Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Efterbehandlingen av läggningsprocessen är installationen av ett plint i hela rumets omkrets. Detta element är obligatoriskt, eftersom det döljer små sprickor mellan golv och väggar, kablar och andra kommunikationskablar. Golvlisten ger den nedre delen av rummet ett snyggt och attraktivt utseende, tack vare moderna material och deras färgschema, är plaggen ett utmärkt inslag i rummet. Hur sätter man ett lister på en linoleum som täcker, så att han tjänat husets ägare länge, behåller sitt estetiska utseende?

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Skärbrädan gömmer små sprickor och grovheter på golvet, så dess styling är så viktig.

Vilken kantning passar för linoleum?

Innan du börjar installera baseboarden, bör du först köpa den. När du väljer dekorativa remsor ska du ta hänsyn till vilken typ av lock de passar på. När det gäller linoleum är det bästa alternativet för honom plastplattor eller produkter av laminat. Plankar av PVC är bra eftersom de inte bara är plana, men också volymetriska med inre hålrum för att placera ledningar.

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Skärbräda för linoleum.

De säljs komplett med anslutningselement, så det är inte svårt att fästa sådana plintar. Träplattor kan också kantas nedre delen av rummet, men deras installation blir svårare.

När det gäller färgen på plastplattorna är det nödvändigt att välja lamellerna eller lite mörkare än linoleum eller lite lättare. En bra lösning kommer att vara en kombination av lathens färg med färgen på beklädnaden eller möblerna i rummet. För träplankor, är färgen vald på samma sätt. När du köper PVC-lameller ska du ta varorna från ett parti, annars kan de skilja sig något i sina nyanser.

Stapling av plastplattor

Varje process består av flera steg, och montering av plastplattorna är inget undantag. Allt arbete kommer att innehålla följande operationer:

 1. Produkten av mätningar av rummets omkrets.
 2. Förberedelse av verktyg och material som krävs för installation.
 3. Rengöring av väggar från damm och deras märkning.
 4. Borra hål i väggarna.
 5. Fästning av latharna till väggarna och deras anslutning.

Först av allt måste bostadsägaren utföra en mätning av rummet runt omkretsen för att veta hur mycket sockel som krävs för den.

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Schema för beräkning av önskad mängd sockel.

Standardstången på plaststången är 2,5 m, men det är bättre att ta materialet med en marginal på flera meter. Det är nödvändigt att beräkna hur mycket det tar för att placera anslutningselementen (ändkapslar, yttre och inre hörn, kontakter).

Därefter måste ägaren förbereda allt material och verktyg för arbete. Förutom laths och anslutningselement kommer dessa att vara:

 • byggar dammsugare;
 • tyg eller borste.
 • konstruktion roulette;
 • penna;
 • en hammare;
 • hacksåg för metall;
 • skruvmejsel;
 • syl;
 • punch;
 • skruvmejsel;
 • skruvar.

Det är viktigt att rengöra botten av väggarna och linoleum intill dem, från damm och skräp med hjälp av en speciell dammsugare, trasa eller pensel med en mjuk hög. Därefter kan du fortsätta med markeringen. Det är bättre att börja från hörnet. Markeringen är som följer. Ta en lång stapel och lägg den på hörnets hörn, så läggs sockeln på väggen så att hörnet av rummet och hörnet av stången sammanfaller.

Det första märket är gjord på ett avstånd av 5 cm från hörnet: det är här hål nr 1 kommer att vara. Därefter mäts avståndet 40 cm med ett måttband och hål nr 2 markeras med en penna. På samma sätt markeras alla andra ställen för hålen. Därefter pressas sockeln till sidan och börjar borras.

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Schema för montering av tillbehör på sockeln.

Det är bättre att borra hål med en perforator, men om väggen ligger i ett gipshus kommer en professionell borrning att göra. När hålen är färdiga ska dammsugaren eller borsten användas igen för att ta bort eventuella skräp som har uppstått. Nästa steg i arbetet är installationen av plastdukar i hålen. De drivs in i väggen med en hammare.

Därefter installeras plinten. Vid utformningen av plastremsorna finns en kanal för att lägga kabeln, den är placerad på den avtagbara barens främre vägg. Före installationen avlägsnas den övre delen av remsan (dynan). Bakdelen ska appliceras på väggen och genomborra sedan hålen i den. Detta kan enkelt göras med en awl, eftersom sockeln är mycket mjuk. Alla hålen på remsan måste sammanfalla med dyvarna, i vilka genom hålen det kommer att vara nödvändigt att sätta i skruvarna och skruva sedan dem med en skruvmejsel eller en skruvmejsel. När längden på stången kommer att närma sig änden och utan skruvar kommer det att finnas 1-2 hål, den andra änden av sockeln måste sättas på kontakten och endast sedan skruva in de sista skruvarna.

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Gör hål på lamellerna under skruvarna med hjälp av en öl.

Bredvid kontakten är fäst nästa stycke av planken från plasten och dess installation liknar det första segmentet. Det kommer en tid när det blir nödvändigt att sätta av en bit sockel, eftersom det kommer att finnas ett hörn av rummet på vägen. För detta är en hacksåg för metall lämplig. Änden på plastremsan sätts igen in i anslutningshörnet och fortsätter att monteras på det sätt som beskrivits ovan. På samma sätt fixar de sockeln till rummets andra väggar.

Därefter placeras trådarna i de speciella spåren på sockelns baksida försiktigt under höjden. För att kommunikationen ska vara väl fastsatt i kanaler kan de limmas på två ställen med dubbelsidigt tejp för tillförlitlighet. Sedan är bandens smala frontpaneler anslutna till dess bakre del.

Installation av plana plastplattor

Installationen av ett platt plint skiljer sig från installationen av volymremsor. Vanligtvis är en platt sockel inte skruvad på väggarna, men limmade till dem med hjälp av flytande naglar. För arbete behöver du:

 • byggnadsnivå;
 • penna;
 • roulette;
 • bågfil;
 • lim flytande naglar.

Först, som i ovan beskrivna installationsmetod, är det nödvändigt att förbereda de längdremsor som krävs för hela rummets omkrets, för att välja hörnen till dem. Därefter måste du försöka luta plintarna på väggarna för att se om allt material är tillräckligt och om de passar bra till varandra.

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Installation av plana plastplattor.

Fortsätt sedan med att lägga latharna på väggarna. För att göra detta, applicera lim på den rena inre ytan av den första remsan med en vågig linje eller i form av prickar, och tryck sedan tätt på panelen mot väggen.

På samma sätt kommer med alla andra delar av sockeln, om så behövs, att ansluta sina delar med hörn och kontakter. Pressa inte för mycket lim från röret omedelbart. För att inte smita dem med sockel, linoleum och onödig del av väggen. Torka flytande naglar ca 12 timmar, och slutligen härda efter 7 dagar.

Huvudvillkoren för sådan installation är att de installerade lamellerna endast ska limas på väggen och kan bara röra linoleumet lite. Om de bara är fästa på golvet, så kommer det till slut att krympa, vilket leder till bildandet av luckor mellan baren och väggarna, eftersom linoleum trycker på sockeln bort från de vertikala ytorna. Vissa ägare tillförlitlighet försöker fixera lamellerna på både vägg och linoleum, men denna åtgärd är också ett fel, eftersom krympning av linoleum bidrar till försämringen av plastens utseende: dess sprickbildning och deformation.

Hur man installerar träplattor och fanér?

Även om plastremmar blir allt populärare, inte om dagarna, men per timme kan rummets ägare, i närvaro av linoleums önskan, sätta en sockel av naturmaterial. Svårigheten att arbeta med träplattor beror på att det är svårare att justera dem inte bara till ojämna väggar och golv i rummet utan också till varandra. Var noga med att måla eller lackera innan du lägger skivbrädorna. Alla dessa åtgärder kräver extra tid och ansträngning.

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Schema för stegvis installation av sockel.

Montering av träremsor kan utföras på samma sätt som läggning av bulkplastmaterial. Samma operationer utförs: märkning, beskärning, preliminär testinstallation, hålborrning med perforator och fastsättning av sockeln på väggen med skruvar och skruvar. Ibland spjäls träskivor på väggen, men den vertikala ytan i det här fallet bör också vara trä. Med denna installation är det bättre att använda mejsel för att inte slå den onödiga delen av grundplattan med en hammare och deformera inte trästången.

I stället för massiv plåt används ofta finér, tillverkad av flera tunna träslag av olika arter (tall, alder, ask), limmade ihop. Detta material har en annan färg och struktur och är idealisk för sådana golv som linoleum. Du kan fästa på väggen och på golvfaner på flera sätt:

 1. Lim (med flytande naglar).
 2. Självgängande skruvar.
 3. Med hjälp av speciella klipp.

Hur man sätter sockel på linoleum: sätt att lägga på

Element för fastsättning av plastplattor.

När du väljer något sätt att installera, måste alla delar av plaggen som dockas med varandra sitta med en hacksåg i en vinkel på cirka 45 ° och försiktigt passa en bit av stången till den andra. De två första sätten att lägga sockeln från fanern utförs på samma sätt som installationen av en fast eller platt plåt, vars process beskrivs ovan.

Den tredje metoden är fästning på klipp. Dessa är speciella enheter som säljs komplett med finer. Efter anpassning av lamellarnas längder ska varje klämma fästas på den vertikala ytan och pressas så nära som möjligt till linoleumet. Då bör det noteras på fästets vägg och borra ett hål för hylsan i den. Efter att plastskyddet sätts in i det färdiga hålet är klämans baksida fixat på väggen med en skruv.

Nästa hål borras 40 cm från det första och görs samma procedur. När alla nödvändiga klämmor har installerats kan de nödvändiga kommunikationstrådarna dras genom den nedre delen av dem, och finplattor kan läggas ovanpå clipsen. Om alla metoder för installation görs korrekt och korrekt, kommer vackra och högkvalitativa plintar att vara långa, tacka sina ägare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

3 + 6 =