Нюанси за декориране на малка тъмна спалня: избор на довършителни работи и мебели (+42 снимки)

Нюанси за декориране на малка тъмна спалня: избор на довършителни работи и мебели (+42 снимки)

Всяка стая в къщата изпълнява определени функции. Следователно, интериорният дизайн трябва да се подходи много внимателно. Що се отнася до спалнята, нейният интериор трябва положително да повлияе на съня и настроението на човек, тъй като се използва за отдих. Тази стая може да бъде потъмняла или обратното, да се направи повече светлина. Тук вземете предвид, от коя страна са прозорците. Така че, ако стаята се намира в северната част на къщата, то спалнята ще бъде по-тъмна. Това важи и за случаите, когато балконът се приближава до тази стая. Тя може да намали естественото осветление на стаята. Остава да решаваме как да създадем малък дизайн на тъмна спалня.

Как да украсим тъмна спалня

Тъмната спалня е идеална за отдих. Това се дължи на факта, че тук нивото на естественото осветление е малко по-ниско. В резултат на това лицето бързо се отпуска и заспива. Също така, минималното осветление позволява създаването на романтична атмосфера в спалнята, което е не по-малко важно.

Ако погледнете от другата страна, тогава дизайна на спалнята в тъмни цветове много бързо ви притеснява. Дългият престой в такава ситуация може да окаже отрицателно влияние върху настроението на домакинството и да доведе до депресивно състояние. Струва си да се отбележи, че в стаи с лошо осветление не се препоръчва да четете и да работите.

Ако е необходимо леко да се облекчи тъмната стая, можете да използвате леки довършителни материали. Трябва да се има предвид, че колкото по-лек е финалът, толкова повече светлина ще има в стаята. Леката версия ще бъде светло бежово тапет.

Ако прозорците на спалнята са обърнати към северната страна, а в района преобладава облачно време, тогава е по-добре да откажете изкуственото осветление на стаята. В този случай светлата спалня ще изглежда мрачна и неудобна.

Най-добрият вариант е да използвате довършителни материали с кремав оттенък. Те се вписват добре с всички цветове.

Не по-малко важен етап е проектирането на пода. В просторните стаи можете свободно да използвате по-тъмни материали за довършителни работи. Стаята с тъмен под ще изглежда елегантно. Но, тъй като става дума за малка стая, е по-добре да се оборудва с по-светло подово покритие. Това ще предотврати поглъщането на светлина, която е недостатъчна.

Правила за проектиране на помещения

Дори една тъмна и тъмна спалня може да се направи по-удобно и уютно. За да постигнете този резултат, трябва да спазвате определени правила:

  • Използване на светли или бели мебели. За да се организира малка стая се препоръчва да се използва светлинен комплект и колкото повече продукти, толкова по-леки трябва да бъдат. Малките мебели, като например масичка за кафе и табуретки, могат да имат богата тъмна сянка. Това ще позволи известно осветление на стаята.

  • Липса на пречки. Това ще направи спалнята по-просторна и визуално голяма. Следователно, си струва напълно да се изоставят монолитни дялове. По-добре е да ги замените с екрани или стени, изработени от стъклени блокове. В тъмна и малка стая не се препоръчва да използвате обемисти мебели, без които можете да правите без тях. За да се организира стаята, ще бъде достатъчно да има легло, гардероб и скрин.

  • Топла осветление. При декорирането на тъмна и малка спалня трябва да се обърне специално внимание на осветлението. Няма достатъчно един полилей. По-добре е да се даде предимство на таван светлини, разположени около периметъра на спалнята. В този случай светлината трябва да е топла.

  • Използване на огледални повърхности. Огледала и материали с лъскава повърхност често се използват за визуално увеличаване на пространството. Следователно, този метод трябва да се използва в тъмна спалня. Най-добрият вариант ще бъде местоположението на огледалото пред прозореца. По този начин, слънчевата светлина ще се отрази и разпръсне около стаята.

Спазването на тези прости правила ще освети стаята и ще направи по-удобно за отдих. В малка стая можете да използвате кафява и черна слушалка. Дизайнът на спалнята с тъмни мебели ще изглежда много елегантен и благороден.

Използване на ярки акценти

Стаята в монохромен изглежда доста скучна. За да коригирате ситуацията и да създадете настроение на дъгата, трябва да зададете ярки акценти. Така че, ако сте използвали крем тапет за украса на спалнята, можете да украсите интериора с жълто, синьо или тюркоазено.

От голямо значение е подовото покритие. За да направите това, е по-добре да използвате жълти рогозки, които приличат на слънчева светлина. С помощта на такива елементи можете да създадете ирисцентно настроение в стаята.

Акцентите могат да бъдат поставени с помощта на синьо оттенък, който е свързан с небето и водата. Използването на този цвят ще направи пространството малко по-голямо и по-светло.

Ярките акценти трябва да са толкова органични, колкото в интериора. Това могат да бъдат картини, текстил (декоративни възглавници, покривки за легло) и други интериорни предмети.

Изборът на подходящите завеси

За украса на прозорците в спалнята се препоръчва да се използват две завеси. Единият от тях трябва да бъде от органза. Този материал ще осигури максимално проникване на дневна светлина в спалнята. Що се отнася до втората завеса, по-добре е да изберете продукти от плътна тъкан. За да проектирате малка стая използвайте тъмни и светли завеси.

Предимството на плътните светлинни завеси се крие във факта, че те предпазват стаята от проникване на светлина, но в същото време запазват изкуствено осветление. В тази връзка, струва си да се има предвид, че колкото по-тъмна е стаята, толкова по-лека трябва да са текстилните продукти, използвани за декорация на прозорците. За да създадете топла и уютна атмосфера, използвайте жълти завеси.

Във видеоклипа: как да направите по-лека тъмна стая.

Кога да използвате тъмен тапет

Напоследък тъмните тапети са много популярни. Използването на такъв завършващ материал позволява да се придаде мистична енергия на стаята и да стане по-загадъчна.

Тъмните тапети в спалнята трябва да се използват само ако стаята:

  • Има впечатляващи размери. В противен случай, спалнята ще изглежда като неприлично и стръмно килерче.

  • Има два прозореца. Ако стаята има два големи прозореца, това ще осигури максимална естествена светлина.

  • Обикновено осветена през нощта. В допълнение към естественото осветление в стаята се монтират изкуствени източници на светлина. В тъмна стая, в допълнение към полилея, трябва да има и други устройства за осветление.

Експертите не препоръчват използването в тъмни и малки помещения на довършителни материали с тъмни цветове.

Избор на мебели

За дизайна на тъмна спалня, леките мебели се използват широко. Това ще намали натоварването във вътрешността. В този случай, не забравяйте, че в малките стаи е важно да се използва минималното количество мебели. Благодарение на това можете да запишете липсващото пространство.

В някои случаи можете да използвате тъмни мебели. Разбира се, тук трябва да се уверите, че тя е така безпроблемно интегрирана в интериора и визуално не намалява пространството.

Малки опции за дизайн на стая (2 видеоклипа)

Интересни идеи (35 снимки)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 5 = 2