbereda sig för arbete:

 • Det första steget är att välja grunden för ritningen.
 • Då bör du bekanta dig med materialmaterialet och välja en som passar den valda grunden. Med akrylfärger är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer, vilka anges på förpackningarna.
 • Därefter måste du bestämma tekniken i förväg för att förbereda penslar och ytterligare tillbehör. Det rekommenderas att använda markörer, markörer och slaktkroppar för efterbehandling.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Nybörjarkonstnären är svårast att bestämma om ämnet, och först efter detta, genom försök och fel, kommer stilen

På papper

För ritning med akryl är ett ark tjockt papper lämpligt för akvareller lämpligt. Värt det billigt, så det är perfekt för en nybörjare. Dessutom har materialet en grundig prägling, vilket gör det mycket enkelt att applicera färg. Det finns både separata ark och album till salu. För att arbeta behöver du en palett, en bas, en behållare med vatten och några penslar.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Det första enkla arbetet utförs företrädesvis på papper

Som ett arbetsmaterial kan du tillämpa de enklaste och billigaste akrylkompositionerna. Först görs en skiss, då skapas en bakgrund med färg och en bred pensel. Arbetet måste ske så snabbt som möjligt så att truppen inte har tid att ta tag i. Om du vill skapa akvarell effekt måste du våta substratet. För oljeeffekten bör torra blad användas.

På duk

Efter att ha övat på papper kan du gå vidare till en mer komplex målningsteknik för duk. Till att börja med är det bättre att använda en liten produkt. Först och främst måste du överföra skissen till duken med hjälp av ett foto av den planerade ritningen. Appliceringstekniken är densamma som när man arbetar med papper, bara duken sprutas regelbundet med vatten från förstärkaren - så övergångarna blir smidiga.

På tyget

Bomull eller silke kan användas som grund. Innan du börjar arbeta, måste du förbereda tyget: tvätta det, torka det och stryk det. Då sträcker sig materialet på en speciell ram. Därefter bör du agera på en sådan algoritm: Använd en markering eller penna för att applicera ett mönster på tyget, rita en målning med konstborstar av olika storlekar, låt tyget torka i 2 dagar. Därefter tvättar du tyget och stryker det med ett litet uppvärmt strykjärn.

På glaset

Den mest originella sätten att göra dekorativa inslag i inredningen är att måla glas eller speglar. För detta är det nödvändigt att förbereda:

 • konturer för ritning;
 • akrylfärg och lösningsmedel;
 • borstar av olika storlekar;
 • palett;
 • vattenspärlor.

Instruktion om glasmålning:

 1. Först måste du rengöra basen. För att göra detta sänks glaset i varmt vatten i en halvtimme och behandlas sedan med alkohol.
 2. Då ska du överföra ritningen till arbetsstycket.
 3. Rita en linje runt konturen.
 4. Applicera akrylfärgskikt med avbrott för att torka materialet.
 5. I slutändan måste den resulterande produkten vara lackerad.

Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

Akrylkompositioner är så starka att de säkert kan måla rätter och glasmålningar

Viktiga nyanser för att arbeta med akrylfärg

 • Efter torkning blir akrylfärgen mörkare, vilket är viktigt att ta hänsyn till vid arbetet.
 • Använd inte akrylklister för att skapa genomskinliga delar av målningen.
 • Om budgeten för arbeten är begränsad är det möjligt att köpa färger för elever på ett säkert sätt.
 • För att öka styrkan hos det färdiga mönstret kan du använda en speciell lack.

  Hur man använder akrylfärger: tillämpningsregler och grundläggande tekniker

  Lak fungerar inte bara för att ge en blank eller matt effekt. Huvuduppgifterna är att skydda bilden mot skador

 • Akrylfärg är ett giftigt material, så det är viktigt att använda handskar och ett förkläde.
 • Tvätta inte paletten under rinnande vatten. Torkad akryl kan orsaka täppning av avlopp. Efter torkning av materialet är det bättre att skrapa bort det och kasta bort det.

Med hjälp av produkter som är målade med akryl kan du skapa ett riktigt unikt interiör. Tygdukar ser bra ut istället för tapeter på väggar eller tak. Glasinsatser dekorerar nischer från gipsskivor. Dessutom kan sådana målningar användas som bilder. Det viktigaste är att följa ovanstående instruktioner och komma ihåg materialproducenternas rekommendationer. Och, givetvis, ge ut sig till fantasi och inte vara rädd för att experimentera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

41 − 35 =