Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Svetsmasker som kameleon heter så eftersom ljusfiltret automatiskt ändrar graden av mörkare beroende på intensiteten av ljusflödet. Detta är mycket bekvämare än en vanlig sköld eller en gammal typ mask med ett utbytbart filter. Efter att ha satt på kameleongen kan du se allt bra och innan du svetsar: Filtret är nästan genomskinligt och hindrar dig inte från att arbeta. När bågen tänds i en bråkdel av en sekund, mörknar den och skyddar ögonen mot brännskada. När bågen går ut blir den igen transparent. Du kan utföra alla nödvändiga manipuleringar utan att ta bort masken, vilket är mycket bekvämare än att höja och sänka skyddsskärmen och ibland bättre än att hålla klaffen i hand. Men ett omfattande urval av olika prissatta kopior kan utgöra ett slutresultat: Vad är skillnaden, och vilken är bättre? Hur man väljer en mask kameleon vi kommer att berätta nedan.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Masker för svetsning kameleon presenteras i ett brett utbud. Valet är inte en lätt uppgift. Och viktigt är inte så mycket utseendet, som kvalitetsindikatorerna

Färgfiltret i kameleonten: vad är och vad som är bättre

Det lilla glaset som monteras på svetsmasken är ett verkligt mirakel av vetenskap och teknik. Den samlar de senaste resultaten inom optik, mikroelektronik, inom flytande kristaller och solenergi. Här är ett "glas". Faktum är att det här är en hel flerskiktspai, som består av följande element:

 • flytande kristallceller (flera lager - ju mer desto bättre);

  Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

  Den approximativa sammansättningen av det automatiska filtret i masken för svetsning av kameleongen (För att öka bildens storlek, klicka på den med höger musknapp)

 • ultraviolett strålningsfilter;
 • infrarött strålningsfilter;
 • polarisationsfilmer;
 • sensorer som upptäcker en svetsad båge (från 2 till 4, dem också desto mer desto bättre);
 • skyddande glas;
 • batterier (solbatterier och / eller litiumbatterier).

Den främsta och största fördelen med en svetskameleonmaske är att även om det inte fungerade, kommer ultraviolett och infraröd strålning inte att missa (om masken sänktes). Och graden av skydd mot dessa skadliga effekter beror inte på inställningarna. I alla fall, och med några inställningar från dessa typer av skadliga inflytande, är du avskärmad.

Men det här är bara om i "paj" finns lämpliga filter och de har rätt kvalitet. Eftersom det är omöjligt att verifiera detta utan speciella anpassningar måste man förlita sig på certifikat. Och de borde vara nödvändiga för masker. Och på Rysslands territorium kan de endast utfärdas av två centra: VNIIS och FGBU med det allrussiska forskningsinstitutet för skydd och arbetsekonomi. För att verkligen vara säker på att intyget är äkta kan dess nummer hittas på den officiella hemsidan för Federal Service of Rosakreddatsiya här på den här länken.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Denna blankett finns på Rossacreditations webbplats för verifiering av intyget. Du kan bara fylla i numret, alla andra fält som lämnas tomma (För att öka bildens storlek, klicka på den med höger musknapp)

Ange certifikatnumret i motsvarande fält och få datum för åtgärden, information om sökanden, tillverkaren. En liten anteckning: Förkortningen RPMOD står för "medel för individuellt skydd av optisk åtgärd." Detta är namnet på svejsarens mask i byråkratiskt språk.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Om ett sådant certifikat finns kommer ett sådant meddelande att visas. Genom att klicka på länken visas texten i certifikatet (För att öka bildens storlek, klicka på den med höger musknapp)

Det viktigaste är att du är övertygad om att denna produkt (jämför, förresten, namn och modell) är säkert för din hälsa.

Kanske kommer du att vara intresserad av hur man gör ett lusthus på en metallram. 

Klassificering av automatiska svetsfilter

Eftersom ljusfiltret och dess kvalitet är nyckelfaktorn i denna produkt, bör valet av kameleongmask också startas från det. Alla dess indikatorer är klassade enligt EN379-standarden och bör visas på ytan genom en fraktion.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Ett av filtren i masken är en kameleon. Röd indikerar sin klassificering

Nu är det mer detaljerat vad som är dolt bakom dessa figurer och vad de borde vara. I var och en av positionerna kan vara en siffra från 1, 2, 3. Följaktligen "1" - det bästa alternativet - den första klassen, "3" - den värsta - tredje klassen. Nu om vilken position som visas vilken egenskap och vad det betyder.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Dekodning av klassificering EN37

Optisk klass

Det återspeglar hur tydligt och utan förvrängning du kommer att se bilden genom ljusfiltret. Beroende på kvaliteten på skyddsglaset (film) som används och kvaliteten på aggregatet. Om första platsen är "1" kommer distorsionen att vara minimal. Om värdena är större ser du allt som genom ett krökt glas.

Ljusdiffusion

Beror på renheten och kvaliteten hos de använda optiska kristallerna. Indikerar graden av "grumlighet" hos den överförda bilden. Du kan jämföra med det våta bilglaset: medan det inte finns några krusningar, påverkar droppar inte mycket. Så snart ljuskällan dyker upp är allt suddigt. Att för att inte ha denna effekt är det nödvändigt att den andra positionen är "1".

Enhetlighet eller homogenitet

Visar hur enhetligt filtret är skuggat i olika delar. Om den tredje positionen är en enhet, kan skillnaden inte vara mer än 0.1DIN, 2 - 0.2 DIN, 3 - 0.3 DIN. Det är uppenbart att det blir bekvämare med likformig mörkering.

Vinkelberoende

Avspeglar beroende av obskurningen på betraktningsvinkeln. Här är också det bästa värdet av "1" - den första klassen ändrar obscurationen med högst 1 DIN, den andra med 2 DIN och den tredje av 3DIN.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Så här ser en "levande" skillnad mellan en kvalitetsmask och ett inte så bra filter ut

Av allt detta är det tydligt att ju mer ljusenheterna filtreras i egenskapen, desto bekvämare kommer du att arbeta i masken. Det är det, och du måste navigera när du väljer en svetsmask kameleon. Professionella föredrar åtminstone sådana parametrar 1/1/1/2. Dessa masker är dyra, men även med långvarigt arbete blir deras ögon inte trötta.

Welder-älskare, för arbete från tid till annan, kan du göra med ljusfilter enklare, men 3: e klassen anses vara "förra seklet". Förmodligen är det inte värt att köpa en mask med sådana filter.

Och en sak till. Leverantörer hela denna klassificering kallas vanligen en term "Optisk klass". Helt enkelt återspeglar denna formulering väsentligheten i alla egenskaper.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Justeringar av en svetsmask-kameleont av fast SpeedGlass (SpeedGlas)

Det finns flera kameleoninställningar som gör att du kan justera dimmläget för denna situation. De kan placeras inuti, på filtret och kan tas utåt i form av handtag på maskins vänstra sida. Dessa är följande parametrar:

 • Justering av dimning. Låter dig ändra den aktuella mörkernivån. Du kan göra ljusare / mörkare utan att gå av arbetet, om regulatorn är ute. Om den ligger inuti, måste du sluta, ta av masken och vrid regulatorn. För nonprofessionals är det normalt: de behöver inte utvecklas. Men proffsen tycker inte alltid om utomhusjusteringar: de kan röra något om något.

  Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

  Regulatorerna själva kan vara i form av switchar, hjul, kan tillverkas i form av pekskärmar

 • Känslighetsjustering. Finns inne i masken, på filtret. Med hjälp kan du ställa in vad filtret ska fungera på: bara på bågen eller på de ljusa ljuskällorna. Om du arbetar inomhus kan känsligheten ställas in högt: filtret kommer att dämpas genom ljusets utseende. Eftersom det inte finns några andra ljuskällor kommer det inte att ryckas. På gatan med hög känslighet kan det fungera och på solstrålar. Så här är det nödvändigt att minska känsligheten.
 • Fördröjning av maskblekning. Det är nödvändigt att ögonen inte får ett ljusslag från den heta metallen efter avslutad svetsning. Om det inte finns någon fördröjning blir filtret lättare på en gång och det svetsade badets ljusa glöd träffar ögonen. Det är inte farligt och inte dödligt, men obehagligt. Fördröjningsfördröjningen gör att du kan "trycka" på filterets blekningstid för ett tag. Denna fördröjning tillåter inte heller att filtret klargörs om du lagar mat med en avskild båg eller när elektroden är fast. Så justeringen är nödvändig.

Du kanske är intresserad av att läsa om typerna av svetsar och leder, de använda teknikerna och svetsmetoderna.

Kameleonmask hur man väljer

Förutom färgfilterparametrarna finns det många andra inställningar och funktioner som kan påverka valet.

 • Antal sensorer som upptäcker bågen. De kan vara 2, 3 eller 4. De reagerar på ljusets utseende. Visuellt kan de ses på maskans framsida. Dessa är små runda eller fyrkantiga "fönster" på filterets yta. För amatöranvändning, bara 2 stycken, för professionella - ju mer desto bättre: Om några kommer att blockeras (de kommer att vara täckta av ett föremål vid svetsning i en svår position), så kommer resten att reagera.

  Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

  Bågsensorerna är synliga för det blotta ögat

 • Filterets hastighet. Spridningen av parametrar här är stor - från tiotals till hundravis av mikrosekunder. Välja en mask för hemsvetsning, borra den vars kameleont kommer att dämpas senast 100 mikrosekunder. För professionella är tiden mindre: 50 mikrosekunder. Ljusslag som vi ibland inte märker, men deras resultat - trötta ögon och yrkesverksamma som de behöver hela arbetsdagen. Så kraven är hårdare.
 • Filtrets dimensioner. Ju större glaset är desto mer överblick får du. Men ljusfilterets storlek påverkar kraftigt kostnaden för masken.
 • Lätt eller stegvis dimjustering. Bättre - smidig. Om du mörkar / ljusar filtret kommer att springa, blir du snabbt trött. Dessutom tvättar han för att börja "blinka" från höjdpunkterna, vilket inte gör dig lycklig.
 • Initial dimmnings- och inställningsområde. Lysaren filtret är i det ursprungliga tillståndet desto bättre kommer du att se före svetsning. Det är också önskvärt att det finns två dimningsintervall: upp till små grader upp till 8DIN när man arbetar med argon eller manuellt bågsvetsning vid svagt ljus. Dessutom kan en mindre förmörkelse behövas för en åldrig person. För att arbeta med växelriktare vid höga strömningar och under bra ljusförhållanden är det nödvändigt att mörka upp till 13 DIN. Så det är bättre om det finns två lägen: 5-8DIN / 8-13DIN.
 • Strömförsörjning. De flesta svetsmaskar med automatisk dimning har två typer av strömförsörjning: ett solbatteri och litiumbatterier. Denna kombinerade strömförsörjning är den mest tillförlitliga. Men samtidigt måste litiumbatteriutrymmet öppnas för att kunna ersätta de felaktiga batterierna. I några billiga masker är batterier integrerade: de kan bara avlägsnas genom att skära plast (som ibland våra hantverkare gör).

  Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

  En av modellerna är en mask-kameleon. Här ser du maskeställningsregulatorn på huvudet och nackskyddet

 • Vikt. Masker kan väga från 0,8 kg till 3 kg. Om du måste ha en tre kilo vikt på sju eller åtta timmar på ditt huvud, vid slutet av skiftet nacken, och huvudet kommer att vara som trä. För amatörsvetsning är denna parameter inte särskilt kritisk, men det är inte alls bekväm att arbeta i en tung mask.
 • Bekväm fastsättning på huvudet. Det finns två system för att fästa huvudbandet och skärmen själv, men för dessa masker är de nästan obetydliga: du behöver inte höja / sänka masken varje gång. Det kan utelämnas under hela arbetet. Det viktiga är hur många justeringar det finns och hur tätt de gör det möjligt att passa på huvudbandet. Det är också viktigt att alla dessa remsor inte krossar, gnuggar inte, så att slingan var bekväm.
 • Förekomsten av en justering som gör det möjligt att ta bort skölden från ansiktet. Detta är viktigt om du behöver glasögon för normal syn. Då ska skölden tas bort från ansiktet för att passa dina linser.

Av användbara men valfria lägen finns det fortfarande möjlighet att byta vallmor från svetsläge till slipläge. Med den här strömbrytaren slår du faktiskt av ljusfilteret, din mask blir en vanlig skärm.

På valet av en svetsmaskin för hus eller sommarstuga, läs här. Och du kan prova den inköpta masken när du gör en metallbrazier.

Varumärken och tillverkare

Hur man väljer en kameleon mask för svetsning du vet, men hur man navigerar bland massan av producenter? I verkligheten är allt inte så svårt. Det finns pålitliga varumärken som alltid levererar kvalitetsprodukter och bekräftar sina garantiansvar. Det finns inte många av dem:

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Tekniska specifikationer för kameleongmask TECMEN DF-715S 9-13 TM8

 • SPEEDGLAS från Sverige;
 • OPTREL från Schweiz;
 • BALDER från Slovenien;
 • OTOS från Sydkorea;
 • TECMEN från Kina (bli inte förvånad, maskerna är riktigt bra).

För hemanvändning är det inte lätt att välja en kameleongmask. Å ena sidan är det nödvändigt att det är av hög kvalitet, men det är klart inte överkomligt för alla att betala 15-20 tusen för det, och det är inte lönsamt för det. Därför måste europeiska tillverkare glömma. De släpper dock ut bra masker, men priserna för dem på något sätt inte mindre än 70 $.

På marknaden finns det många kinesiska masker av väldigt litet värde. Men att köpa dem är riskabelt. Om du behöver ett beprövat kinesiskt varumärke är detta TECMEN. Här har de verkligen certifierat fabrikskameleoner. Modellen är ganska bred, priserna varierar från 3 000 rubel till 13 000 rubel. Det finns filter i första klassen (1/1/1/2) och lite sämre, med alla inställningar och justeringar. Efter uppgraderingen, har även den billigaste masken ett löstagbart batteri, belysningsfördröjning från 0,1 till 1 sekund för 3000 rubel (TECMEN DF-715S 9-13 TM8), smidig kontroll och drift av "slipning". Bilden nedan visar dess tekniska egenskaper. Det är svårt att tro, men det kostar bara 2990 rubel.

Inte dåliga ägare talar om svetsmaskar Resant. Modeller är inte så många, men MS-1, MS-2 och MS-3 är ett bra val för små pengar (från 2 tusen rubel till 3 tusen rubel).

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Svetsmask Resant: MS-1, MS-2, MS-3 och MS-4

Masker Resant Міl och Мі3 har en jättejustering, vilket utan tvekan är mer bekvämt. Men i kameleon MS-1 finns inga känslighetsjusteringar. Professionella de är osannolikt att ordna, men för hemmabruk är det ganska lämpligt.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Tekniska egenskaper hos masker kameleon Resanta

Mycket bra masker produceras av det sydkoreanska företaget OTOS (Otos). Hennes priserna är något högre än de som anges ovan, men det finns två relativt billiga modeller: Otos MACH II (W-21VW) för 8700 rubel och ACE-W i45gw (Infotrack ™) för 13690 rubel.

Mask kameleon för svetsning: klassificering av ljusfilter och val av mask

Tekniska egenskaper hos OTOS MACH II W-21VW Denna mask-kameleon är ett värdigt val även för professionell användning

På hur man hämtar elektroderna för svetsning av läsaren, läs här.

Drift av svetskameleon

Huvudkravet att ta hand om masken: Filtret ska skyddas: det klarar sig enkelt. Därför kan du inte sätta masken "ansikte" nere. Torka den bara med en helt ren och mjuk trasa. Om det behövs kan du fuktar tyget med rent vatten. Torka INTE med alkohol eller lösningsmedel: Filtret är täckt med en skyddsfilm som löser sig i dessa vätskor.

Det finns ytterligare ett särdrag hos svetskameleoner: de börjar "bromsa" vid låga temperaturer. Det vill säga de arbetar med fördröjning, och i båda riktningarna - både blackout och upplysning. Funktionen är väldigt obehaglig, så den fungerar inte normalt på vintern, även om driftstemperaturen är specificerad från -10 ° C, som i TECMEN DF-715S 9-13 TM8. Även vid -5 ° C kan alla inte mörkas i tid. Så i detta avseende visade sig OTOS vara mer ärlig, vilket indikerar starttemperaturen från -5 ° C.

Slutligen titta på en video om hur man väljer en kameleongmask för svetsning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

60 − = 52