Как да направите гардероб със собствените си ръце: видове конструкции, монтаж и довършителни работи

Как да направите гардероб със собствените си ръце: видове конструкции, монтаж и довършителни работи

Какво момиче не мечтае за по-просторно място за съхранение на дрехи и обувки. Но не винаги са позволени възможности без загуба на скъпоценни квадратни метри полезна площ за решаване на тези проблеми. Дори и да има достатъчно място, съблекалнята е много сложен проект. Може да организирате такава стая със собствените си ръце - да видим как всичко е организирано.

Гардеробна стая

Професионалисти на съблекалнята

В повечето малки апартаменти за съхранение на дрехи се използва килер, много от които са и в частни къщи. Но отделна, дори малка стая, отделена за такива задачи, е много по-добра.

Съблекалнята е много удобна и икономична. В отделна стая в спалнята, коридора или друга стая можете да се поберат много повече дрехи, отколкото в най-големия килер, и всичко, което се съхранява там винаги ще бъде на ръка и на виждане. Няма повече нужда да бързате между дрешника и нощни шкафчета.

В съблекалнята ще се поберат всички неща: това е бельо, външно облекло, чанти, обувки и различни аксесоари.

Гардеробна стая със собствени ръце

Друг плюс се дължи на факта, че гардеробът ще извади от апартамента обемисти гардероб-отделение. Това ще улесни визуалното възприемане на пространството - ще останат само леки мебели. В резултат на това всички помещения от това ще се възползват само, можете да инсталирате в хола мек ъгъл или друга желана мебел на място, която преди това е заета от кабинета. В коридора можете да премахнете висящите дрехи от очите си.


Гардероб в коридора
Оборудването на гардероба със собствените си ръце е също така възможност да спестите пари. Достатъчно, за да седнем и да разберете какво е по-изгодно: да си купя няколко шкафчета, чекмеджета за съхранение, стелажи за оборудване на място в гардероба, или да инвестират в масивна гардероб, две или три от гърдите и няколко вързала.

Отделената просторна стая за дрехи е многофункционална. Това включва подложки, ненужни одеяла, матраци. Винаги има няколко рафта за фотоалбума и кутии с различни дреболии. Тук можете да съхранявате дъска за гладене, а ако стаята е голяма, можете дори да уредите пералня.

Отделно съблекалня

В кои случаи е неразумно да се направи гардеробна?

Отделна стая за съхранение на външно облекло, бельо и обувки, различни малки неща - това е правилното нещо, дори и за малък апартамент. Друго нещо е, когато апартаментът е една стая - това е икономически сегмент. Няма място за кражба на ценно пространство и в такива апартаменти няма склад. Тук, в този случай, не е подходящо да се построи гардероб. Във всички други случаи такава функционална стая ще бъде само плюс.

Гардероб вградена ниша
Гардеробът може да бъде оборудван дори и в малка ниша

материали

Модерният строителен пазар предлага много различни материали, които могат да се използват за изграждане на съблекалня в апартамента. Широко използван гипсокартон, дърво, метал, пластмаса. Можете самостоятелно да работите с всякакви материали, най-важното е да ги получите в точната сума. При декорирането използвайте тапети от стъкло, плочки, боя, ако желаете. Изборът на подходящ материал зависи от избраното разположение и оформление на съблекалнята, както и от характеристиките на стаята в апартамента.

Гардероб от гипсокартон

Трябва да се има предвид, че гипсокартонът е материал, който не е предназначен за производство на мебели. Това е един и същ довършителни строителни материали за изравняване на стени, тавани, сухи замазки за леко натоварени подове. Гардероб - нещо като мебели, гипсокартон тук ще бъде твърде тежък и крехък.

гипскартон

Мебелните решения от гипсокартон се основават на рамка, която има доста сложен дизайн.

труп за гипскартон

След като системата бъде сглобена, ще трябва да приключите внимателно довършителните работи. Всичко за мокро помещение, дрешник и има вид на спомагателни, сложността и общата стойност на проекта, заедно с изграждането произведения са твърде високи, а капацитетът е намален като силна полк gipsokartrona е дебелината не по-малко от 5 см.

шкафска стая от гипсокартон

Въпреки това, за помещението на пелерината е важно наличието на маса от слепи кухини, които са обвити с паропропускливи материали. Влажността ще бъде регулирана, gipsokraton ще изключи резки промени в микроклимата в апартамента. Но това не харесва дрехи, обувки или други неща.

Във видеоклипа: създаването на стая за гардероб от гипсокартон.

Гардероб от дърво

Няма гаранция, че дрехите в съблекалнята могат да бъдат мокри. Излишната влага ще доведе до соленост. Обликата, изработена от дърво, ще премахне излишната влага - дори боядисаната дървесина има пори, тя е способна да извлече излишната влага от парите от въздуха.

Дървени панели

Ламинатът има всички предимства на дървото, но не притежава порьозност. Ламинатът обаче има такива предимства като разумна цена, висока якост и устойчивост на влага. Има само още един нюанс - за разлика от дървото, ламинатът не може да диша, а за съблекалнята е много, много важно.

Ламинат - добър заместител на дървото, но можете да вземете и ПДЧ, и ПДЧ, често има гардероби от шперплат.

гардероба от ламината със собствените си ръце

Как да направите себе си удобно гардероб: инструкции стъпка по стъпка

Не е трудно да започнете сами гардероб. Има много интересни проекти. Важно е да изберете правилната схема за оформлението на стаята. Също така е необходимо да имате умения за работа с дърво или гипсокартон. По-добре е работата да се изпълни поетапно - подробна инструкция стъпка по стъпка ще помогне на всеки домашен майстор.

Стъпка # 1 - Планиране (схеми и чертежи с размери)

Разработването на първата част на проекта няма да бъде трудно и няма да отнеме много време. Сега има готови чертежи и схеми, които трябва да бъдат адаптирани само към конкретната ситуация. Има интересни идеи за малка стая, която е много важна за много хора.

Общо има няколко популярни схеми:

 • ъглов;
 • линеен;
 • Г и П-образни схеми;
 • Паралелни конструкции.

Опции за гардеробна

Като се имат предвид чертежите, обръщайте внимание на размерите. Дизайнът е разработен въз основа на това колко голяма е площта. Най-удобните и стандартни са стаи с площ от 4 м2. Това е тази стая, която ще изпълни оригиналните си функции на съхраняване на нещата.

Гардеробна стая със собствени ръце

Ъглов гардероб

На първия етап, който правим, планирането на проекта е много важно. Ъгловата конструкция ви позволява да избягате от оптималния размер от 4 квадратни метра и да използвате по-малко пространство. Дори и размер 1,5 × 1,5 м ще бъде достатъчен за такъв дизайн.

Като материали се препоръчва използването на гипсокартон:

 • с него е лесно да работите дори у дома;
 • След монтажа няма останали остатъци;
 • припокриването ще даде минимално натоварване на повърхността;
 • преградите от гипсокартон са лесни за почистване.

Ъглов гардероб

Поставете каси и рафтове по различни начини, но е много по-удобно да ги разпространявате от двете стени в последващата стая. Ако използвате само една стена, това ще бъде ирационално. Интериорен дизайн е най-добре проектиран с отворени рафтове - рафтовете ще улеснят достъпа до дрехи, както и свободното пространство. Вратата е избрана, предвид ограниченото пространство.

Ъглова оформление на гардероба

Ъглова тоалетка

Ъглова тоалетка с размери

Ъглова тоалетка

Линейна конструкция

Това място е удобно за използване близо до стените. Изграждането на такава стая у дома е лесно, но е действително в спалнята. Няма скосени ъгли - това ще улесни процеса на подреждане на мебелите. Лесно е да се разпределят вътрешните елементи в тези помещения. Можете да оборудвате прибиращите се закачалки за дрехи. Достатъчно е да има едно движение на ръката, а необходимите дрехи ще бъдат в очите.

Линейно съблекалня

В процеса на проектиране трябва да имате предвид, че оптималната дълбочина на съблекалнята е 1,5 м. Въпреки това, дяловете вътре ще намалят пространството - не е полезно да ги инсталирате. Ако площта на жилищата позволява, тесните помещения няма да бъдат удобни и свободното пространство ще бъде малко.

Линейно съблекалня
Дървен гардероб с размери

G- и U-образна конструкция

Разположението на буквата G е, когато гардеробът е част от стаята. Особеността е, че разделянето не е необходимо тук. Инструкцията препоръчва използването само на отворени рафтове, тъй като въпросът за спестяване на ценно пространство и въпросът за ергономията са много остри. Същата инструкция осигурява почти пълна липса на прегради в конструкцията.

Ако погледнете скицата, е ясно, че методът е много икономичен - трябва да закупите допълнителни материали, за да направите дяла.

L-образен гардероб

L-образна съблекалня

Г-образен гардероб с размери
Г-образен гардероб с размери

Те също така използват конструкцията на буквата P. Те са добри само за големи и просторни стаи, но те ви позволяват да поставите много дрехи и рационално да запълнят пространството.

Какво е добро U-образно гардероб:

 • Те са много практични и много интересни по отношение на дизайна;
 • поради необикновения дизайн можете да подчертаете интериора;
 • можете да получите оптимално място за съхранение на дрехи, а не само;
 • Такива схеми приемат голям брой различни кутии за дребни предмети, ръкавици, аксесоари.

У-образен гардероб

Ако изберете правилния дизайн на цветовете, ще получите много проста, функционална и външно атрактивна гардеробна. Поради наличието на функционални елементи, тя ще бъде много удобна за използване.

У-образното оформление на съблекалнята не се препоръчва за употреба в дълги и тесни помещения.

U-образна гардеробна схема

У-образна гардеробна схема с размери

Паралелен тип

Проектирането и подреждането на съблекалня по тази схема е най-простото решение. Това е популярен пример, често използван у дома от обикновени майстори. По-често такава конструкция може да се намери в коридора и килера. За да реализирате дизайна, трябва да се организират само няколко дяла. Също така се използват разделени комплекти мебели.

Гардеробна стая от паралелен тип

Такава схема е добра, ако я подредите в коридора, но не и в коридора. Ако стаята е глух, изберете друг проект.

Паралелен тип съблекалня

Оформление на гардероба

Стъпка # 2 - Работа по инсталиране

Да видим как да направим една гардеробна. Желаната опция е избрана, проектът е завършен, мястото е избрано. Остава да се приложи моделът в метала и сухото строителство. Подходящ и шперплат, можете да направите конструкция от плоча от ПДЧ.

Инструкции за инсталиране стъпка по стъпка:

1. Първо правим маркирането според чертежите и схемата.

Маркиране на монтажа на рамката от профила

2. Рамката се сглобява от профила, върху който ще бъде фиксирана цялата конструкция. Основната точност в тези работи. Профилите трябва да бъдат закрепени възможно най-безопасно - те ще издържат на големи натоварвания.

рамка за гипсокартон на преградата

3. Когато рамката е готова, възможно е да я покриете със страници от гипсокартон, шперплат или хапче от двете страни. В резултат на това се оформя ниша, в която е скрита електрическата инсталация, осветителната система.

Гардеробна стая със собствени ръце

4. В случай на гипсокартон, всички стави, които в резултат на това са внимателно залепени със специална лента, а след това shpaklyuyut.

запечатване на шевовете от гипсокартон

Във видеоклипа: монтаж на килер (гардероб) от гипсокартон със собствените си ръце.

Стъпка # 3 - Завършете съблекалнята

Когато проектът е готов, можете да продължите с довършителните работи. Има няколко начина: декорация с пластмасови панели, обикновена боядисване или тапет. Последният вариант е най-простият.

тапети

Тапет - това, разбира се, не е най-доброто решение, а един от бюджета. Предварително е необходимо да се подготвят стени: за да се отърве от прах и мръсотия, в това е необходимо да мазилка грапавини и стави (в случай с гипсокартон). Технологията на поставяне не се различава от обичайното. Тапетът може да бъде избран за личен вкус.

Как правилно да лепене тапет

таван

Тук можете да използвате гипсокартонни системи, PVC панели, облицовки - можете да правите каквото поискате. Но не много усложняват дизайна на тавана. Достатъчно е таванът да скрива окабеляването и осветителните тела. Това ще бъде достатъчно. Таванът може да бъде боядисан или покрит с тапети.

завършване на тавана с гипсокартон

врати

Най-добре е да се проектира конструкцията по такъв начин, че да се използват плъзгащи се врати. Те не само са функционални, но могат да добавят обрат към дизайна. Дори децата могат да използват тази врата - това е толкова лесно. Инсталирането на плъзгащи системи също е много проста.

Плъзгащи се врати към съблекалнята

Ъгловият гардероб изисква леко различен подход. Тук се нуждаете от подходящ зет - радиус или врата на акордеон.

Варианти на врати за ъглов гардероб

Стъпка # 4 - Осветление и вентилация

На тази точка трябва да се обърне специално внимание. Осветлението трябва да е достатъчно. Ако има естествена светлина, тогава това е добре, но е по-добре да се организира и допълнително - може да бъде всяко осветително тяло. Броят на осветителните тела се определя от размера на стаята. Така че, в малка съблекалня, са достатъчни само два източника на светлина. 

осветление в малка съблекалня

Интериорното осветление на пералните кутии с LED ленти няма да бъде излишно.

Вътрешно осветяване на спално бельо

Много е важно да изберете подходящата вентилационна система в съблекалнята. Той ви позволява автоматично да проветрява стаята и да предпазва от неприятни миризми и прах. По-добре е да изберете специални вентилационни решения.

Вентилационната схема в съблекалнята
Вентилационната схема в съблекалнята

Ако не искате да купите скъпа опция, тогава е възможно да получите чрез инсталиране на вентилатор. Той също така ще изисква захранващо пристанище. Мощността се изчислява по следната формула: обемът на помещението се умножава по 1,5. Това ще бъде окончателното представяне.

Принудителна вентилация

Стъпка # 5 - Строителство: Системи за пълнене и съхранение

Необходимо е не само да се събере структурата и да се носи светлината там, много по-важно е вътрешното запълване. Тя също трябва да бъде проектирана. От правилното зареждане зависи ергономичността и функционалността на съблекалнята.

рафтове

Рафтовете са по-добре да се направят и да се поставят така, че между тях да има 35-40 см. Дълбочината е повече от 40 см. На широки рафтове е удобно да се сгъват дрехите с купчини. В случаи с дълги рафтове е необходима една или повече допълнителни опори.

прибиращи се полици в съблекалнята

рафтове

Когато избирате местоположението на рафтовете в стаята, не забравяйте, че те съхраняват перални, както и различни дреболии. Трябва веднага да помислим какво ще се съхранява на откритите рафтове. Това е практическо решение, така че те трябва да бъдат направени в различни размери. Важно е да се идентифицират нуждите и да можете спокойно да действате.

стелажи в съблекалнята

закачалки

Пълненето на съблекалнята трябва да бъде модерно. Иновацията идва на помощ. Има специални закачалки за панталони и поли, дрехите на които са фиксирани много внимателно и няма слепени следи. Самите закачалки се изтласкват от нишата. Те имат различни размери, което е много удобно.

Закачалка за панталони и поли в гардероба

Също така можете да си купите удобно устройство - това е закачалка-организатор. Устройството служи за подреждане на нещата.

Закачалка-трансформатор за съхранение на нещата

Можете да инсталирате пантограф - това е такъв асансьор. Това ще ви позволи да използвате пространството на съблекалнята до тавана и няма да навредите на комфорта. Асансьорът е прикрепен към напречните греди отстрани и към задната стена. Единственият недостатък е, че може да се използва само с леки дрехи.

пантограф за дрехи в съблекалнята

Системи за съхранение на обувки

Ще трябва да си купя специален модул. Това е компактна прибираща се система. Има и висящи организатори, както и щандове. Специално решение се избира въз основа на техните нужди и размера на стаята.

Модул за съхранение на обувки в съблекалнята

Интересни идеи

С помощта на плъзгащи се врати в спалнята, съблекалнята е отделена от останалата част от района. Фасадата на вратата трябва да бъде направена по такъв начин, че да се впише в дизайна. Но подобни идеи са от значение само за просторни стаи. Вижте как изглежда снимката.

съблекалня с плъзгащи се врати

В една от вилите се използва таван като дресировка. Стените са с достатъчна височина, за да могат да се поставят закачалки за палта, палта, якета. В тесните места се съхраняват обувки и аксесоари. Но това важи и за частния дом.

гардероб на тавана под склона

Ако къщата има стълбище, винаги трябва да има свободно пространство под нея. Тук можете да оборудвате съблекалнята - тя ще бъде скрита от очите, няма да скрие пространството. Това е перфектно. Възможно е да се съберат специални прибиращи се конструкции и тяло, изработено от дърво и шперплат, което да се скрие в пространството за храсти.

Разгледайте какво изглежда тоалетката на снимката. Въпреки че стълбите са под ъгъл, това не спира използването на пространството.

съблекалнята под стълбите

Правилното подреждане е най-важното. Тя зависи само от това колко удобно е съблекалнята.

Нюанси при проектиране на гардеробна стая (2 видеоклипа)

Готови проекти (76 снимки)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 18 = 28