Vad ska man göra om tapetet får lossna och gå iväg

Vad ska man göra om tapetet får lossna och gå iväg

Om problemet

I inredningen av inredningen finns olika situationer. Ofta händer det att några av inredningselementen, vars installation tog så mycket tid, ansträngning och pengar, plötsligt börjar försämras. Detta kan hända av olika anledningar. Är inte ett undantag till väggen, såväl som interna partitioner. Vad ska man göra om tapeten från väggen är ojämn? Hur går man vidare om kantarna lämnar, särskilt vid korsningarna? Dessa frågor är av intresse för många lägenhetägare.

Vad ska man göra om tapetet får lossna och gå iväg

Låt oss försöka ta reda på vad som är anledningen, då kommer sådana saker inte så sällan och hur man handlar i sådana fall, klistra in tidigare målningar? Varför plötsligt kan ett lakan av tapeter ta och börja avta i sömmarna eller till och med helt?

Som alltid har allt sin egen förklaring. Låt oss ta en mer detaljerad titt på de främsta orsakerna till detta fenomen, och då får vi se vad vi ska göra i sådana fall.

Möjliga orsaker

Ofta händer det att tapetet limmades på en yta som inte var ordentligt förberedd. Som ett alternativ avlägsnades den tidigare beläggningen inte och dess rester eller spår kunde förbli på arbetsytan. Det kan vara allt från det gamla färgskiktet till den oförberedda träytan. Dessutom kan en yta som obehandlad betong eller gips bli problematisk.

När det gäller kitt har det vissa fördelar. Ändå är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att ett lager av speciell primer vanligen appliceras över kittet, som regel. I sådana fall, trots att de ursprungliga tapeteringen kan gå ganska framgångsrikt, kan de efter en stund börja falla. Vad det än var, är det mycket önskvärt att göra en kvalitativ beredning av arbetsytan i enlighet med alla normer och regler. Men det tar ofta för mycket tid och ansträngning. Vad kan man göra i sådana fall? Svaret beror på varje enskilt fall.

Väggmålning med gipsskiva

Idag blir detta efterbehandlingsmaterial alltmer utbrett. Det är inte en olycka eftersom det har många uppenbara fördelar. Det är emellertid inte ovanligt för fall då installationsarbetet utfördes med vissa tekniskt kränkningar. Som ett resultat - en gipsplatta av dålig kvalitet.

OBS! Innan du limar tapeter på gipsskivor, var noga med att uppmärksamma kvaliteten på dess installation, såväl som om lederna mellan arken är väl bearbetade. Om inte, så är det hög sannolikhet att tapeten kommer att limas skrovlig och allmänt felaktigt. Bakgrund kan "leda" till sidan. Det är av den anledningen, och bör vara mycket försiktig med installationen och korrekt efterbehandling av gips: zashpatlevat sprickor, flis och leder och primerade ytan före limning.

Arbetet gjordes felaktigt

Ofta händer det att reparationsarbetet utfördes utan att följa alla regler och rekommendationer. De vanligaste fel kan se ut så här:

  • Det är nödvändigt att grundligt och kvalitativt förbereda väggarna före limning. Både primeren och putten måste appliceras strikt i enlighet med anvisningarna och torka sedan noggrant. Om du bestämmer dig för att använda en värmare under tapetet, måste den också väljas och limmas korrekt enligt reglerna.
  • Det korrekta valet av lim samt överensstämmelse med limningstekniken bör också utföras på rätt sätt. Och om de inte överensstämde med tillverkarens instruktioner, kan det inte leda till de bästa resultaten efteråt.
  • Dessutom kan du aldrig försumma torkning när det gäller tapeten själv. Deras ofullständiga eller otillräckligt långa torkningar kan minska alla ansträngningar att "nej". Efter ett tag kan tapeterna börja röra sig från väggen.

Kom ihåg! Ibland kan det som en följd av felaktig förberedelse av väggytan, och som en konsekvens, efter felaktig klibbning, fläckarna på tapetet börja dyka upp. Detta visar vidare att allt förberedande arbete måste utföras korrekt och utan den minsta kränkningen.

För att undvika bristerna och de sorgliga konsekvenserna, som är ganska möjliga på grund av felaktig montering av tapeten, är det nödvändigt att följa vissa rekommendationer. Sådant råd tar i regel hänsyn till materialet från vilket dessa eller andra canvaser gjordes. Så vad du behöver komma ihåg:

  1. Det är önskvärt att tapetet limes före starten av uppvärmningssäsongen. Detta beror på att de måste torka vid en naturlig fuktighet, vilket kommer att störa batterierna på väggarna.
  2. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt lederna. Om det behövs kan du lima dem ännu mer försiktigt, applicera ett ytterligare lager lim på dessa bitar och trycka dem ordentligt.
  3. Om det handlar om ovävda tapeter eller vinyl linne på en vävd basis, är det tillräckligt att applicera lim på väggens yta.

Felaktiga lagringsförhållanden

Användbar rådgivning! Vid inköp är det nödvändigt att också överväga att det var material av hög kvalitet. Välj pålitliga leverantörer som erbjuder exceptionellt högkvalitativa produkter. Ofta, genom att köpa en billig produkt får du ett bättre pris, samtidigt som du förlorar det som ett material.

När det gäller lagringsförhållandena måste de också observeras. Det gäller först och främst primerkompositioner, liksom kitt, som används vid framställning av arbetsytan innan tapetet klistras. Om dessa villkor inte uppfylls, kan det leda till det faktum att förr eller senare limmade vissa delar dukar börjar flagna i sömmarna, då måste man tänka på hur man limma dessa problemområden. 

Praktiska tips

Så, vad händer om du har ett liknande problem och tänker på hur man limar tapeten bort?

Särskilt svårt kan vara en sådan situation, där du måste limma runt duken, men möjligheterna att reparera, men inte. I regel har i sådana fall 2 vanligaste metoder:

  • Gör en ersättare för det skadade området, avlägsna det och byt ut det med ett nytt ark.
  • Stick den föregående biten av tapet, utan att helt avskalera den, men helt enkelt återföra den till sin plats.

Man bör komma ihåg att välja den första metoden, du måste övertyga om att du har kvar tapeter sedan den senaste reparationen. Faktum är att vid limning av en liten plåster är det nödvändigt att använda tapeter från samma parti, eftersom i en annan sats kan bakgrundsbilden vara liten, men annorlunda. När det gäller valet av lim, när det gäller partiell limning av en separat sektion av tapeter, är det bästa valet det välkända PVA-limet. Priset på sådant lim är inte högt, samtidigt kan du köpa det i nästan vilken butik som helst på ett eller annat sätt i samband med byggandet.

Vi rekommenderar att du ser en användbar videoinstruktion:

slutsats

Som du kan se är det ofta att anledningen till att tapetet börjar skrälla och gradvis flyttas från väggarna är att man inte följer instruktionerna under förberedelse eller under limning. Ändå kan situationen korrigeras oberoende, vilket gör reparationer med egna händer. Dessutom kommer du i sådana fall att kunna spara vissa medel, eftersom de flesta professionella reparationsprofessorer sannolikt inte kommer överens om att resa till dig för ett så litet arbete. Och om de är överens kan tjänsterna i så fall vara ganska dyra.

Var därför först och främst uppmärksam på att reparationsarbetet är korrekt. Tja, om problemet uppstår, oroa dig inte, för allt arbete kan ske på egen hand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

73 − 63 =