Декорация на прозорците в залата: препоръки за избор на тюл

Декорацията на прозорците е важен елемент от интериора. Най-често това е последният ремонт, който е тясно свързан с дизайна на стаята. Как да изберем тюл за залата и другите помещения за завеси служат като елемент на декора и в същото време са функционални, че се разсейва или отслабени светлина и изолирана стая от любопитни очи?

Дневната е централната стая на къщата, където се събират всички членове на семейството, празници и празненства, можете да кажете "сърцето" на апартамента. Ето защо е важно да се вземат под внимание много нюанси.

Какво трябва да помислите

Преди да изберете пердета и тюл за залата, трябва да разберете каква функция ще направи дизайна на прозорците. Самата зала и нейните характеристики също са от голямо значение.

Какво трябва да определите:

 • използвайте завеси като декоративен елемент или носете функционално натоварване;
 • размерът на прозореца и стаята;
 • местоположение по отношение на страните на светлината, следователно осветление;
 • интериорен стил;
 • практичност и удобство при употреба.

От тези моменти завесите се избират за прозорците.

Как да изберем тюл

Изберете завесата за дневната, от която се нуждаете, с тюлеста. Има препоръки на дизайнерите, които ще ви помолят да изберете комплекта:

 • Ако поставите акцент върху завесата, тя сама по себе си е наситена по цвят и модели, а тюлът играе ролята на фон. За тези цели е подходящ гладък едноцветен тюл. В този случай използвайте контрастния ефект - тъмни наситени цветни завеси и светъл тюл.
 • В случай, когато завесите допълват, обратна връзка. Материалът за завеси трябва да е неутрален и да подчертава текстурата на завесите.

По стил на интериора

Как да изберем тюл и завеси за него, въз основа на интериорен дизайн? Тук трябва да разчитате на стила на стаята:

 • Минимализмът изисква прости елементи, без излишна претенция. В този случай акцентът е върху структурата на тъканите.

 • Класика и барока, за разлика от тях, привличат използването на ламбрекини, фланецове, похвати. Това е тюл в различни варианти, използвани за такива техники.

 • Прованс, cheby-chic, хижите изискват завеси с елементи от цветен дизайн. Тук са подходящи завеси с цветя, тюл с якички. Дублирани текстили в интериорни детайли, възглавници, покривки за легла, наметала на стол.

 • Етнически стил в различни посоки - тук текстилната играе съществена роля. Самата форма на завесите трябва да съответства на темата.

 • Индийски стил - тежки завеси с богата текстура и богати цветове. Тюл може да бъде със златна нишка или кристали.

 • Японски стил - този екран завеси от гладка тънка тъкан или римски платна.

 • В африканския стил можете да използвате стилизирано бельо и тюл от конци. По-добре напасвайте естествените тъкани.

По функционалност

Изберете тюл трябва също така от тяхната функционалност. За първия и втория етаж в къщата е важно завесите да изолират стаята от външни гледки. Изберете тюл, завесите са по-добри, за да блестят по-малко. Трябва да са плътни завеси и прозрачен лек плат. Най-подходящи организми.

Опцията, когато пердетата изпълняват ролята на декор в залата, предлага много по-различни комбинации. Например, тюл без завеси в интериора - тя може да бъде направена от различни материали (тафта, kisei, мрежи).

Осветление и прозорци

Изберете тюл за залата е необходимо, като се има предвид осветлението и размера на прозорците. Най-осветените стаи с прозорци на юг и югозапад. Ето защо завесите тук ще играят ролята на екран, който разсейва лъчите на слънцето. Подходящи завеси наситени цветове. Възможно използване на нестандартни опции. Кафявият тюл в интериора служи като филтър, скривайки лъчите на слънцето.

Ако прозорците отиват на северната страна, тогава няма достатъчно светлина в стаята. Тук трябва да използвате светли нюанси. Можете да окачите само тюл. Друг вариант - лека завеса се премества на мястото на завесите на предната част и светлината завеси до традиционното място на завесите. Прозорецът изглежда малко по-навътре в стаята.

Западните и източните прозорци - това е оптималният светлинен режим. Но все пак не е необходимо да затъмнявате прозорците много силно.

Тежките, тъмни завеси и гъстият тюл ще направят малките прозорци още по-малки. Поради това са необходими само светли цветове и използването на светлинна завеса, която предава светлина възможно най-много (решетка, лека тафта). С големите прозорци всичко е много по-просто, има възможност за украса на прозорците въз основа на вкуса и предназначението на завесите.

Препоръчваме да използвате едно правило: цветният обхват на завесите трябва да бъде дублиран в детайлите на интериора. За завесите на залата това е важно, защото това е основната стая, трябва да бъде особено изразителна. Избор на завеса, едновременно подбрани за нея.

Правилно избран спътник - залог за успешен дизайн на завеси. За да се улесни изборът на салони завеси в колекции проби предлагат готови опции за комбиниране на завеси и завеси.

Изберете плат по цвят и материал

Ориентациите ще бъдат цветовете на тапетите и текстила, общия цвят на помещението, стила на стаята. Можете да използвате няколко опции:

 • Ако прозорците са големи, панорамни към пода и трябва да подчертаете значението им, можете да използвате само завесите, така че самите прозорци да се виждат ясно.
 • Класика на жанра - комбинация от завеси и пердета. Важно е да ги хармонизирате с интериора и помежду си.
 • Опция, когато преден план е тюл. Завесите в този случай изпълняват ролята на екрана, който затваря прозорците. Основният акцент е върху тюле. То трябва да е интересно и изразително. Асортиментът от предлаганите образци ще позволи да се вземе решение за проектиране.
 • Трябва да обърнете внимание на полупрозрачна завеса с фотографско отпечатване. Благодарение на тази техника се прилага всяко изображение върху полупрозрачния материал. Изглежда невероятно и служи като ярък елемент на интериора.
 • Използва се един тюл. В този случай лека тъкан на прозореца е кралицата на топката. Избираме материала, оцветяването, текстурата, така че пердетата да съответстват на идеалното решение за интериора колкото е възможно повече.

Ако имате хол-студио, то кухнята се комбинира с коридора. Завесите трябва да резонират един с друг. Не е необходимо да правите същото, просто можете да дублирате тъканта.

Избраният правилно материал е гаранция за интересно решение за пердета за прозореца. Основни полупрозрачни тъкани за тюл: органза, тафта и мрежест материал. На свой ред те са подразделени по структура и тип в гладка, с шарки, с декоративни вложки и елементи.

Във видеоклипа: тюл: разбираме материалите и тъкането.

Има няколко разновидности на неносещи тъкани:

 • С снимки. В зависимост от предназначението на стаята и стила, можете да използвате като декоративен елемент за декориране на прозорец тюл с фото и фото печат. В този случай прозорците ще привличат вниманието ви сами. Такава светлинна завеса ще украси интериора на хола.

 • Lace Tulle. Най-подходящи за стила на Прованс, Шеби-шик, Арт Деко. Завесите от дантели създават домашен уют. От значение е в залата и кухнята.

 • Текстилни тъкани. Основният декоративен елемент е разнообразието от текстура и дебелината на нишките. Това може да бъде хаотично преплитане с различна дебелина, нодули, ивици с навита резба и неравномерни пътеки. Това също включва тюл-паяжина.

 • Мрежести тъкани. Модна тенденция. Основното предимство е, че е по-добре да се оставя светлина от прозореца. Различни нишки могат да се използват, включително сребристо, оцветено. Доста грандиозно и не стандартно.

Декорация на прозорците в залата: препоръки за избор на тюл

 • Тюл или муселин с резба. Тези опции се превърнаха в хит на пазара. Те са отделни нишки от различни материали, събрани върху плитки. Те са с мъниста, се състоят от многоцветни нишки, под формата на сребрист дъжд и т.н. Те често са оздравявали стаята. По-добре е да ги използвате отделно или че завесите са едва забележими фон.

Разнообразието от текстури и материали на тюлето дава възможност за декориране на прозорците на залата за всеки вкус и за въплъщение на всяко решение за проектиране. Въз основа на нашите препоръки можете лесно да намерите подходящата опция за аудиторията.

Експертни съвети (2 видеоклипа)

Тюл в интериора (36 снимки)