Интериорът на един дълъг коридор – планирайте тясно пространство

Интериорът на един дълъг коридор – планирайте тясно пространство

Проектиране на дълъг коридор в тристаен апартамент не е лесна задача. Това оформление често се намира - налице е кубатура, но ползата от него не е толкова лесно да се извлече. Как може да бъде практично да се използва тясно коридорно пространство в апартамент, в който има няколко интериорни врати?

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Космическо планиране

Обикновено подреждането на коридора е на последно място в списъка с ремонти, особено в тристаен апартамент. Пред него "ръцете не достигат" понякога, но това е първото нещо, което вашите гости виждат - визитната ви картичка. Ето защо е необходимо да се положат усилия и да се инвестира в това пространство максимално въображение и творчество.

Какво ще даде правилно планиран интериор на тесен коридор:

 • визуално увеличаване на стаята;
 • ще донесе практическа полза под формата на хармонично вградени шкафове и нощни шкафчета;
 • допълват стилистичните идеи на другите стаи.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Много е важно да се възползваме максимално от този тесен сегмент, а не да го затрупваме, но го правим функционален. Проблемът също така е, че коридорът в типичен апартамент често се комбинира с коридора.

Това означава, че задачата на дизайнера се състои от две точки:

 • визуално разделяне интериора коридор и коридор;
 • прави коридора практичен и естетически привлекателен.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Има готови идеи, които могат да се използват много хармонично и удобно за използване на тясна и дълга стая.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Приемане на зониране

Необходимо е да се направи логично и ясно зониране на помещенията на входа и през прохода. Дизайнът на тези две зони трябва да раздели визуално пространството, обозначаващо границите на коридора. За да осъществите тази идея, декорирайки интериора, трябва да използвате различни материали за довършителни работи.

Една от опциите:

 • парцел на входа да се разположи с плочки - това е лесно да се почисти и го обяснява целта на мястото;
 • по протежение на коридора до пода лежи ламинат и дълъг оригинален килим - това дава уютен апартамент и отбелязва началото на друга зона.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Използва се също тапет с радикално различен модел, например, за коридора, за да изберете модел с картина на тухла, и за коридор - леки текстурирани повърхности.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Стенна декорация - увеличаване на пространството

За да изберете правилния модел и цвета на довършителните материали за стените означава да спечелите половината битка. В никакъв случай стените не могат да бъдат изравнени с гипсокартон, защото има други решения.

Дизайнът на стените може да се реализира с помощта на такива методи:

 • Венецианска мазилка;
 • течен тапет;
 • тапет с текстуриран модел.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Като алтернативна идея могат да се използват миещи се тапети за боядисване: винил или фибростъкло тапети. Ако желаете, интериорът на къщата се трансформира само чрез пребоядисване на коридора. Цветовете за довършване на стените на тясна стая трябва да бъдат леки, за да се разширят и компенсират липсата на прозорци и осветление.

Когато избирате картина за тапет, обмислете следните забрани:

 • "Не" с ясна вертикална и хоризонтална лента, която допълнително ще разшири коридора по височина и дължина;
 • "Не" на голям и сложен модел, тъмни тонове, флорални мотиви от голям мащаб - това ще "компресира" пространството, което все още не е кубовано.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

За коридора е най-добре да изберете тапет с абстракция, за да скриете честото за тази стая петна и драскотини. Използват се леки и елегантни опции, декорирайки интериора след входа. Тъй като коридорът е тясно място, стените често изпитват триенето на преминаващите хора. За да избегнете повреждането на стените, използвайте по-тъмната облицовка, дървената облицовка, специалните панели или използвайте миещите се материали за дъното.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Мебели за тесни пространства

Разумното съвпадение на мебелите ще направи интересно да се победи коридора пространство, използвайки целия си потенциал. Тя може да служи за настаняването на неща, които никъде няма да бъдат намерени. Но включването на шкафовете в дизайна на коридора не би трябвало да затрудни навигацията на това място.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Интересни идеи за мебели:

 • Дълъг и тесен килер с пълна височина може да бъде украсен с огледало. Това ще помогне да се скрият нещата и да се постигне визуално удвояване на ширината на тясното пространство;
 • Шкаф за цяла дължина може да се превърне в дизайна. Освен това тя ще разкаже на гостите за вашата ерудиция, която веднага предизвиква уважение към човека;
 • сувенирни или изложбени рафтове;
 • оригинални тесни и дълги гърди на чекмеджета, върху които може да бъде поставена огледална или фотография на вашето семейство;
 • в зоната на залата, не забравяйте да оборудвате чист кът за сядане, който да носите.

С минимално пространство в коридора трябва да потърсите изход за поставяне на външно облекло, огледала и други необходими елементи в коридора. Планирайки интериора, винаги трябва да обмисляте неговата функционалност.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Избор на осветление

Коридорът е една стая в апартамента, където няма естествен източник на светлина. Без подходящо избрано осветление, то може да стане мрачен тунел. Експертите съветват да не избират за тази цел дневни лампи - те значително нарушават цветовото възприятие. Представяйки се преди да излезете, трябва да сте сигурни, че дисплеят в огледалото е вярно.

По-добре да се включат в дизайна на коридора халогенни лампи, които имат цветово представяне в близост до естествена светлина. Предпочитание се дава на осветлението на място, което ви позволява да включвате и изключвате отделните лампи независимо.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

Интересни решения за тесен коридор

Освен това коридорът е единственото място в апартамента, където можете да реализирате смел и оригинален дизайн.

Ето някои интересни за това:

 • Попълване на под - този материал е издръжлив и добре почистен. Освен това, с помощта му можете да украсите с просто удивителна красота на декорацията на пода;
 • многостенно таванно изработено от гипсокартон или простираща се версия. Правилно избраният дизайн на такъв таван заедно с вграденото осветление ще преобрази коридора;
 • използването на изкуствен камък ефективно ще украси вратите, нишите, ъглите, местата около огледалата и т.н.

дизайн на дълъг коридор в тристаен апартамент

За да се украсят коридора в тристаен апартамент нужди вдъхновение. От тази статия можете да научите интересни идеи и полезни съвети за дизайна, който да изберете за дълга и тясна стая.

Видео галерия

Фотогалерията

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

71 − 65 =