Две в едно – всекидневна, съчетана със спалня

Собствениците на малки апартаменти непрекъснато озадачават въпроса за правилната организация на пространствените ограничения. За съжаление, апартаменти с една и две спални, както и студиа не приемат възможността за традиционно зониране, така че собствениците трябва да посетят различни трикове, като например комбинация от две или повече функционални стаи в една стая. Дизайнът на дневната, съчетан със спалнята, е най-логичният начин за излизане от ситуацията.

Създаване на функционален интериор и комфортна среда, въпреки недостига на квадратни метра е доста реалистична. За да направите това, достатъчно е да придадете малко въображение и изобретателност на въпроса за подреждането.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Физическо разделение на пространството в зони

Когато има една стая, но е необходимо да се възприема като две, възниква проблемът за хармоничното зониране на пространството. Най-лесният начин е да инсталирате дял.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Преградата може да бъде изградена от тухли, шперплат, блокове от пяна, дърво, гипсокартон и други материали. В този случай образуваната стена не трябва да бъде непрекъсната. Тя може да включва сводеста врата или обикновено заема само една четвърт от дължината на стената. Отделете пространството за спане от хола и с плъзгащи се конструкции.

Непрозрачни, полупрозрачни или частично прозрачни прегради като купето не само ще разделят пространството на помещението на две функционални части, но и ще създадат атмосфера на неприкосновеност на личния живот в зоната за спане.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Трябва да се отбележи, че при използване на плъзгаща се преграда е подходящо да се отделят само леглото и няколко малки шкафчета от общото пространство. В този случай отделеното пространство няма да отнеме много място и ще остави достатъчно квадратни метри за подреждането на жилищната площ.

дизайна на хола съчетан със спалнята

За стаи с високи тавани, препоръчително е да поставите една от зоните, най-често спящи, на височината или на подиума. Това е съвсем просто, просто повдигнете леглото и придружаващите мебели на няколко сантиметра над основното ниво на пода.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Визуално разделяне

За да се отдели пространството за спане и хола, не е необходимо да се прибягват до радикални мерки, като например изграждането на дял. Като граничен елемент може да бъде шкаф с голям телевизор или, например, багажник.

дизайна на хола съчетан със спалнята

В този случай е необходимо да се обърне специално внимание на избора на мебели, дизайн и осветление. Можете да създадете видимост на две независими пространства с помощта на компетентен избор на цветове.

Всекидневната трябва да бъде декорирана в светли цветове и да създава усещане за простор и чистота. За спалнята, заглушените цветове са по-подходящи, създавайки мек полумрак в стаята.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Осветлението трябва да съответства и на функционалността на зоните. Ако е целесъобразно да се осигури светла и празнична светлина за всекидневната, тогава в спалнята трябва да има интимен здрач.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Мебели в интериора на хола-спалня

Стана така, че холът и спалнята са стаи, в които има инсталирани много мебели. Основната цел на организацията на комбинираното пространство е да се запази функционалността на двете помещения.

Това може да бъде направено с помощта на трансформируеми мебели. Интериорът може да включва сгъваеми столове, които, ако е необходимо, могат да се превърнат в пълноценени легла.

сгъваемо кресло в интериора

В някои случаи, приложимите маси за кафе са трансформатори, които могат да изпълняват функциите на двете маси за хранене в разгъната форма.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Отделно внимание трябва да се обърне на конвертируемите легла. На съвременния пазар има модели, които буквално могат да се вмъкнат в стената или да се сгънат в някакъв килер. Такива мебели изглеждат необичайни и много впечатляващи, но това не е много удобно в ежедневието, тъй като леглото ще трябва да се почиства всеки път.

дизайна на хола съчетан със спалнята

Сгъваемият диван е може би най-добрият вариант за всекидневна, съчетана със спалня. Този интериор ще изглежда съвсем подходящ във всяка функционална област и ще осигури всички необходими условия. Противно на общественото мнение, в малките стаи е уместно да изглеждат големи ъглови дивани, заемащи цялата стена.

С правилния избор на цветовата схема на интериора и вида на конструкцията на самия диван, такива мебели няма да затрупват пространство.

сгъваемо кресло в интериора

Въпросът за съхраняването на нещата в обединените помещения е особено остър. От тежките шкафове най-вероятно ще трябва да се откажете в полза на компактни и леки конструкции. В много случаи е препоръчително да се използват за тези цели обикновено празни ъгли на стаята, инсталиране там ъгъла шкафове. Ако зоната позволява, по дължината на една от стените може да поставите плитък гардероб с три, четири или пет врати.

сгъваемо кресло в интериора

осветление

Светлият сценарий трябва да включва поне два вида осветление. Ярката и празнична светлина е идеална за гости. За това можете да използвате подови лампи, осветителни тела, стенни лампи и полилеи.

Не забравяйте източниците на естествена светлина: не крийте прозореца зад гъстите завеси, достатъчно е да се освободите от светлинни завеси, които преминават добре.

сгъваемо кресло в интериора

Спалната площ трябва да е малко по-тъмна от дневната. Това може да се постигне чрез използване на едно и също осветително оборудване, но с по-малка мощност и по-малко количество. Важно е да запомните, че ярката светлина на хола не трябва да пречи на останалите в спалнята. Създайте ефект на засенчване с помощта на мебели, завеси и частични дялове, които предотвратяват проникването на ярка светлина в уединеното пространство за спане.

сгъваемо кресло в интериора

цвят

Намирането на оптимална цветова схема за стая, съчетаваща хол и спалня, не е лесно. Първо, трябва да решите как да изглежда една от зоните. И започнете по-добре с хола.

сгъваемо кресло в интериора

Тъй като вече компактната стая е разделена на две части, пространството трябва да бъде разширено поне визуално. За да направите това, използвайте светли и неутрални тонове: бял, сив, бежов, пясък, светло сиво-синьо и така нататък.

Избраният цвят на стените на всекидневната трябва да бъде заглушен в зоната за спане. И ще бъде по-добре, ако преходът е имплицитен, естествен и незабележим.

сгъваемо кресло в интериора

В спалнята се препоръчва да се използват меки и ненаситени тонове, извлечени от избрания цвят за всекидневната. Ако например в стаята за гости се използва светлосив цвят за стените, тогава в спалнята трябва да се направи половин тон по-тъмен.

сгъваемо кресло в интериора

Също така, трябва да се обърне специално внимание на подовото покритие. По - тъмен цвят или снимка линолеум в зоната за сън визуално разделят функционалните пространства. При паркета трябва да се обърне внимание на по-тъмните или по-малко наситени дървени нюанси.

Така например, цветовете "Cappuccino" и "Oak Wenge Dark" са много добре комбинирани един с друг, ако техният преход е подходящо украсен с помощта на осветление и интериорни елементи.

сгъваемо кресло в интериора

украса

За да разширите пространството на дневната, можете да използвате огледала, леки стъклени конструкции и хромирани елементи. Всичко това отразява перфектно светлината и прави стаята повече светлина, което на свой ред визуално увеличава площта.

Разнообразни цветове могат да се използват с ярки и привлекателни цветове, които ще отвлекат вниманието от сенчестата зона за спане.

сгъваемо кресло в интериора

В спалнята обаче трябва да се въздържат от изобилието на светлоотразяващи предмети. Зоната няма да изглежда странена, ако отваря изгледа на хола и затова безопасно можете да създадете уютна обстановка, която ще има здрав и здравословен сън.

Видео галерия

Фотогалерията