Hur man beräknar ögonlock för gardiner: Beräkning med formel

Hur man beräknar ögonlock för gardiner: Beräkning med formel

Gardiner i lägenheten - det är mysighet, värme, unik atmosfär. Under lång tid hängde de på fönstren. För deras upphängning användes en sträng eller linje. De var bara en bit av tyg. Ibland hängde på fönstren är gardiner. Detta var höjden av perfektion i utformningen av fönster och inredningsrum. Borta är de gamla tiderna. Idag används gardiner av olika mönster för gardiner. Tyg är fästa på dem på många sätt. Fästningarna förbättras ständigt.

Hur man beräknar ögonlock för gardiner: Beräkning med formel

Storlekar av ögonlock.

Eyelets idag är bland de mest populära sätten att fästa gardiner av olika stilar. Efterfrågan på dem växer ständigt. Vad är det här? Dessa plast- eller metallprodukter är tillägg till gardiner. Oftast har de formen av en ring med en inre håldiameter på 1,5-50 mm. De kan ha formen av en kvadrat, en triangel, en blomma, en delfin. Deras färg kan efterlikna läder eller metall, trä av olika raser. Deras färg är väldigt varierande.

Gardinerna i olika modeller bestämmer valet av färg och form av fästanordningar. Använd oftast produkter med rund form. Färgen väljs så att den kombineras med dukens färg, lutningen, möblerna. För att tyget ska kunna röra sig fritt och inte fastna är det nödvändigt att välja ringar med en inre diameter som överskrider gardinstångens diameter med 15 mm.

Fördelar med ögonlock

Användningen av gardiner med ögonlock har sina fördelar:

 1. De rör sig på alla hörnslister utan onödigt ljud.
 2. Vågen på duken är symmetriska och vackra.
 3. Ögonskydd rädda gardiner mot skador och slingrande duk.
 4. De lägger till extra skönhet i inredningen.
 5. Du kan radera sådana produkter utan att ta bort fästena.

Antal och ögonlocksmaterial

Metallringar ser vackert ut, men de klipper takstången, gör ljud, kan tvätta blinden med rost vid tvätt. Plastprodukter är fria från dessa nackdelar. De är billigare än metall sådana.

Du kan installera dem på gardiner utan att använda en speciell press.

Hur man beräknar ögonlock för gardiner: Beräkning med formel

Färgschema av ögonlock.

Hur många fästen ska installeras på varje nyans? Antalet av dem måste vara jämnt. Denna regel kan inte brytas. Med ett jämnt antal sidokanter av några gardiner kommer att riktas till fönstret. Med ett udda nummer ser kanterna i olika riktningar. Det ser inte väldigt fint ut. För att beräkna antalet delar behöver du veta gardinens bredd. Det ideala avståndet mellan dem anses vara 18 cm. Det är tillåtet att byta det inom 15-22 cm. Sidorna är placerade 5-7 cm från kanten av tyget.

Beräkna eyelets på gardinerna med formeln: n1 = (L - 2a): 18 + 1. Notationen i denna formel:

 • n1 - den erforderliga kvantiteten
 • L är banans bredd;
 • a är avståndet från bladets kant till centrum av det yttre ögat.

Om resultatet är ett udda tal måste det avrundas till närmaste jämntal.

exempel:

 1. Blindbredd 200 cm (L = 200).
 2. Avståndet (a) = 6 cm.

Vi ersätter dessa data i formeln: n1 = (200 - 2 x 6): 18 + 1 = 11,4 st. Resultatet är avrundat till 12. Resultat: 12 gardiner krävs för gardiner med en bredd av 2 m.

Det är möjligt att använda en annan formel: KL = (III-2p): P + 1.

Notationen i denna formel:

 • KL - antalet eyelets på gardinen.
 • W är bredden på gardinen.
 • p är avståndet från mitten av den extrema ögonen till kanten av gardinen.
 • P är avståndet mellan hålens centrum.

Hur man beräknar ögonlock för gardiner: Beräkning med formel

Diagram över installation av ögonlock.

Exempelberäkning:

 1. Gardinens bredd (Ш) = 300 cm.
 2. Avståndet från kanten till mitten av närmaste ögon (p) = 7,2 cm.
 3. Avståndet mellan hålens centrum (P) = 20 cm.

Vi ersätter dessa siffror i formeln och får: КЛ = (300 - 2 x 7,2): 20 + 1 = 15,28 bitar. Vid avrundning får du 14 eller 16 delar.

Vad du behöver för att installera ögonlocken

Eyeletsna är installerade i sömnad verkstäder, men detta kan göras hemma med egna händer. För arbete är det nödvändigt att förbereda:

 1. Färdiga strykgardiner.
 2. Bandband av smältmaterial.
 3. Tråd.
 4. Centimeterband.
 5. Penna eller filtpenna på tyg.
 6. Skarp sax eller specialstans.
 7. Ett järn.

Snabba installationsanvisningar:

 1. Du måste köpa det önskade antalet ringar.
 2. Gör en märkning av deras plats på duken.
 3. Skär med sax eller stanshål i markeringen.
 4. Placera halvan på plastöglan på båda sidor av gardinerna, tryck ner dem tills de klickar.

Fäst ögonlocken på tyget

Ögonlocken är fäst så här:

 1. Det är nödvändigt att stärka den högsta delen av duken. Den färdiga produkten efter det blir vackrare kommer ögonlocken inte att falla ut som en följd av en eventuell förskjutning av tyget, vikarna på tyget kommer tydligare att uttryckas. Stärka gardinens överdel med en speciell glansband. Du kan ersätta den med en dubblerin. Ögonbandet är tillverkat av smältmaterial. Dess bredd är 5-12 cm. Det rekommenderas att använda bälten vars bredd är 2-3 cm större än ögonns ytterdiameter. Färgen är vanligtvis vald under själva gardinens färg. Att arbeta med dublerin ger fler svårigheter, eftersom det måste sänkas.
 2. Märkning med en penna eller markör. Först mäter de och anger hålens centrum. Sedan är ringen överlagd på denna plats och från insidan omges den med en penna. Alla märkningar är gjorda på ett järnstrykt tyg som ligger på en plan yta, vilket kan vara en strykbräda eller ett bord. Det ska inte ha några rynkor eller bucklor.
 3. Saks eller en speciell stans görs i hål i tyget.
 4. Båda delarna av öglan sätts in i hålet och knäpps. För att installera metallprodukter kan du behöva en speciell press.

Sy vackra gardiner och utrusta dem med ögonlock utan extra kostnad varje kvinna. Det viktigaste i den här verksamheten är att hitta rätt material, vilket motsvarar stilen och utformningen av rummet. Måste vara tålamod och göra allt utan hast och noggrant. Resultatet kommer inte vara långt framöver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

12 − 7 =