Prinsip dasar tata letak meja di restoran: penyediaan, keperluan dan reka bentuk

Prinsip dasar tata letak meja di restoran: penyediaan, keperluan dan reka bentuk

Perkhidmatan di restoran mesti sesuai dengan imejnya. Ini terutamanya berkaitan dengan cara bertemu tetamu dan menghias bilik. Setiap item sangat penting dan mempengaruhi reputasi institusi. Penetapan jadual yang betul di restoran harus dijalankan mengikut peraturan asas yang diterima umum.

Prinsip-prinsip servis klasik

Ramai yang percaya bahawa melayani meja - ini bermakna betul letak kutleri itu. Walau bagaimanapun, apabila menghiasi meja jamuan, perlu melakukan beberapa tindakan dan mengambil kira beberapa nuansa lain:

 • Peletakan kerusi yang betul. Mereka ditempatkan supaya jarak di antara mereka adalah 50-80 cm Jika perlu, mereka boleh bergerak ke kanan atau ke kiri. Setiap tetamu restoran diberi tempat yang sama di atas meja.
 • Jangan bebankan jadual. Di atas meja meletakkan peralatan yang digunakan semasa makan. Terlalu banyak perkara membuat kesulitan untuk seseorang semasa pesta.
 • Ciri-ciri perayaan itu. Pada pendaftaran jadual kuantiti pelawat, bermusim dan waktu makan, dan juga kesempatan pesta dianggap. Hanya selepas semua ini ditentukan, anda boleh meneruskan tindakan selanjutnya.

Tetapan meja yang betul di restoran

Memandangkan prinsip-prinsip yang disenaraikan di atas, kami akan mempertimbangkan secara terperinci kaedah-kaedah untuk melayani meja di sebuah restoran dan kafe, dan juga mengetahui apa alat makan dan bagaimana susunannya akan dibentangkan.

Peranti

Apabila bahagian atas meja ditutup dengan taplak meja yang bersih dan baik, anda boleh meneruskan dengan penempatan alat makan. Di sini adalah perlu untuk mengambil kira cadangan dan peraturan utama untuk melayani meja untuk pelayan. Kutleri melakukan fungsi tertentu dan mempunyai tempat tetap di atas meja. Mereka tidak boleh diambil dengan tangan.

Pisau dan garpu

Di antara kek dan makanan ringan disediakan makanan dan makanan ringan. Serampang itu naik. Di sebelah kanan plat untuk snek terletak makan dan pisau snek untuk daging dan hidangan lain. Bilah-bilah mesti ditunjuk ke arah pinggan. Apabila menyusunnya adalah bernilai mengingat bahawa alat makan tidak boleh disembunyikan di bawah pinggir plat atau diletakkan terlalu jauh.

Susun atur garpu dan pisau yang betul di atas meja

Pengunjung hidangan ikan tambahan juga memerlukan garpu dan pisau meja untuk ikan. Mereka disusun di antara restoran-restoran dan alat makan.

Cara letakkan alat makan di sebelah kiri dan kanan plat

Sudu

Di atas meja, sudu dibentangkan dalam jumlah minimum. Selalunya mereka digunakan untuk mengambil hidangan cair dan pencuci mulut. Sudu sup terletak di sebelah kanan plat, di antara meja dan pisau snek. Bagi perkakas pencuci mulut, ia terletak di atas pinggan. Jika menu tidak menyediakan pencuci mulut, maka dalam peranti tidak akan ada keperluan.

Cara menguruskan sudu ketika melayani meja

Dalam kumpulan yang berasingan adalah sudu teh - ia dibentangkan hanya bersama dengan bekalan minuman panas.

Bagaimana untuk meletakkan satu sudu teh dan cawan di atas meja

Pada video: bagaimana dengan betul menggunakan kutleri.

Bilah, forsep dan lain-lain

Ada satu kumpulan peranti tambahan yang berasingan, yang digunakan untuk hidangan piring di piring. Terutamanya, spesies sedemikian boleh didapati di jamuan dan majlis jamuan.

Peranti tambahan termasuk:

 • scapula untuk ikan paus dan kaviar;
 • spatula untuk hidangan ikan sejuk dan panas;
 • baking tongs;
 • spatula untuk kek dan kek;
 • sudu untuk ais krim;
 • sudu untuk salad;
 • sudu kopi;
 • pisau untuk minyak dan banyak lagi.

Kuali tambahan untuk tetapan meja

Cangkuk

Tidak kurang sifat atribut meja adalah cangkuk untuk digantung. Sudah tentu, mereka tidak mempunyai hubungan langsung dengan makanan itu. Walau bagaimanapun, cangkuk dipasang pada perabot, yang membolehkan anda menggantung beg atau aksesori lain ke atasnya.

Cangkuk di atas meja untuk beg

Gelas wain: apa untuk apa

Untuk setiap minuman, kaca tertentu digunakan. Di sini perkara utama adalah untuk mengatur gelas wain. Dalam hidangan klasik mereka terdedah ke kanan plat dalam satu barisan. Tidak perlu memaparkan semua kacamata secara selari. Mereka berubah dengan pinggan apabila hidangan seterusnya dihidangkan. Satu-satunya kaca wain yang semestinya di atas meja semasa makan adalah segelas untuk air.

Penetapan meja dengan gelas

Gelas champagne yang indah dimasukkan ke dalam urutan di mana minuman dihidangkan semasa makan. Gelas terjauh digunakan dahulu.

Lokasi gelas di atas meja

Bagi set barangan kaca, ia terdiri daripada cawan wain berikut:

 • satu gelas untuk air biasa;
 • segelas untuk champagne lebih tinggi daripada yang lain;
 • gelas yang berasingan untuk wain yang berbeza;
 • cermin mata vodka;
 • gelas untuk cognac dan minuman keras.

Setiap wain kaca mempunyai ciri-ciri unik, kerana ini, anda boleh mendedahkan bau dan rasa minuman tertentu. Ciri-ciri ini harus diambil kira apabila menyusun jadual.

Gelas wain untuk apa

Penyediaan awal

Menyediakan meja untuk perkhidmatan pelanggan bermula dengan susunan kerusi. Di sini adalah perlu untuk mematuhi peraturan yang disebut sebelum ini, mengikut jarak di antara tempat duduk harus sekurang-kurangnya 50 cm. Jika makan malam romantis untuk dua dirancang, maka meja kecil dipilih, dan kerusi ditempatkan bertentangan antara satu sama lain. 

Tetapan meja untuk dua di sebuah restoran

Pada peringkat seterusnya, bahagian atas meja ditutupi dengan taplak meja. Ini dianggap tahap pertama susun atur jadual. Pilihan klasik - linen putih kain bermutu tinggi yang padat. Selalunya, satin digunakan untuk membuat taplak meja. Anda juga boleh menggunakan kanvas warna lain, perkara utama adalah bahawa mereka digabungkan dengan reka bentuk dewan.

Apabila memilih taplak meja, pakar mencadangkan fokus pada warna cahaya, seperti krim atau biru lembut.

Apa alas meja untuk meletakkan di atas meja di sebuah restoran

Taplak meja harus bersih dan disetrika dengan baik. Ia adalah latar belakang yang biasa untuk berkhidmat. Jika kain nipis dan licin, maka di bawahnya anda perlu meletakkan kain flanel. Ini akan menyelamatkan keadaan. Selain itu, bahan seperti itu tersumbat oleh penoreh gelas wain dan peralatan mengenai perabot.

Penting! Lapisan meja plastik dan kleenochnuyu tidak dapat digunakan di restoran yang sesuai. Terutamanya ia melibatkan organisasi jamuan perayaan.

Prinsip dasar tata letak meja di restoran: penyediaan, keperluan dan reka bentuk

Pada peringkat persiapan awal, perhatian khusus harus dibayar kepada panjang taplak meja - ia tidak boleh menggantung lebih dari 30 cm dari paras atas meja. Pada masa yang sama, sudut bilah harus menutupi kaki. Apabila taplak meja akan dibentangkan, teruskan untuk menetapkan gelas alat makan dan wain mengikut menu.

saiz kain meja

Keperluan untuk melayani meja dan perkakas

Melayan meja adalah seni sebenar, di mana banyak faktor perlu diambil kira. Persekitaran di atas meja mesti memenuhi keperluan tertentu. Dan perkara utama di sini adalah untuk mengambil kira apabila pesta diadakan:

 • Sarapan pagi. Hanya roti segar dihidangkan di atas meja, untuk tujuan ini bakul rotan atau plat khusus, diletakkan dengan serbet, digunakan. Minyak dibekalkan secara eksklusif dalam pelincir. Jika sandwic menggunakan sosej atau keju, maka mereka dipotong menjadi kepingan nipis. Bagi jem dan jem, mereka disajikan dalam roset. Paparkan plat dan secawan teh atau kopi, serta gelas untuk jus atau minuman lain.

Tetapan meja untuk sarapan pagi

 • Makan tengah hari dan makan malam. Dalam kedua-dua kes, hidangan itu dilakukan dengan bantuan bilik makan, snackbars dan pai. Di sebelah kiri adalah garpu, dan di sebelah kanan adalah pisau. Kacamata diletakkan di atas pisau. Juga satu set instrumen dan gelas wain boleh diubah dan ditambah bergantung pada menu yang dipesan. Terutamanya ia melibatkan makan malam. Jangan lupa tentang balang untuk rempah ratus.

Tetapan meja untuk makan malam di restoran

 • Jadual untuk teh. Untuk hidangan, set teh khas diambil. Pada masa yang sama terdapat hidangan pencuci mulut, sudu, garpu dan piring dengan cawan. Meja dihiasi dengan taplak meja atau bunga yang menarik.

Tetapan meja untuk minum teh

Sudah tentu, hidangan harus sepenuhnya mematuhi menu yang dipesan. Ini mengekalkan peraturan urutan masakan. Jangan lupa tentang tuala - untuk susun atur meja di restoran yang diperlukan.

Hidangan perayaan

Menghidangkan meja di restoran untuk jamuan mempunyai beberapa ciri. Pertama sekali, ia melibatkan penggunaan unsur hiasan. Penyelesaian terbaik di sini ialah bunga. Mereka sepatutnya mempunyai sedikit bau yang menyenangkan. Vas ditetapkan supaya kelopak tidak jatuh ke dalam pinggan. Selalunya ia bertindak sebagai pusat jadual.

Tetapan meja dan hiasan di sebuah restoran

Tekstil juga digunakan secara meluas untuk menghiasi meja. Ini terpakai bukan sahaja untuk alas meja dan tuala wanita, tetapi juga meliputi, skirt dan naperonov di kerusi dan meja. Apabila memilih produk, patut dipertimbangkan tempat dan format acara tersebut. Perkara utama adalah bahawa semua elemen berkhidmat dan menghiasi makanan digabungkan secara optimum dan membentuk konsep dilipat.

Prinsip dasar tata letak meja di restoran: penyediaan, keperluan dan reka bentuk

Kaedah untuk meletakkan klasik (1 video)

Contoh perkhidmatan yang indah (54 foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

93 − 92 =