Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Vid reparationer finns det situationer när det är nödvändigt att fästa polypropenrör på en vägg eller något annat sätt att kommunicera för att göra värme, rinnande vatten etc. Men för att kunna bygga allt korrekt måste du ha viss kunskap. Om allt som du behöver veta i den här situationen kommer den här artikeln att berätta.

Än rören är fastsatta

Fastsättningen av stål, metallplast eller plastprodukter utförs av olika anordningar. Deras val baseras på materialet i rörledningen, avlopp eller värmesystem, genom vilket uppvärmt vatten levereras till huset och lägenheterna. Dessutom väljer du sätt att fixa olika typer av produkter (plast, plast, stål etc.), du måste överväga följande parametrar:

 • längd;
 • diameter;
 • vikt.

Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Den vanligaste fästningen av olika typer av produkter (stål, polypropylen, metallplast, etc.) genomförs genom följande anordningar:

 • Ok. Deras inre diameter bör skilja sig från plastens diameter eller något annat rör. Klämman måste ha ett gummiinsats för en mer hållbar och pålitlig anslutning. Genom att installera moderna klämmor kan du justera diametern. De kan vara gjorda av metall eller plast. Välj klämmor av samma material.
 • Parentes. De används för installation av stålprodukter. Men de kan bytas ut med metallklämmor med gummipackningar eller speciella klämmor. Fästen används för installation av kommunikationer på ett visst avstånd från väggytan;
 • Clips. Oftast är sådana fästanordningar av plast. Därför används de ofta för avloppspipor. Men de kan användas för att fästa ett vattenrör eller delar av värmesystemet, genom vilket tillförsel av uppvärmt vatten kommer att utföras. För uppvärmning och rinnande vatten rekommenderas att du använder dubbla klipp. Observera att om det korrugerade rörets diameter eller något annat element i kommunikationssystemet är mer än 50 mm, ska clipsen inte användas.

Alla dessa enheter kan hittas i vilken specialbutik eller -marknad som helst.

Det bör noteras att klämmorna kan skilja sig från varandra. Till exempel enligt deras destination är de:

 • orörlig;
 • guider;
 • för stöd
 • för skydd.

Om du behöver fixa rören i taket, kan du använda ankarbultarna.

Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Beroende på vilken typ av kommunikation som är installerad, varierar typen av fästelement. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till syftet med de monterade produkterna:

 • för värmesystemet,
 • avlopp;
 • vattenförsörjning.

Genom att känna till funktionerna i valet kommer du att kunna välja fästanordningarna korrekt och installera dem korrekt.

Hur man fäster röret

Fastgöring av kommunikationselement kan utföras på två sätt:

 • Tuff. Den används för avlopps-, värme- och vattenförsörjningssystem, genom vilket kallt och varmt vatten kommer att levereras. Här är kommunikationselementen helt blockerade och berövade förmågan att röra sig. I detta läge kommer ett styvt stöd för fästelementet att passa passande.
 • Flytande. Klämmor kan användas här, men deras åtdragning utförs inte till slutet. Detta ger en viss rörlighet för kommunikation som går igenom den. Flytande artikulering uppnås när den inre delen av oket är något större än fäströrets ytterdiameter.

Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Vid placering av rörledningar är det nödvändigt att ta hänsyn till en sådan parameter när temperaturen ändras. I ett uppvärmt rum, där sådana temperaturskillnader kommer att vara frånvarande, utföres produkterna till väggen eller taket obevekligt. Detta beror på det faktum att rören inte rör sig längs sin axel. I denna situation utförs fästningen av kommunikationer i stället för böjningar, fastsättning av armaturer och varv.

Rörlig metod används i en situation där temperaturförändringar kan leda till expansion eller minskning av diametern. I det här fallet fortsätter rören att ändra sina dimensioner, men avviker inte från den banade banan.

Som du kan se är valet av fastsättningsmetoden beroende av syftet med det bildade kommunikationssystemet inuti huset eller lägenheten, såväl som temperaturförhållandena i lokalerna.

Hur man monterar ett avloppsrör till väggen

För montering av plastpropenylen samt metallplastprodukter kan du använda olika beslag (tees, hörn, etc.). Också kan olika terminalanordningar krävas här, vars val beror på syftet med kommunikationssystemet (avlopp, uppvärmning, etc.). Terminalanordningar är produkter som kranar eller avloppsventiler. Vid utformning av ett allvarligt tekniskt system krävs ibland hydrauliska ackumulatorer, tryckbrytare, ventiler för blödningsluft etc.

Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Fästning av plast och plastelement i rörledningen eller avlopp direkt mot väggen utförs genom clipsen. Det viktigaste är att välja diametern korrekt. Du kommer också att behöva självgängande skruvar och klämmor av lämplig storlek.

Enkelt förenkla installationen hjälper till speciella klipp som redan är utrustade med dowels och utgör en enda helhet.

Förutom fästelement behöver du också saxar, som används för att skära vattenledningar när de monteras i önskad mått, såväl som en svetsanordning. Med hjälp kommer en kvalitativ och stark anslutning av rördelar och rör att utföras. För att fixa tappen, använd en puncher. Du behöver också:

 • penna;
 • line;
 • nivån.

Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Observera att innan du börjar installera kommunikationen måste du beräkna avståndet eller steget för montering av fästelement. För tungmetallrör bör tonhöjden vara så ofta som möjligt och för plaströr - ca 2 m.

Fästande avloppsrör på väggen eller något annat sätt att kommunicera genom de beskrivna fästorganen utförs på följande sätt:

 • Märken på väggen är gjorda. För detta ritas en axel på väggens yta med en penna med en linjal och en nivå. Längs det, och läggning av alla rör och fästanordningar kommer att utföras.
 • Fästning av alla element kommer att utföras av klämmor och självgängande skruvar. Deras val beror på materialet från vilket väggarna är gjorda. När du installerar kommunikation på ett visst avstånd från väggen, använd fästen.
 • Först är rören monterade på stöd.
 • Sedan, med hjälp av en klämma, installeras avloppsrören till själva väggen.
 • Klämmor fixar med en speciell metall stud.

Det är också värt att komma ihåg att i denna situation är det nödvändigt att observera avvikelsen. Minsta lutningen per meter är 2 cm. Lutning är nödvändig för effektiv flytning av vätska genom installerade rör. Antalet rätvinklar måste minimeras. Detta undviker eventuellt igensättning av systemet.

Kan jag gömma det i väggen

Hur man monterar röret på väggen: En steg-för-steg-instruktion

Det bästa sättet att installera rör är att lägga dem i kanaler eller stygn. I denna situation skyddas kommunikation på ett tillförlitligt sätt från ogynnsamma faktorer i sin miljö, och även kvalitativt och tillförlitligt fast. Denna metod för installation minskar också den interna spänningen i rörledningen.

Läggande av rör i väggen innebär följande:

 • i väggen bryter en kanal igenom;
 • då är alla element i systemet förpackade med mjukt material (minvat, wellpapp, etc.);
 • ibland bildas en värmeisolering och vattentät packning;
 • Vidare installation av rör och fastsättning i väggarnas hålrum;
 • Därefter maskerar vi kommunikationselementen antingen med mortelmortel eller med speciella efterbehandlingselement;
 • då den sista dekorationen av väggarna.

På detta sätt kan du uppnå en full och högkvalitativ maskering av kommunikation i väggen.

Rörläggning är en viktig punkt som kräver en viss kunskap från en person och ett tydligt genomförande av alla föreskrifter. Endast på detta sätt kommer kommunikationssystemet att vara länge.

Video "Hur man fixar avloppsröret mot väggen"

Efter att ha tittat på den här videon har du inte längre en fråga om hur du ordentligt fixar röret på väggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

7 + = 15