Bagaimana untuk meletakkan meja untuk teh: hiasan peletakan dan perayaan yang betul | +64 foto

Bagaimana untuk meletakkan meja untuk teh: hiasan peletakan dan perayaan yang betul | +64 foto

Minum teh adalah proses sehari yang agak biasa. Tetapi, kadangkala terdapat kes-kes apabila perlu mengatur penerimaan tetamu dengan semua peraturan. Ini terpakai bukan sahaja untuk penggunaan perkhidmatan asal, tetapi juga kepada perkiraan peranti dan jadual yang betul. Di sini, setiap perkara kecil (garpu, pisau dan sudu) adalah penting. Melayan meja teh harus dilakukan mengikut aturan etika yang ditetapkan. Pertimbangkan proses penyediaan dan menghias pesta.

Persediaan untuk pendaftaran

Untuk menganjurkan percutian, anda mesti mematuhi peraturan dan cadangan tertentu. Dan persiapan mesti bermula lebih awal. Pertama sekali ia menyangkut pilihan meja yang sesuai. 

Jadual

Terdapat beberapa keperluan untuk memilih meja minum teh. Oleh itu, contohnya, saiz kaunter meja harus sedemikian rupa sehingga dapat dengan mudah ditempatkan pada semua alat makan, perlakuan dan teh. Pada masa yang sama, anda juga perlu mempertimbangkan bilangan tetamu. Jika tidak ada perabot yang sesuai, maka anda boleh membuat teh teh mengikut prinsip "bufet". Dalam kes ini, anda perlu lakukan tanpa kerusi, yang akan memberikan akses percuma kepada semua tetamu. Pilihan ini adalah optimum untuk upacara siang hari.

Penyediaan meja minum teh

Jika penerimaan tetamu akan diadakan di sebuah bilik kecil, maka susunan perabot harus didekati dengan sangat hati-hati. Jika kawasan itu membenarkan, maka lebih baik meletakkan meja di tengah. Jika tidak, penyelesaian optimum akan menjadi lokasi berhampiran dinding. Pilihan pertama adalah baik kerana semua tetamu akan mempunyai akses percuma ke meja.

Membuat meja teh

Warna

Sebelum menyampaikan jadual perayaan, perhatian khusus harus dibayar kepada reka bentuk warna. Semua unsur harus digabungkan secara optimum. Ini terpakai, pertama sekali, untuk alas meja, tuala dan dalaman. Meja putih adalah pilihan klasik, ia boleh menampung serbet dan set teh berwarna cerah.

Menghidangkan meja teh

Untuk memberikan suasana kismis, anda boleh menggunakan sejambak bunga masak dalam pasu yang menarik dan asli. Ia juga penting di sini bahawa bunga dipilih dengan betul dan dilipat ke dalam komposisi asal.

Bunga tidak boleh mempunyai bau yang tajam, tidak mengganggu rasa teh dan gula. Mereka hanya perlu menghiasi pedalaman, tetapi tidak mengganggu upacara tersebut.

Hiasan meja

Latar Belakang

Melayani meja pencuci mulut bermula dengan memilih taplak meja, kerana ia adalah latar belakang dan harus kelihatan cantik. Untuk ini, adalah disyorkan untuk mengambil produk yang diperbuat daripada kain semulajadi. Dalam kes ini, alas meja haruslah menjadi naungan katil: biru muda, merah jambu lembut, krim, dan kelabu.

Alas meja untuk meja teh

Sudah tentu, terdapat pengecualian. Di sini adalah patut dipertimbangkan bahawa warna itu mempengaruhi suasana tetamu, jadi pilihan taplak meja perlu didekati dengan sangat hati-hati. Tekstil harus dipilih untuk tema percutian yang dipilih. Jika dikehendaki, anda boleh menggunakan warna yang berbeza. 

Perkara utama yang diakui secara fabrik dengan kain warna di atas premis dan di latar belakangnya, perkhidmatan teh yang berbeza, tuala dan pemandangan. Ini akan mewujudkan aksen yang betul.

Tali pinggang yang terang untuk minum teh

Penyelesaian yang sangat baik ialah memilih taplak meja dengan corak. Selalunya keutamaan diberikan kepada kanvas dalam kacang cerah atau sangkar. Dan untuk membawa nota romantisisme, lebih baik mencari taplak meja dengan corak bunga.

Memilih taplak meja untuk teh

Penting adalah saiz alas meja. Ia harus menutup tepi meja dan gantung tidak lebih dari 35 cm. Untuk meja bulat atau bujur nilai ini adalah 25 cm. Ia juga disyorkan untuk memilih penutup siap pakai yang sempurna memahami meja.

Apa saiz untuk memilih taplak meja di atas meja

Lap bersih

Menghidangkan meja manis tidak dilakukan tanpa serbet. Dalam kes ini, tidak disyorkan untuk menggunakan produk kertas pakai buang. Sudah tentu, jika mereka mempunyai penampilan yang asli dan digabungkan secara optimum dengan taplak meja, maka penggunaannya adalah dibenarkan, larangan itu hanya pada produk yang monoton dan membosankan.

Bagaimana untuk menghias meja dengan tuala

Baru-baru ini, ia adalah adat untuk meletakkan tuala wanita di bawah pinggan. Tetapi hari ini penyelesaian asal akan menjadi pelbagai tokoh dari mereka, yang dibentangkan secara langsung pada instrumen. Ini akan menambah majlis sorotan.

Bagaimana untuk menghiasi meja teh dengan tuala

Pada video: etiket jadual: bagaimana dan bagaimana untuk melayani teh teh.

Penginapan dan hiasan pencuci mulut

Penempatan makanan pencuci mulut adalah proses yang tidak selesa dan bertanggungjawab. Sudah tentu, anda boleh melakukannya semasa waktu teh. Tetapi, ini bukan penyelesaian yang paling berjaya. Penginapan dan hiasan pencuci mulut mesti difikirkan terlebih dahulu. Pakar mengesyorkan untuk membuat model dan berfikir tentang segala-galanya di kepala anda. Hasilnya, ia akan mengelakkan kekecohan semasa majlis tersebut.

Menghidangkan meja teh

Adalah perlu untuk menyelesaikan aspek berikut:

 • komposisi akan tidak simetri atau simetri;
 • Adalah dibenarkan untuk menggunakan berdiri pelbagai peringkat atau merawat dengan piring;
 • Letakkan pencuci mulut di tengah atau lebih dekat ke tepi.

Mulailah mempamerkan pencuci mulut yang disyorkan dari pusat meja, secara beransur-ansur bergerak ke tepi. Untuk melakukan ini, gunakan berdiri, rak, bekas tinggi dan kotak kertas hiasan. Dengan bantuan mereka, anda boleh menggunakan ruang bebas secara berkesan di atas meja. Kaedah ini sangat popular.

Bagaimana untuk menguruskan pencuci mulut di atas meja teh

Pilihan yang agak baik ialah:

 • kek di tengah;
 • berdiri kecil dengan gula-gula;
 • pasu tinggi dengan karamel melayan di tepi.

Ini adalah pilihan klasik untuk mengatur hidangan pencuci mulut pada majlis teh. Sudah tentu, anda boleh menggunakan lebih banyak penyelesaian asal.

Penting! Ia tidak digalakkan untuk memberi makanan ringan selepas manis. Juga, anda tidak boleh meletakkan pencuci mulut dalam gelas, untuk tujuan ini, hidangan khas digunakan, seperti mangkuk.

Menghidangkan meja teh perayaan

Konsep dan tahap penginapan

Apabila menghias majlis teh, ia bernilai memilih konsep. Sebagai alternatif, ia boleh dianjurkan dalam gaya Cina, Jepun atau Rusia. Pilihan kedua sangat popular, kerana ini adalah asas budaya kita. Elemen utama di sini ialah samovar. Dia akan memberikan penerimaan keaslian dan tidak dapat dilupakan.

Samovar di atas meja teh

Sudah tentu, tahap pencuci mulut juga penting. Adalah penting untuk mempertimbangkan nombor mereka. Mereka harus ditempatkan supaya terdapat akses terbuka kepada mereka. Jika jadual itu kecil, penempatan pelbagai peringkat adalah satu-satunya pilihan untuk menyembunyikan kecacatan ini.

Cara membuat meja manis

Hidangan istimewa

Untuk meletakkan pencuci mulut di atas meja teh gunakan hidangan istimewa. Tanpa itu, adalah mustahil untuk mengadakan upacara penuh. Untuk menyelesaikan masalah ini, gunakan pelbagai reka bentuk yang berbeza dalam warna, bentuk dan rupa mereka.

Untuk membuat meja untuk teh, disarankan untuk menggunakan hidangan sedemikian:

 • rak buku sederhana dan pelbagai peringkat;
 • pemegang khas untuk gula-gula dan penaik;
 • dulang untuk kek;
 • plat pencuci mulut pelbagai bentuk dan warna.

Ceri manis di atas meja teh

Pilihan yang baik ialah penggunaan piring dalam bentuk bunga atau buah-buahan. Dalam sebarang kes, gula-gula membawa kegembiraan dan keseronokan, jadi penyerahan mereka sepadan dengan ini. Dan ini terpakai bukan sahaja untuk membentuk, tetapi juga untuk warna. Ia boleh menjadi ungu dalam spesies atau hidangan raspberi-kuning.

Plat dalam bentuk buah

Juga untuk reka bentuk meja disarankan untuk menggunakan cermin tinggi, pasu kaca, pialles, piring dan rak buku bertingkat.

Sebagai alternatif, skim ini boleh digunakan:

 • tutup meja dengan alas meja biru dan tuala;
 • betul-betul di tengah-tengah pada satu kek rak rendah;
 • mangkuk gula dengan sudu;
 • wain, susu atau minuman tambahan lain;
 • anda boleh berkhidmat dengan kopi dengan krim;
 • minyak dengan pisau pada piring;
 • pada kain wol kapas yang indah, yang akan memberikan reka bentuk ringan dan sensasi langit;
 • menghiasi hidangan dengan tangerine, dan juga menggunakan lemon untuk ini;
 • cuti sebahagian daripada meja untuk cawan dengan teh.

Hidangan meja untuk teh adalah optimum untuk majlis pada hari musim panas yang baik. Dalam kes ini, semua peranti di atas meja mestilah digabungkan dengan satu sama lain. Oleh itu, adalah lebih baik untuk membeli set yang terdiri daripada beberapa plat, cawan dan bermaksud gula-gula.

Penting! Perhatian khusus harus dibayar ke wilayah yang tersisa di atas meja. Ia boleh digunakan untuk meletakkan makanan ringan tambahan.

Meletakkan dan hiasan meja teh

Elemen hiasan

Reka bentuk meja minum teh melibatkan penggunaan pelbagai elemen hiasan. Satu penyelesaian yang baik ialah membuat meja dengan nama pencuci mulut. Dalam kes ini, mereka mesti sesuai dengan subjek. Juga, penambahan asal akan menjadi pelbagai bendera aneh yang akan memberikan reka bentuk kemuncak.

Hiasan pencuci mulut dengan plat dan bendera

Jika terdapat ruang bebas, maka tidak perlu untuk mengisi dengan merawat, kerana tidak selalu ada waktu dan peluang untuk menyediakan makanan pencuci mulut. Dalam kes ini, penyelesaian optimum akan menjadi pasu dengan komposisi yang berbeza. Pada musim panas ia boleh menjadi sejambak bunga, dan pada musim gugur - koleksi daun, naungan yang berbeza. Walau bagaimanapun, anda perlu memasukkan imaginasi di sini atau menonton video bertema.

Hiasan meja teh dalam gaya musim luruh

Juga, sebagai elemen hiasan, anda boleh menggunakan rak buku bertingkat biasa. Hanya cukup untuk membuat piramid, mengisi dengan gula-gula atau pencuci mulut.

Lokasi gula-gula di atas meja teh

Aksesori Pilihan

Apabila meletakkan meja, perhatian khusus harus dibayar kepada aksesori tambahan. Dari mereka akan bergantung pada bagaimana ia akan memudahkan para tetamu mengadakan majlis teh.

Antara peranti dan peranti tambahan haruslah:

 • pinset khas;
 • gula untuk gula-gula;
 • sudu untuk ais krim;
 • Borang kertas untuk puffs dan kek.

Aksesori meja manis

Pemilihan gula-gula

Tahap penting dalam melayani meja minum teh adalah pilihan gula-gula. Hidangan mestilah kecil dan berkumpulan. Ini akan membolehkan tetamu dengan mudah mengambilnya dan menikmati rasa.

Pilihan yang baik ialah:

 • Caps atau kek. Ini adalah merawat utama para tetamu. Selalunya mereka dipasang di tengah meja.

Capsacks

 • Profiteroles, mousses dan kek kecil. Hidangan pencuci mulut sedemikian harus hadir di setiap majlis teh.

Profitroles

 • Gula-gula dan gula-gula lain. Coklat dan karamel, marmalade, jeli dan marshmallow - semua ini adalah hidangan tambahan dan digunakan untuk mengisi meja.

Gula dan marmalade

Apabila memilih gula-gula, anda harus memberi perhatian kepada penampilan mereka. Mereka harus memenuhi konsep teh minum dan dioptimumkan dengan latar belakang. Keputusan manis akan menjadi dan gula-gula sebagai hadiah. Dengan bantuan mereka, anda boleh memberi kismis khas. Tetamu akan meninggalkan komen yang baik.

3 idea untuk jadual manis (1 video)

Varian reka bentuk yang indah (64 foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 74 = 80