Puntverlichting: hoe plaats je lampen op het plafond (+68 foto’s)

Puntverlichting: hoe plaats je lampen op het plafond (+68 foto’s)

Bij het ontwerpen van interieurs speelt verlichting een grote rol. Met behulp van licht in elke kamer kun je een klein maar nog steeds een wonder maken. Met geletterd licht kun je de grenzen van de ruimte verleggen en focus je niet op de gebruikelijke dingen, verberg je gebreken, verhoog je de hoogte van het plafond, vergroot je de smalle gangen en wordt een kleine kamer een enorme hal. Krijg deze effecten zal helpen bij het plaatsen van plafondverlichting. Overweeg de opties voor het plaatsen van armaturen en foto's met voorbeelden.

Detail over spotlighting

Afhankelijk van het ontwerpidee, zal plafondverlichting de verdeling van lichtbronnen in de kamer maximaliseren, belangrijke gebieden markeren, individuele onderdelen in de kamer verbergen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het gebruik van traditionele lichtbronnen niet mogelijk is om een ​​puntlicht te verkrijgen. Pas speciale lampen voor het plafond toe - ze zijn laag vermogen, op een andere manier worden ze spots genoemd.

Spotlichten

Het systeem op basis van puntverlichting kan worden uitgerust in hangende of verlaagde plafonds. Dit kan een plafondconstructie met meerdere niveaus zijn, gemaakt van gipsplaat, MDF, aluminium panelen. Uitstekend kijken deze armaturen in het plafond van kunststof.

Plafondverlichting

In het geval van moderne plafondconstructies is het ophangen van een traditionele kroonluchter niet de juiste aanpak. Het buitenlicht behoort tot het verleden. In de mode, een nieuw, intern puntlicht.

Plafondverlichting in het interieur

Hoofdfuncties

Het belangrijkste kenmerk van elk puntlicht is een kleine hoek van lichtverstrooiing. Dus de hoek is 30 graden. Slechts een klein deel van de kamer is verlicht. Gezien dit feit, zou de locatie van de armaturen erg krap moeten zijn. Een ander kenmerk is dat de lichtstroom een ​​conische vorm heeft.

Lichtstroom van een spot

Om uniforme en vooral hoogwaardige verlichting te garanderen, is het noodzakelijk om de armaturen zo te plaatsen dat de kegels van de lichtstroom elkaar kruisen op een niveau boven alle objecten in de ruimte.

Spotlichten in het interieur

Voors en tegens

Dit type verlichting heeft zowel plussen als minnen, maar eerst zullen we de belangrijkste voordelen schetsen:

 • Spotlicht maakt het mogelijk om deze of die ruimte slechts gedeeltelijk te verlichten. Veel mensen hebben slechts een paar onderwerpen nodig. Onnodige gebieden mogen niet worden verlicht.
 • Armaturen kunnen in elk deel van de kamer worden geplaatst en krijgen daardoor de maximaal verlichte kamer. Vaak zijn krachtige kroonluchters geen manieren om verre hoeken en plaatsen te verlichten.
 • Een ander belangrijk voordeel is de volledige afwezigheid van een schaduw. Op elk punt in de kamer wordt de stroom direct boven het hoofd gecreëerd, waardoor de schaduw aanzienlijk wordt verminderd. Tegelijkertijd wordt ook het licht vanuit andere delen van de ruimte gevoed.
 • Het is mogelijk om toe te wijzen en winstgevendheid. Eén plafondlamp voor het werk verbruikt minder elektriciteit dan grote kroonluchters die de hele kamer verlichten.
 • Een spot verspreidt lichtstromen onder kleine hoeken, het blijkt objecten van onderaf te verlichten. Dit is zeer gunstig in termen van ontwerp. De kwaliteit van het licht is veel hoger - het is helderder.
 • In vergelijking met de traditionele kroonluchter is het leven van schijnwerpers langer, wat geld bespaart bij hun aankoop.
 • Vaak is het voor de organisatie van een dergelijke oplossing noodzakelijk een stroom van 12 V toe te passen. Dit verhoogt meerdere malen de veiligheid en bespaart ook middelen.
 • Met behulp van deze lampen kun je een veelkleurige gloed krijgen - je kunt er nieuwe dingen mee spelen en uitproberen. Dit verbetert de schoonheid van het interieur.
 • Deze systemen zijn veel goedkoper in termen van verlichtingskosten. Een grote en krachtige kroonluchter voor dit geld kan niet worden gekocht.
Plafondverlichting
Puntverlichting - het is mooi, veilig en economisch

Nu van de tekortkomingen, natuurlijk, dit is verre van het ideaal ondanks alle voordelen:

 • Er zijn bepaalde problemen bij het ontwerp en de organisatie van verlichting. Het systeem bestaat uit een groot aantal apparaten, dus het creëren van het project vereist meer investeringen dan de ontwikkeling van gangbare verlichtingssystemen.
 • Sommige soorten verlichtingsapparatuur vereisen mogelijk een plafond met een speciaal ontwerp, bijvoorbeeld opgeschort, en het is niet geschikt voor kleine kamers met een laag plafondplafond.
 • Als u 12 V-lampen wilt installeren, hebben deze transformators of afzonderlijke voedingen nodig.
Montage van schijnwerpers
Als je een laag plafond hebt, is het van dit soort verlichting beter om te weigeren

Plaatsing van armaturen

Bij het ontwerp van plafonds met meerdere niveaus en spanningen maken schijnwerpers het mogelijk unieke interieurs te creëren. De kamer krijgt een speciale architectuur en sfeer. Het belangrijkste hier is de plaatsing van armaturen. Onvoldoende aantal en onjuiste locatie leiden gemakkelijk tot chaos.

Laten we succesvolle varianten van plaatsing overwegen:

 • Parallelle opstelling. Lampen aan het plafond zijn gerangschikt in twee of meer rijen - dit is een goede optie, die geschikt is voor zowel smalle als lange ruimtes.

Parallelle opstelling van schijnwerpers

 • Rechthoekige opstelling. Met behulp van zo'n plafondverlichting kan de ruimte visueel worden vergroot. Maar hier is er een nuance - het wordt aanbevolen om ook een centrale bron aan het plafond te installeren. Deze optie is perfect gecombineerd met kroonluchters.

Rechthoekige opstelling van schijnwerpers

 • Opstelling van de verlichtingspunten op het plafond in de vorm van een boog. Dit is een vrij onconventionele optie. Met behulp van zo'n schema kun je een bepaald deel van het interieur accentueren.

Opstelling van schijnwerpers in de vorm van een boog

 • U kunt een op een kruis gelijkend schema gebruiken. Dit is de beste optie voor kleine interieurs, wanneer u het zonder massieve kroonluchters of schansen hoeft te doen.

Kruisvormige opstelling van schijnwerpers

 • Lampen in dambordvolgorde. Ideaal voor het organiseren van verlichting in de keuken, maar ook voor andere ruimtes waar het belangrijk is om de centrale zone en hoeken te verlichten.

Schaakopstelling van schijnwerpers

 • Ronde opstelling van armaturen zonder kroonluchter aan het plafond. Meer geschikt voor een badkamer of kleine hallen.

Circulaire opstelling van schijnwerpers

Er zijn nog heel wat opties voor het plaatsen van spots. Alles hangt af van het oppervlak van de ruimte, de hoogte van het plafond en het ontwerp als geheel. Voorbeelden van schema's die u op de onderstaande foto kunt zien.

Hoe het aantal fixtures te berekenen

Voordat u de juiste locatie van de armaturen kiest, moet u het vereiste aantal armaturen berekenen. Om te overwegen volgt het uit de normen. Voor verschillende kamers zijn deze normen aanzienlijk verschillend. In niet-residentiële gebouwen moet het licht niet zo helder zijn als in woonkamers. De huidige normen zijn te vinden in de bijbehorende SNiP's.

Normen van verlichting in residentiële en niet-residentiële gebouwen
De verlichtingsnormen worden gepresenteerd in Luxs voor 1 m²

Bereken het aantal plafondlamparmaturen als volgt:

 • U moet het oppervlak van de kamer vermenigvuldigen met de lichtnorm volgens de norm uit de bovenstaande tabel. Als gevolg hiervan wordt het totale verlichtingsvermogen verkregen (bijvoorbeeld: 16 m² * 150 = 2400 LK).
 • Verder wordt de kracht van de lichtbronnen en hun types bepaald. Je zou hun lichtstroom moeten kennen (laten we zeggen dat deze waarde 200 is).
 • Dan moet het totale vermogen worden verdeeld in de kracht van één lamp. U kunt dus het aantal lampen berekenen (2400: 200Lk = 12 stks).

Lichtstroom van verschillende lampen in de tafel

Het gebeurt dat de normen gespecificeerd in de SNIPs te veel licht betekenen. Maar soms wil ik zachtere verlichting. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het kiezen van manieren om het plafond met schijnwerpers te verlichten. Het is beter om alles te doen, zodat je verschillende opties kunt hebben. Voor dit doel zijn de verlichtingsarmaturen verdeeld in groepen.

Als er twee groepen zijn, dan zijn ze via een met de lijn verbonden en vervolgens worden ze naar een schakelaar met twee sleutels geleid. De eerste rij armaturen aan het plafond kan eenvoudig zijn, de tweede - secundair. Dan kunt u de gloeilampen een voor een aanzetten, met als gevolg dat de gloed niet helder of zeer helder is.

Indien nodig kunnen de armaturen in meer groepen worden verdeeld, afzonderlijk naar verschillende schakelaars worden uitgevoerd en indien nodig worden ingeschakeld.

Schema van verbinding van schijnwerpers met een tweevoudige schakelaar

Over de video: hoe correct om het aantal armaturen in het spanplafond te berekenen.

De minimale afstand

Bij het bepalen van de locatie van de fixtures, is het belangrijk te weten dat de lampen erg heet kunnen worden en de omliggende ruimte kunnen beïnvloeden. Daarom wordt het niet aanbevolen om lampen te dicht bij de muren te plaatsen, de optimale afstand van de extreme rij lampen tot de muur is 20 cm. Als de hoogte van de kamer niet meer dan 2,5 m is, moet er een afstand van ten minste 30 cm tussen de rijen apparaten zijn.

Minimale afstand tussen schijnwerpers

Dot verlichting in verschillende kamers

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat in verschillende ruimten de aanpak van de organisatie van spotverlichting anders zou moeten zijn. Verderop in het artikel zullen we de kenmerken van elke kamer beschouwen. Als opties voor de locatie van de fixtures is een foto bijgevoegd.

Inkomhal

Meestal raden hallway-ontwerpers aan de eenvoudigste manieren om verlichtingsapparatuur te plaatsen. Als we het hebben over de kenmerken van spanplafonds, dan is het in dit geval noodzakelijk om een ​​andere aanpak te gebruiken. In smalle vestibules is er genoeg van een rij van 3-5 bollen. Voor een vierkante kamer volstaan ​​twee rijen van vier lampen.

Puntverlichting van het plafond in de gang

In gesloten ruimtes ziet het plafond er goed uit met een glanzende glans. Armaturen moeten in dit geval onderaan worden geplaatst - het is noodzakelijk om ophangingsmodellen te kiezen. Maar moderne ontwerpers adviseren om lampen te verbergen, zodat alleen licht van hen zichtbaar is.

Puntverlichting van het plafond in de gang

keuken

Er moet veel licht zijn in de keuken. Tijdens de bereiding van verschillende gerechten, evenals tijdens het reinigen van het aanrecht en de gootsteen, moet de verlichting voldoende helder zijn. Hier zal het niet mogelijk zijn om alleen een puntlicht te beheren, extra lampen zullen nodig zijn.

Spotverlichting in het interieur van de keuken

Het is het beste om verschillende varianten van licht te maken - één helder en de tweede zacht en zacht. Dit geeft voldoende licht om te werken en een aangename sfeer te creëren in momenten van ontspanning in de keuken. Het eetgedeelte wordt verlicht door laaghangende lichten of kroonluchters. Kijk hoe het eruit ziet op de foto.

Plafondverlichting in de keuken

Als de keuken klein is, is het mogelijk om verlichting boven en onder de bovenkasten te installeren, evenals in het meubilair zelf.

Spotlichten in de keuken

Woonkamer

Meestal is dit de grootste kamer in het huis of appartement. Het moet zo licht zijn als het überhaupt mogelijk is. De plafonds zijn altijd versierd met kroonluchters en aan alle zijden van de kamer bevinden zich lichtbronnen met een laag vermogen. Als de kroonluchter uit is, geven de lampen een zacht gedempt licht.

Puntverlichting: hoe plaats je lampen op het plafond (+68 foto's)

Een mooie kamer, wanneer de verlichting slechts aan één zijde van de spanplafonds is geïnstalleerd. U kunt dus zacht licht en schemering krijgen. Van de centrale kroonluchter kan volledig worden afgezien, maar je moet het aantal ingebouwde lampen verhogen.

Spotlichten in het plafond van de woonkamer

De slaapkamer

Het is gebruikelijk om rekening te houden met de ingebouwde LED-verlichting in het spanplafond. Kroonluchter is niet nodig. Lampen geven de nodige zachte gloed, wat voldoende zal zijn. Als de ruimte klein is, zien apparaten die worden gesloten door lijstwerk en kroonlijsten in het plafond er perfect uit.

Een dergelijke verlichting helpt niet alleen om de ruimte te verlichten, maar vergroot ook de ruimte. Als dat niet genoeg is, kunnen staande lampen als aanvulling in de slaapkamer worden gebruikt.

Spotverlichting van het plafond in de slaapkamer

kwekerij

Voor de kinderkamer raden deskundigen aan om een ​​combinatieverlichting te kiezen. Het kan een kroonluchter zijn, maar niet zwaar en geen kristal. Ook een goede keuze - een stip langs de hele omtrek. Lampen zijn beter om halogeen te kiezen - ze geven een helder, maar niet verblindend licht. Scheid afzonderlijk de werkhoek van het kind.

Als u iets speciaals wilt, dan kunt u profiteren van tal van ontwerpideeën. Met behulp van een spanplafond is het mogelijk om een ​​sprookjeskamer voor het kind te maken, om de verlichting van de muren te organiseren.

Ook moet u speciale aandacht besteden aan het bedlampje - een kleine wandlamp in de buurt van het bed zal het doen.

Puntverlichting van het plafond in de kinderkamer

badkamer

In de badkamer is veel fel licht niet nodig. Over het algemeen zijn er maximaal 10 apparaten die een zachte gloed geven. Deze lampen verlichten de decorelementen, tegels, sanitair. Zie de foto van de badkamer - ze laten zien wat er vanuit het gewone interieur gedaan kan worden met behulp van licht. Badkamer kan gezellig zijn, en het is niet zo moeilijk om het te doen.

Plafondverlichting in de badkamer

Varianten voor spanplafonds

In de kwestie van verlichting spanplafonds, zijn er geen geheimen. Het is belangrijk om de juiste lamp te kiezen. De lampen zijn gerangschikt op een manier die lijkt op het plafond van gipsplaat. Selecteer de lamp die u nodig hebt op basis van het materiaal van het plafond. Bijvoorbeeld, samen met een PVC-film, is het niet nodig om traditionele gloeilampen te gebruiken - ze zijn te warm, moderne stoffen maken lampen mogelijk, minder dan 60 W, meer - niet.

Lampen voor schijnwerpers
LED-lampen zijn de beste optie, ze worden praktisch niet warm

Als er geen centrale verlichting in de kamer is, is installatie van krachtiger armaturen met de mogelijkheid om te roteren vereist. U kunt harmonieuze belichting krijgen door de toon te selecteren.

Rotary dot-armatuur voor spanplafonds

Om de helderheid aan te passen, adviseren experts om een ​​dimmer te installeren. Het is een aanpassingsapparaat - u kunt een gedempt aangenaam licht of een heldere gloed creëren.

Hoe de dimmer werkt

Boven of op plafondniveau

Deze categorie omvat armaturen voor spanplafonds. De eigenaardigheid van hen is dat de straling direct door het plafond wordt uitgezonden. Het ziet er heel, heel indrukwekkend uit. Er zijn echter nadelen. Dus, de efficiëntie van licht is niet volledig betrokken, een aanzienlijk deel van de gloed zal boven het ontwerpniveau van het plafond komen.

Vanwege het feit dat er geen toevoer van verse lucht is tussen de basis en het spanplafond, worden de lamp en de lamp verwarmd. Het is beter om LED-lampen te gebruiken, deze verhitten niet tot hoge temperaturen.

Spotlamp boven plafondniveau

Onder plafondniveau

Deze oplossingen onder het plafondniveau worden gekenmerkt door maximale spreiding. Maar er zijn problemen met stroom en stroomsterkte. Dus, de lamp heeft een vermogenslimiet van minder dan 35 W. De spanning is lager dan 220 V, wat betekent dat een transformator moet worden gebruikt.

Spotlamp onder plafondniveau

Andere opties

Ook is het mogelijk om armaturen toe te wijzen en boven het hoofd te plaatsen. Het installeren van deze is moeilijker - u moet het oppervlak van het plafond voorbereiden. Maar hun keuze is veel groter. Het voordeel van dergelijke modellen is dat ze zijn uitgerust met gloeilampen van elk type.

Overhead spotlights

Ongebruikelijke ideeën voor het plaatsen van armaturen

Het wordt vaak gebruikt als geheel onconventionele manier om lampen in ruimtes te plaatsen en te plaatsen. Maak naast het algemene licht het effect van de sterrenhemel - het ziet er heerlijk uit. Er zijn veel verschillende ideeën, maar ze moeten competent worden gekozen. De gouden regel - deze ideeën moeten worden gecombineerd met het interieur.

U kunt de foto markeren, de lampen rangschikken in de gipsplaatstructuur aan het hoofdeinde van het bed. Soms maken ze een licht met meerdere niveaus. Dit ziet er allemaal heel indrukwekkend uit.

Ongebruikelijke spotlichten

Tips voor het kiezen van schijnwerpers (2 video's)

Spotlichten in het interieur (68 foto's)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 81 = 89