Ljusa rullgardiner: fem tips för val

Ljusa rullgardiner: fem tips för val

Elektriskt ljus har blivit en integrerad följeslagare av civilisationen. Flykt från det kommer att hjälpa speciella lättlätta gardiner. De är en oumbärlig lösning för dem som sover mycket under dagen eller som är svåra att sova på natten på grund av en ficklampa som ser från gatan direkt in i fönstret. Och även de som sover tyst i ljuset, rekommenderas mörkt, eftersom under sömnen produceras ett speciellt hormonmelatonin som påverkar nervsystemet och kroppens skyddande reaktioner. Därför är möjligheten till fullständig dimmning av rummet alltid relevant.

Huvudfunktionen hos moderna lätta gardiner är materialet som används för tillverkningen.

Ljusa rullgardiner: fem tips för val

Vad gör ljusa gardiner av?

Ljusa rullgardiner är gjorda av special Blackout-tyg baserat på polyester. Uppfattade det i Finland, där det ofta används för att skapa mörkret i rum under vita nätter. Senare började denna typ av textilier tillverkas inte bara av finarna utan också av tyskarna, holländarna och belgierna. Det finns två typer av tyg, som skiljer sig åt i tillverkningstekniken.

 1. Tvåskiktigt tyg med sprutning. Producera det på följande sätt: Ett tunt lager av ljusreflekterande material appliceras på den färdiga täta tygbasen. Å andra sidan är duken dekorerad med ett lager av materia med vackra färger och konsistens. Med denna teknik kan du skapa ett tyg med ljusa utskrifter, olika prydnadsföremål, hem, med en blank eller matt struktur. Tyvärr är sprayningen inte mycket motståndskraftig mot slitage, det kan vara mekaniskt skadat eller fläta av huvudväven.
 2. Enligt en annan teknik är materialet skapat av textilmetoden - med hjälp av en satinväv av tre trådar, olika i struktur. På båda sidor av duken finns ansikts- och purl dekorativa fibrer, och det inre skiktet består av en lätt tät mörk tråd. Vid tillverkningsprocessen behandlas treskiktstygnet med skikt av akrylskum. Som ett resultat erhålls en mjuk och mjuk tyg av dämpade toner. Den yttre sidan av duken är vanligtvis vit eller ljus, den inre sidan kan mönstras eller monofonisk. Närvaron av en svart tråd i strukturen tillåter inte att producera ljusa eller lätta dukar.

Vissa tillverkare förbättrar tygets brandsäkra egenskaper, dessutom införande av eldfast impregnering. Från båda typerna av tyger kan du skapa klassiska och rullgardiner, lambrequins, japanska paneler, de kan dekorera väggar, de används för kreativa idéer. Låt oss prata om fördelarna och nackdelarna med rullgardiner.

Ljusa rullgardiner: fem tips för val

Fördelar och nackdelar

För otvivelaktiga fördelar med rullgardiner från ljusbeständigt tyg kan följande punkter tillskrivas:

 • Gardinerna skyddar tillförlitligt mot sol och elektrisk ljus;
 • har ljudabsorberande egenskaper (koefficient 30);
 • Bränn inte ut under påverkan av direkt solljus;
 • Tolerans tolereras och kräver ingen strykning.
 • tyg är lätt att klippa och sy
 • Materialet är resistent mot mekanisk skada.
 • Gardiner är praktiskt taget inte förorenade, inte ackumulera damm;
 • Förorsaka inte allergier.
 • stödja inte förbränning;
 • Utsläpp inte giftiga ämnen.
 • tyget är behagligt att röra vid;
 • har ett attraktivt utseende.

Gardiner av ljusbeständigt tyg skyddar mot att bränna ut andra inredningsdetaljer: stoppade möbler, mattor, tygduk.

En signifikant nackdel med blackout-tyget är dess höga kostnad, eftersom tekniken för tillverkning av materialet är ganska komplicerat.

Rullgardiner passar perfekt i alla situationer, lockar inte stor uppmärksamhet. För att skapa vissa stilistiska accenter kan du använda olika tekniker och leka med färglösningar i tyget.

Ljusa rullgardiner: fem tips för val

Lite om design

Lätta tåliga rullgardiner av trippelagget har mer tysta färger. Deras yta kan vara blank eller matt.

Men gardiner av tyg med sprutning ger ett brett utbud:

 • de kan fotograferas
 • Det finns gardiner med ett 3D-mönster;
 • tyget kan ha metalliserad förstoftning.

I allmänhet ökar rullgardinerna på grund av sin vertikala orientering visuellt höjden av taket i rummet. Om så önskas kan du kompensera för denna effekt genom att välja ett horisontellt mönster av tyget. För mörka rum väljer du enfärgsgardiner av blackout beige nyanser. Gyllene och bruna färger harmoniserar perfekt med höstens nyanser, och gardinen med djupblå färg kommer perfekt att uppdatera den grå eller rökiga tapeten.

Ljusa rullgardiner: fem tips för val

5 rekommendationer för ditt val

När du köper mörkläggningsgardiner, kom ihåg att det finns förfalskningar på marknaden. Det är också möjligt att gardinen kallas ogenomskinlig, men gjord av ett annat kvalitetstyg. Ljusabsorptionskoefficienten för ett sådant material kan endast vara 80-90%. Här finns inget att oroa sig för om du inte satte uppgiften att helt blockera ljusets tillgång till lokalerna. Om du behöver 100% blackout, använd följande tips när du väljer en gardin.

 1. Kontrollera ljusets täthet kan vara, titta igenom det vid ljuskällan - ett fönster i soligt väder, en elektrisk lampa. Denna blackout har 100% opacitet.
 2. Om så är fallet, skära en liten bit av vävnad. Om detta inte är möjligt - flytta några kantgängor till sidan. Inuti måste ett lager av svart tråd vara tydligt synlig.
 3. Den yttre sidan av blackout-tyget är liknande som att mocka, och bakytan ska lysa.
 4. Rullemekanismen måste vara komplett med en låda, det är lätt att arbeta; än det blir enklare, desto bättre.
 5. Ljusskyddade gardiner ska vara utrustade med sidledningar, som skyddar mot ljus och även har en viktstång längst ner.

För närvarande är den viktigaste uppgiften för ogenomskinliga gardiner att inte missa ljuset från gatan in i rummet. Dessutom utförs de vanliga för alla gardiner: Fäktning av personligt utrymme från främmande vyer, skydd mot drag och ljud från gatan, vilket ökar fönstets estetiska överklagande.

Blackout gardiner skyddar rummet från starkt solljus, skapar en komplett blackout för dem som inte kan sova av ljuset. Minska temperaturen i rummet på sommaren. De används i rum med en projektor, när man skapar en hemmabio, på sjukhus och fotolaboratorier. Vid köp är det nödvändigt att veta att materialet med en dammning ger mer intressanta beslut när det gäller inredning: ljusa färger, prydnadsföremål, tillgänglighet av fotoutskrifter. Men ett sådant tyg kommer att vara mindre slitstarkt och inte lika hållbart som en klassisk trelagers blackout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 20 = 29