De grundläggande principerna för tabelllayout i restaurangen: förberedelse, krav och design

De grundläggande principerna för tabelllayout i restaurangen: förberedelse, krav och design

Tjänsten i restaurangen måste motsvara bilden. Detta handlar främst om hur man möter gäster och dekorera rummet. Varje sak är av stor betydelse och påverkar institutionens rykte. Den rätta bordläggningen i restaurangen bör genomföras enligt de grundläggande allmänt accepterade reglerna.

Principer för klassisk servering

Många tror att servera ett bord - det här betyder att du placerar besticket korrekt. Men när man dekorerar ett bankettbord är det nödvändigt att utföra ett antal åtgärder och ta hänsyn till ett antal andra nyanser:

 • Korrekt placering av stolar. De är placerade så att avståndet mellan dem är 50-80 cm. Vid behov kan de flytta till höger eller till vänster. Varje gäst på restaurangen ges lika plats vid bordet.
 • Överbelasta inte bordet. På bordet lägger du ut de apparater som används under måltiden. För många saker skapar besvär för en person under en fest.
 • Festernas egenskaper. Vid registrering av ett bord beaktas antalet besökare, säsongsmässighet och måltider, och även ett tillfälle till en fest. Först efter allt detta är bestämt, kan du fortsätta till ytterligare åtgärder.

Korrekt tabellinställning i restaurangen

Med tanke på de ovan angivna principerna kommer vi att överväga mer reglerna för att servera bordet i en restaurang och ett café, och ta reda på vad bestick är och i vilken ordning de ska läggas ut.

enheter

När bordsskivan är täckt med en ren och strykad duk, kan du fortsätta med placeringen av besticket. Här är det nödvändigt att ta hänsyn till de viktigaste rekommendationerna och reglerna för att servera bordet för servitören. Bestick utför en viss funktion och har en fast plats på bordet. De kan inte tas för hand.

Knivar och gafflar

Mellan kakan och matplattan läggs mat och mellanmålgafflar. Spetsen är uppe. På höger sida av plattan för snacks ligger mat och snacks knivar till kött och andra rätter. Bladen måste peka mot plattan. Vid sortering är det värt att överväga att bestick inte ska döljas under kanten av plattan eller placeras för långt.

Korrekt layout av gafflar och knivar på bordet

Besökare på fiskrätter behöver dessutom en gaffel och en bordkniv för fisk. De staplas mellan matställen och bestick.

Så här lägger du bestick åt vänster och höger om plattan

skedar

På bordet presenteras skedar i en minimal mängd. Ofta används de för att konsumera flytande rätter och desserter. Soppskedan ligger på höger sida av plattan, mellan bordet och mellanmålsknivarna. När det gäller apparaten till efterrätt ligger den ovanpå skålen. Om menyn inte ger efterrätt, kommer det inte att behövas i enheterna.

Så här ordnar du skedar när du serverar ett bord

I en separat grupp är en tesked - den läggs ut endast tillsammans med tillförseln av varm dryck.

Hur man placerar en tesked och en kopp på bordet

På videon: hur man korrekt använder bestick.

Blad, tång och annat

Det finns en separat grupp av hjälpanordningar som används för att lägga ut diskar på tallrikar. Särskilt ofta kan sådana arter hittas vid banketter och mottagningar.

Ytterligare enheter inkluderar:

 • scapula för val och grön kaviar;
 • en spatel för kalla och heta fiskrätter
 • baktångar;
 • en spatel för tårta och tårta;
 • en sked för glass;
 • sked för sallad;
 • kaffe sked;
 • en kniv för olja och mycket mer.

Extra bestick för bordsinställning

krokar

Inte mindre viktiga attribut i tabellen är krokar för hängning. Naturligtvis har de ingen direkt relation till måltiden. Hakar är dock installerade på möbler, vilket gör att du kan hänga påsar eller annat tillbehör på dem.

Haka på bordet för påsar

Vin glasögon: vad för vad

För varje drink används ett visst glas. Här är det viktigaste att ordna vinglasen. I den klassiska serveringen exponeras de till höger om plattan i en linje. Det är inte nödvändigt att visa alla glasögon parallellt. De byter ut med tallrikarna när nästa måltid serveras. Det enda vinglaset som är nödvändigtvis på bordet under hela måltiden är ett glas för vatten.

Bordsinställning med glasögon

Vackra champagneglas läggs i den ordning där drycker serveras under måltiden. Det längsta glaset används först.

Placering av glasögon på bordet

När det gäller glaset består det av följande vinglas:

 • ett glas för vanligt vatten
 • ett glas för champagne är högre än resten;
 • separata glasögon för olika viner;
 • vodka glasögon;
 • glasögon för konjak och sprit.

Varje vinglas har unika egenskaper, på grund av detta kan du avslöja lukt och smak av en viss dryck. Dessa funktioner bör beaktas vid sortering av tabellen.

Vin glasögon för vad

Preliminär förberedelse

Förberedelse av bordet för kundtjänst börjar med arrangemang av stolar. Här är det nödvändigt att följa den tidigare nämnda regeln, enligt vilken avståndet mellan sätena ska vara minst 50 cm. Om en romantisk middag för två planeras, väljs ett litet bord och stolarna placeras mittemot varandra. 

Bordsinställning för två i en restaurang

I nästa steg är bordsskivan täckt med en bordsduk. Detta anses vara det första steget i tabelllayouten. Det klassiska alternativet - ett vitt linne av tätt högkvalitativt tyg. Ofta används satin för att göra bordsduken. Du kan också använda dukar av andra nyanser, det viktigaste är att de kombineras med hallen.

När du väljer en bordsduk rekommenderar experter att du fokuserar på ljusa färger, till exempel kräm eller mildblå.

Vilken duk att lägga på ett bord i en restaurang

Dukduken ska vara ren och väl strykad. Det är en vanlig bakgrund för servering. Om duken är tunn och hala, då måste du lägga flannellväv. Detta kommer att rädda situationen. Ett sådant material är också dämpat genom att glasögon och apparater slås på om möbler.

Viktigt! Plast- och kleenochnuyu-duk är otillåtet att användas i en presentabel restaurang. Speciellt handlar det om anordnande av festliga banketter.

De grundläggande principerna för tabelllayout i restaurangen: förberedelse, krav och design

Vid det förberedande skedet bör särskild uppmärksamhet ägnas längden på duken - den ska inte hänga mer än 30 cm från bordsskivans nivå. Samtidigt ska bladets hörn täcka benen. När bordduken läggs, fortsätt med att ställa in bestick och vinglas i enlighet med menyn.

bordsdukstorlek

Krav på servering av bord och apparater

Att betjäna bordet är en riktig konst, där många faktorer måste beaktas. Miljön på bordet måste uppfylla vissa krav. Och det viktigaste är att ta hänsyn till när festtiden hålls:

 • Breakfast. Endast färskt bröd serveras på bordet, för detta ändamål används en korgkorg eller en speciell tallrik med en servett. Oljan levereras uteslutande i smörjaren. Om smörgåsar använder korv eller ost så skärs de i tunna bitar. När det gäller sylt och sylt serveras de i en rosett. Utsätt en tallrik och en kopp för te eller kaffe, samt ett glas för juice eller en annan dryck.

Bordsinställning för frukost

 • Lunch och middag. I båda fallen göres serveringen med hjälp av matsalar, snackbars och pajer. Till vänster är en gaffel, och till höger är en kniv. Glasögon placeras över kniven. Också en uppsättning instrument och vinglas kan ändras och kompletteras beroende på den beställda menyn. Särskilt gäller det middag. Glöm inte krukorna för kryddor.

Bordsinställningar för middag i restaurangen

 • Bord för te. För servering tas särskilda teuppsättningar. Samtidigt finns en efterrätträtt, en sked, en gaffel och en tallrik med en kopp. Bordet är dekorerat med en intressant duk eller blommor.

Bordsinställning för tedryck

Självklart bör serveringen helt följa den beställda menyn. Detta bevarar regeln i serveringsrätterna. Glöm inte servetterna - för bordslayout i restaurangen krävs de.

Festlig servering

Servering av bordet i restaurangen för en bankett har vissa funktioner. Först och främst handlar det om användning av dekorativa element. Den bästa lösningen här är blommor. De borde ha en liten behaglig lukt. Vasen är inställd så att kronbladet inte faller i skålen. Det fungerar ofta som mitten av bordet.

Bordsinställning och inredning i en restaurang

Textilier används också i stor utsträckning för att dekorera bordet. Detta gäller inte bara dukar och servetter, men täcker också, kjolar och naperonov på stolar och bord. Vid val av produkter är det värt att överväga platsen och formatet för evenemanget. Huvuddelen är att alla delar av servering och dekorering av måltiden är optimalt kombinerade och bildar ett veckat koncept.

De grundläggande principerna för tabelllayout i restaurangen: förberedelse, krav och design

Regler för klassisk läggning (1 video)

Exempel på vacker servering (54 bilder)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 63 = 65