Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Gjutjärnbad - en sak nästan evig. Gjutjärn är ett av de allra första materialen som används för tillverkning av sanitetsutrustning. Gjutjärnspumpar kännetecknas av ökad slitstyrka och har fungerat i årtionden. Därför föredrar sanitetsvaror från gjutjärn fortfarande att installeras i offentliga badrum med ett stort flöde av användare.

Badet av gjutjärn installerat i lägenheten, efter många års drift, är fortfarande lika stark och stabil. Det enda som går dåligt är emaljbeläggningen. Även med mycket skonsam hantering, efter en tid på emaljchipsen, visas repor och outplånliga fläckar.

Vanligtvis här uppstår frågan om ersättning av produkten. Men är det något förnuftigt att byta kvalitet gjutjärn badrum som kan vara i mer än ett decennium till en ny VVS-enhet av tvivelaktig kvalitet? Vi föreslår att du börjar genom att försöka återställa emaljbeläggningen på egen hand. Det blir mycket billigare att köpa ett nytt bad, och resultatet kan överstiga alla dina förväntningar.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

medel

Akrylfodral. Det enklaste sättet att uppgradera ett gjutjärn är att köpa ett akrylbadinsats. Till en kostnad, det är samma som att köpa ett nytt gjutjärnbad, men du behöver inte tänka på hur man demonterar och var man ska sätta i ett gammalt bad och installera en ny. Akrylfodral görs på beställning, och du kan installera den på badet själv - alla detaljer om installationen kommer att berätta för dig av tillverkarna.

Akrylfoder består av två lager: plast, som är ansvarig för skärmens elasticitet och akryl, vilket ger styvhet och utmärkt prestandaegenskaper hos produkten. Akrylfodret är behagligt att ta på, det glider inte, det håller värmen väl och är lätt att rengöra. Det bör noteras att badinsatsen från akryl kan beställas endast för ett bad av standardstorlek och form.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

stakril. Akryl för restaurering av emalj används också i tekniken för "fyllningsbad". Det handlar om att applicera på den förberedda ytan av det gamla badet ett lager av flytande akryl, som kallas "stakril". Restaurering av emalj på detta sätt kan ske oberoende från början till slut, du behöver bara köpa de nödvändiga materialen.

Akryl hälldes runt kanterna av badet, rör sig runt omkretsen. Vätskan strömmar från sidorna till väggarna och fyller gradvis botten. Ojämnhet och tomma ytor är jämn med en gummipatel. Det viktigaste är att göra allt snabbt tills personalen grep det. Tekniken är ganska komplex och kräver viss erfarenhet, men vem som helst vet minst några av reparations- och efterbehandlingsarbetena kommer att klara det. Badet som sålunda återställs kommer att ha alla fördelar med ett akrylbad.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Emaljering. Denna metod är den mest budgetmässiga, eftersom komponenterna som behövs för framställning av emaljkompositionen är billigare än flytande akryl, och ännu mer - akryl badrumsinsats. Emaljet består av två aktiva substanser: en bas och en härdare. För att de ska kunna reagera är det nödvändigt att värma blandningen till en temperatur över rumstemperaturen. Läs mer om tekniken för att tillverka gjutjärnsbad nedan.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Framställning av

Oavsett metoden att uppdatera gjutjärnet är det första att göra innan man förbereder huvudarbeten att förbereda ytan. Utbildningen omfattar:

Eliminering av rostiga fläckar. Rost bildas som ett resultat av oxidation av metaller. För att göra osynliga spår av oxidation möjligt är det möjligt att behandla de förorenade ställena med syra (ättiksyra eller oxalisk för detta ändamål). Det är nödvändigt att hälla utspädd syra på rostiga fläckar och lämna i en halvtimme. Om sköljningen efter sköljning inte elimineras helt, kan resterna enkelt skrapas av med en stel borste. Efter detta ska badet tvättas noggrant med varmt vatten och ett vanligt rengöringsmedel.

Slipning. När all förorening från badet avlägsnas ska ytan vara väl jämn. Metoden för slipning beror på vilka verktyg som ligger till hands. Det är mest lämpligt att göra detta med hjälp av en bulgarer, men en borr med ett speciellt munstycke eller sandpapper kommer att göra. Vid slutet av arbetet, skölj badkaret med varmt vatten.

Grout. Även efter noggrann ytbehandling på teckensnittet finns det fortfarande luckor, djupa repor, marker och sprickor som inte kan slipas. Vi blir av med defekter av detta slag med en kitt och spatel. När kittet torkar, behöver det slipas en gång till, så att badkarets yta är helt platt.

Avfettning. Vid slutförloppet av förberedelserna bör fontens yta avfettas. Du kan använda speciella rengöringsmedel eller alkohollösning, läsk, tunnare och andra improviserade medel.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Applicering av emalj

 • Innan du börjar, stäng vattnet för tillförlitlighet. Demontera avloppssystemet, rengör och torka avloppshålet. Under diskbänken sätta ett litet handfat eller bricka, vilket kommer att tömma emaljen.
 • Nu är den tidigare beredda ytan av badet nödvändigt att primeras. Många tillverkare av emalj för bad producerar också primerblandningar, så det är lämpligt att köpa samma emalj och primer om möjligt. Det finns också en emalj som kan användas som primer (användningsmetoder anges vanligen på förpackningen). Efter att primerskiktet har torkat kan du fortsätta med emalj.
 • Blanda komponenter för emaljering i de proportioner som rekommenderas av tillverkaren. Förutom basen och härdaren kan du lägga färg till den emaljerande blandningen om du vill uppnå en viss nyans av emalj.
 • Emalj appliceras med en bred borste eller rulle. Handla snyggt, rörelserna ska vara snabba och korrekta. Emalj - det är inte oljemålning och ingen tapeter pasta, det torkar mycket snabbt.
 • Täcker ytan av badet med emalj, fördela kompositionen från topp till botten, från sidorna till botten. Flytta längs badets omkrets, samla sektorn bakom sektorn. Efter det första lagret av emalj har stelnat, på samma sätt gäller följande.
 • Helt torr emalj inte tidigare än 3 dagar senare. Om du har applicerat flera lager av beläggning, kan torkningen vara i en vecka. Under denna tid kan badet inte användas. När beläggningen härdar, returnera dräneringen till platsen.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

tips

 • Kvalitativa material för badets samling producerar både inhemska och utländska producenter. Bland emaljerna från ryska producenter får komplexen "Svetlana" och "Aqua-Color" goda recensioner. Från utländska emaljerande blandningar är det värt att notera "Tikkurila Reaflex 50", som också kan användas som primer.
 • Medan emaljen torkar, bör inget byggarbete göras på badrummet. Efterbehandling material, damm och smuts, fångas på ett friskt omslag och förblir på det outplånliga fläckar. Dessutom måste badrummet ständigt ventileras under emaljens hela torkningstid. Om rummet håller kvar fukt kan emaljen spricka.
 • För att göra beläggningen mer hållbar och vara så länge som möjligt, applicera mer än två lager emalj. Idealt sett bör antalet lager vara 3 till 5. Denna beläggning kommer att vara längre än 10 år. När det gäller förfall kan proceduren för emaljering upprepas.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

vård

För att förlänga livslängden hos en ny beläggning kan du, enligt flera grundläggande regler för användning av ett emaljbad:

 • För tvättning av sanitetsartiklar, använd endast mjuka, skonsamma rengöringsmedel som inte innehåller slipmedel. Välj en mjuk svamp eller trasa, undvik hårda borstar (speciellt metall).
 • Om du är van att suga i badlakan, fyll då inte i det med blekmedel och andra aggressiva rengöringsmedel.
 • Utsätt inte bademaljen för plötsliga temperaturförändringar: Häll inte varmt vatten och kallt vatten i växelvis. En plötslig förändring i vattnets temperatur kan orsaka sprickor på ytan av badet.
 • I ett emaljbad bör du tvätta med försiktighet. Försök att inte släppa tunga bubblor med schampon i det, släng inte ett duschhuvud på botten av badkaret.

Restaurering av emalj av ett gjutjärnbad med egna händer

Barn och äldre tycker om att tvätta, sitta på låg avföring. Fäst i detta fall gummiplaster på stolens ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

2 + 3 =