Organisatie van verlichting in spanplafonds: installatie en ideeën voor verschillende ruimtes | 70 foto’s

Organisatie van verlichting in spanplafonds: installatie en ideeën voor verschillende ruimtes | 70 foto’s

De meeste mensen geven er de voorkeur aan als decoratie van plafonds geen traditioneel behang of schilderij zijn, en spanplafonds. Dit zijn universele ontwerpen die er heel aantrekkelijk uitzien. Als verlichtingsapparaat worden banden van lichtdioden en schijnwerpers gebruikt. Laten we eens kijken hoe u verlichting in het interieur kunt organiseren met spanplafonds.

De basisregels voor verlichting op een spanplafond

In het proces van het organiseren van verlichting op spanplafonds, is het belangrijk om te onthouden dat iets niet aan het oppervlak van het canvas kan worden bevestigd. Het canvas is gemaakt van PVC-film of stoffen van textiel. De eerste optie wordt het vaakst gebruikt, deze film heeft geen supersterkte en thermische stabiliteit. Installeer geen lampen met conventionele gloeilampen, anders bestaat het risico dat het gebied dichtbij het apparaat smelt.

spotverlichting in een spanplafond

Tijdens de installatie moeten bepaalde vereisten in acht worden genomen:

 • Het licht moet gelijkmatig over het hele oppervlak van de kamer worden verdeeld.
 • Alle verlichtingsapparaten of een afzonderlijke groep moeten hetzelfde vermogen, hetzelfde spectrum en dezelfde intensiteit van luminescentie hebben.
 • Lampen zijn het beste om te kiezen niet erg warm en zuinig. De leiders in kwaliteit zijn LED-lampen - ze zijn vrij helder en duurzaam.
 • Wanneer u de verborgen verlichting van de behuizing van het apparaat ontwerpt, verbergen deze zich in speciale dakranden, rond de lampen wordt een ring bevestigd om te voorkomen dat de folie barst.
 • Plafonds en andere producten moeten worden gecombineerd met het interieur, decoratie van muren en meubels.
 • Om een ​​zachte achtergrondverlichting te creëren, wordt de gloed naar boven gericht. Om een ​​helder licht te krijgen, moet de lamp naar beneden wijzen.
 • De bedrading moet worden verborgen. Als de installatie is verborgen, is het nummer verborgen binnen de muren. Verborgen installatie impliceert de aanwezigheid van een kabelkanaal voor de draden.

verlichting in een ruimte met een spanplafond

Berekening van verlichting

Kies een verlichtingsschema om het aantal fixtures te berekenen. Als een centrale kroonluchter is geïnstalleerd, worden de andere lichten geïnstalleerd waar de kamer niet wordt verlicht door het hoofdlicht.

Meestal bevinden verlichtingsinrichtingen zich daar waar verdonkerde gebieden worden gevormd, of op plaatsen die extra verlichting vereisen, bijvoorbeeld het werkgebied.

Spots in spanplafond

Als de kroonluchter dat niet is, moet u de verlichting in een ruimte met een spanplafond rangschikken om het aantal lampen te berekenen op basis van hun kenmerken en type. Het aantal apparaten hangt af van hun locatie - waar er geen behoefte is aan fel licht, worden de armaturen niet gemonteerd. Op andere plaatsen is de installatie verplicht.

Dot verlichting in spanplafonds

Om het vereiste aantal bollen te berekenen, houdt u rekening met belangrijke factoren die van invloed zijn op de mate van verlichting van de ruimte:

 • hoogte van de muren;
 • de grootte van de kamer;
 • schema met of zonder een kroonluchter;
 • beschikbaarheid van extra lichtbronnen.

Bij het berekenen van het is het belangrijk om rekening te houden met nog een parameter die zal helpen bij het bepalen van het aantal lampen - dit is het vermogen van de lampen, gelijk aan 20 watt per 1 vierkante km. m. Dit is de optimale waarde voor elk type kamer. Het totale vermogen van alle lampen is gedeeld door het gebied. Als het resultaat meer is dan 20 W, hebben de lampen een te hoge helderheid, als dat minder is, is de kamer donker. Deze cijfers zijn relevant voor opties zonder een kroonluchter in het middengedeelte.

Hoeveel lampen zijn nodig om de woonkamer te verlichten

Als u de kroonluchter niet weigert, wordt de berekening uitgevoerd met behulp van een andere formule - het is belangrijk om de kracht van de hoofdlichtbron te karakteriseren. De kroonluchter verlicht het hoofdgedeelte van het plein en geeft een grote hoeveelheid licht. In deze variant werken spots van puntapparaten als lokale verlichting. Ze bevinden zich in bepaalde gebieden, waar u niet zonder de installatie van extra lampen kunt.

Het aantal extra bronnen van luminescentie wordt berekend uit de behoefte aan extra licht dan dat de kroonluchter kan bieden. Het aantal lampen kan sterk genoeg variëren.

spotverlichting met een kroonluchter in het spanplafond

Het wordt aanbevolen om te vertrouwen op verschillende regels:

 • Vlekken liggen niet dichter dan 30 cm uit elkaar.
 • Van de muur naar het dichtstbijzijnde lichtapparaat mag niet minder dan 20 cm zijn.
 • Het wordt niet aanbevolen om lampen te gebruiken met een vermogen van meer dan 35 W in ruimten met een plafondhoogte van minder dan 2,7 m.

Plaatsing van schijnwerpers in een spanplafond

Bij de berekening zijn de soorten lampen ook belangrijk. Zo kunnen halogeenlampen met een vermogen van maximaal 35 W het oppervlak van 1,5 vierkante meter verlichten. m. Volgens deze regel wordt 20 watt per vierkante meter verkregen. m. Energiebesparende lamp met een vermogen van 11 watt is geschikt voor verlichting van 1,5-2 vierkante meter. m.

Lichte accenten

Met behulp van lichtapparaten worden verschillende elementen van het interieur gemakkelijk geaccentueerd. De geometrie en contouren in de woonkamer onderstrepen het LED-lint. Het is bevestigd aan een dubbelzijdig kleefband op speciale kroonlijsten of rechtstreeks op een vinyllinnen plafond. LED's zijn zuinig en hun gloed is helder.

Achtergrondverlichting in het spanplafond

Puntlamparmaturen worden verdiept tot een canvas of bovenop gemonteerd. Elk van de wegen heeft het recht op leven, maar de effecten zijn compleet anders. De gloed van de ingebouwde plafondlampen zal zacht en diffuus zijn - dit geldt in de slaapkamer, maar ook in bepaalde delen van het interieur. Gedempt licht wordt gebruikt om composities op plafonds te maken, het is ook goed om het in nissen en bogen te gebruiken, om nachtlicht te ontwerpen.

Richt de externe lamp op onderdelen en de straal zal helder en geconcentreerd zijn. Kijk naar de foto - zo worden accenten geplaatst.

spotverlichting in het interieur

Spots of hanglampen zijn instelbaar - de richting van de lichtstroom is aangepast. Ze markeren de werkplekken, een gezellige stoel, een werkplek in de woonkamer, elke plek in het interieur.

punt hanglampen aan het plafond

Correctie van de ruimte met behulp van licht

Stretch plafond verbergt een paar centimeter van de totale hoogte van de muur. Moderne appartementen zijn klein en dit onaangename feit kan de ruimte visueel aanzienlijk verminderen. Jouw taak is om het plafond hoger te maken. Het zal in dit allemaal hetzelfde licht helpen. Als je de lichtstroom van de kroonluchter en extra verlichtingsapparaten naar het plafond richt, zal deze hoger lijken dan hij in werkelijkheid is. Deze beweging is vooral merkbaar op glanzende vinylplafonds.

kroonluchter in het spanplafond

In de woonkamer met een glanzend plafond, zal de installatie van muurbeugels, waarvan het licht naar boven zal worden gericht, ook de illusie van stijgende plafonds creëren - dit vergroot ook de ruimte. Zie hoe de foto er zo uitziet.

Stretch plafondverlichting

Corrigeer de geometrie in de kamer met een ledstrip. Het materiaal is flexibel genoeg om elk patroon en geometrische vorm te creëren. Als de tape in de kroonlijst aan het plafond is verborgen, kunt u de geometrie rechttrekken - in een uitgebreide kamer of woonkamer past het LED-licht de korte zijden van het plafond aan. De vierkante ruimte krijgt een langer zicht door de diodes langs de lange zijde te monteren.

LED-plafondlamp

Met deze tapes kunt u eenvoudig de stappen in het meerlaagse plafond benadrukken. Als u de overgangen niet benadrukt, zullen ze er niet als niet-verwijderbaar uitzien, zoals vereist door het ontwerp, en samenvoegen tot een solide ontwerp.

LED meerlagige plafondverlichting

Verlichting opties

Nu zijn er opties voor het organiseren van verlichting in het interieur. Dit zijn traditionele kroonluchters, LED-strepen, schijnwerpers, sterrenhemel en complete oplossingen. De meest gebruikelijke optie is een centrale kroonluchter. Stijlvol groot, het kan het hoogtepunt van de kamer worden, een toon geven aan de hele kamer.

kroonluchter in het spanplafond

Met puntlicht kunt u interessante oplossingen voor ontwerpverlichting krijgen. Dit zijn eindeloze mogelijkheden. Het is mogelijk om individuele interieurdetails te benadrukken, zonering uit te voeren, lichtscenario's toe te passen.

Door deze oplossingen met elkaar te combineren, kunt u zeer interessante lichtcomposities krijgen. Kijk hoe het er op de foto uitziet. Zo'n project verdient een opmerking.

kroonluchter in het spanplafond

armaturen

Er zijn veel verschillende classificaties van verlichtingsapparatuur: ze verschillen in ontwerpkenmerken, ontwerp en type lamp:

 • Door de manier van bevestigen verschillen de lampen in hangende of traditionele kroonluchters, overhead, ingebedde oplossingen.

Hanglamp in het verlaagd plafond
Hangende verlichtingsarmaturen

Overheadarmatuur in verlaagd plafond
Model met koplampen

 • Door het aantal lichtbronnen worden punt en cascade geselecteerd. Door de vraag of er een manier is om de stroom van het licht te reguleren, onderscheid tussen statische en roterende modellen.

puntlicht in het verlaagde plafond
Inbouwspot

roterende schijnwerper in spanplafond
Roterende draaitafel

 • Door de lichtbron is het mogelijk om LED-oplossingen voor spanplafonds, apparaten met halogeenlampen, luminescerende apparatuur te onderscheiden.

LED-plafondlamp
LED-downlight

Installatie van schijnwerpers in de spanningsstructuur

Bij het kiezen van lichte apparaten, is het de moeite waard de voorkeur te geven aan producten met een laag vermogen, om het spanplafond niet te beschadigen. Hidden-type modellen worden gekocht bij vertrouwde fabrikanten. De installatie van de lampen gebeurt zo dat de lichtstroom op de vloer valt en niet op het plafond.

De lampen installeren is zo zorgvuldig mogelijk - de plafondstof is zo zacht dat deze heel gemakkelijk te beschadigen is. Voor installatie hebt u een verlichtingsapparaat, lijm en een mes nodig. Installatie is niet mogelijk zonder een speciale ring en een acrylbox. Vóór de installatie moeten alle communicaties al zijn uitgevoerd.

Werkorder:

1. Het eerste ding om te doen is het profiel te monteren. Op een bepaalde hoogte is een doos onder de lamp bevestigd. Elke doos moet een moer hebben om de hoogte aan te passen. Het onderste deel van de doos moet altijd minstens zo hoog zijn als het niveau van de stretcher.

installatie van spots in het verlaagd plafond

2. Om de montagelocaties te onthouden, worden ze gemarkeerd met een laser op de vloer. Trek vervolgens het spanplafond zelf uit.

installatie van spanplafond

3. Op de pvc-film wordt het midden van de toekomstige locatie van alle armaturen gemarkeerd, vervolgens wordt de lijm aangebracht en wordt de montagering verlijmd.

installatie van spots in het verlaagd plafond

4. Maak in het centrale deel van de ring een gat waardoor de hoogte van de doos wordt aangepast, waarna de lichtbron erin wordt geïnstalleerd.

installatie van spots in het verlaagd plafond

installatie van spots in het verlaagd plafond

Over de video: installatie van puntlichten in het systeemplafond.

kroonluchter

Sommige mensen geven de voorkeur aan een klassiek ontwerp, dus traditionele verlichtingsarmaturen worden gebruikt als verlichtingsapparatuur. Te koop is er een massa designmodellen - ze zijn waanzinnig mooi. Kijk hoe de verlichting in de hal eruit kan zien met een spanplafond op de kroonluchterbasis.

spanplafond met kroonluchter

Hoe is de kroonluchter gefixeerd?

Bij het installeren van een kroonluchter is deze voorlopig nauwkeurig gemarkeerd door de toekomstige locatie en maakt er een bevestiging onder. Bevestiging kan in de vorm van een haak worden gemaakt (de kroonluchter is eenvoudig opgehangen) of de montageplaat is geïnstalleerd - deze is gemonteerd op het basisplafond en daarop - en de kroonluchter zelf.

hoe een kroonluchter aan het plafond te bevestigen

De balk kan ook uit drie typen bestaan: standaard, kruis voor grote kroonluchters en ook een I-balk.

soorten montageplaat voor kroonluchter

Regels en installatievereisten

De vereisten zijn verbonden aan de bevestiging van de kroonluchter:

 • Het werk wordt uitgevoerd volgens alle regels van elektrische veiligheid, in de hal en het hele appartement wordt de spanning afgesneden.
 • Adviseer niet gaten te maken in de richting van de schakelaar.
 • Druk de kroonluchter niet strak tegen het canvas.
 • Snijd in de kabeldoek, lijm de plastic ring vooraf.
 • Kroonluchter mag de plafondruimte niet schenden - het is vereist om de gelijkmatigheid te bewaren.

installatie van een kroonluchter in een uitgerekt plafond

Over de video: installatie van een kroonluchter in het spanplafond met uw eigen handen.

Ideeën en opties voor verschillende kamers

kwekerij

Voor een kinderkamer wordt het aanbevolen om spots te kiezen - rond of vierkant. Lampen zijn het waard om LED of halogeen te gebruiken. Vaak gebruikte meerkleurige lampen. Verlichtingsapparatuur wordt gepositioneerd zoals vereist door ontwerp - het is mogelijk in een enkele rij en in een dambordpatroon. Experts raden de tweede optie aan. Dit ziet er niet alleen indrukwekkender uit, maar zal het ook mogelijk maken om het licht gelijkmatig te verdelen in de kinderkamer.

Verlichting in een spanplafond voor een kinderkamer

Woonkamer

Verlichting in de woonkamer met spanplafonds wordt meestal gedaan met schijnwerpers. Ze kunnen harmonieus in elk stijlraamwerk passen. Door het puntlicht kunt u veel verschillende effecten creëren. Dus, met behulp van LED's, is het mogelijk om het effect van de sterrenhemel te krijgen.

span plafond met sterrenhemel

Eenvoudig en harmonieus in het interieur passen plekken. Dit zijn gespecialiseerde verlichtingsapparaten met gerichte actie. Met één lamp kunt u de gloed naar een willekeurig punt richten. Dit ontwerp wordt gebruikt als een hulpapparaat. Er zijn andere opties om het spanplafond aan te steken - het hangt allemaal af van de stijl.

vlekken in het plafond

De slaapkamer

Er zijn ook verschillende verlichtingsmethoden. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit een speciale ruimte is en dat het licht hier matig moet zijn. Het is beter om de voorkeur te geven aan het zachte, warme licht in de slaapkamer. Het zal helpen om te ontspannen en te ontspannen. Als het plafond uit meerdere niveaus bestaat, wordt het verlicht door plafondspots. Vaak zijn er twee of meer verlichtingsschema's uitgevoerd - er zijn verschillende situaties in de slaapkamer. Het belangrijkste is dat het licht zacht en mat is in het slaapgedeelte.

verlichting in het spanplafond in de slaapkamer

Spotlichten kunnen rond de omtrek van de kamer worden geplaatst. Vaak is in de slaapkamer bij het hoofdeinde van het bed een staande lamp of ingebouwde lampen in gipsplaat geïnstalleerd. Ook worden goede en interessante effecten verkregen met behulp van LED-banden die zijn verborgen in kroonlijsten of andere elementen.

LED-verlichting spanningsplafond in de slaapkamer

De badkamer

De badkamer heeft niet veel licht nodig. Er bevinden zich nogal wat lampen langs de perimeter. Het wordt aanbevolen om verschillende schema's in de badkamer te organiseren - dus voor een aangename rust kan het licht zacht en zacht zijn, en voor het wassen, schoonmaken en andere dingen - in tegendeel, helder. Dit is handig wanneer u de verlichtingssituatie kunt kiezen.

Organisatie van verlichting in spanplafonds: installatie en ideeën voor verschillende ruimtes | 70 foto's

gang

Een klein gebied met vestibules is typerend voor bijna alle moderne appartementen. Dit is geen probleem, omdat mensen weinig tijd doorbrengen in deze kamers. U moet echter werken aan het ontwerp van het plafond. De glanzende textuur van het plafond reflecteert elke straal, het bevordert niet alleen een gelijkmatige verlichting, maar geeft ook volume. Als verlichting gebruikte kleine kroonluchters, inbouwverlichting.

spot verlichting van spanplafond in de gang

keuken

Soorten verlichting in de keuken kunnen compleet anders zijn. Dus, de kamer is verdeeld in verschillende zones. In het werkgebied is een helderder licht nodig, in de zone waar de tafel is en eet, is het beter om een ​​aangename onopvallende gloed van warme tinten te gebruiken. Gebruik en kroonluchters, en punt, evenals hangende lampen. Door apparaten van verschillende typen te combineren, kunt u unieke combinaties krijgen.

Stretch plafondverlichting in de keuken

balkon

Op het balkon kunnen spanplafonds zeer zelden worden voldaan vanwege klimatologische factoren - deze afwerking is niet bestand tegen lage temperaturen. Maar als het balkon is verwarmd, is het een uitstekend idee om de sterrenhemel te versieren. Het effect is universeel. Ook noodzakelijk en fel licht, en zachte ingebouwde of hangende lichten voor een aangenaam verblijf en elke gelegenheid.

Stretch plafond met verlichting op het balkon

Door verschillende soorten lampen te gebruiken, kunt u zeer interessante effecten krijgen en de kamer mooi inrichten. Het internet heeft veel foto's - het zijn voorbeelden van hoe je, met een spanplafond en fantasie, een verbluffend resultaat kunt krijgen. En als je het zelf niet kunt doen, zit Moskou vol met meesters die het kunnen.

Hoe armaturen kiezen voor verlaagde plafonds (2 video's)

Verschillende ontwerpideeën (70 foto's)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 1 = 8