Избор завеса на малом прозору: препоруке и стилове

Избор завеса на малом прозору: препоруке и стилове

Мале собе често имају мале прозоре. Домаћини се труде да не само лепо украшавају отварање, већ и на њихов трошак да повећају простор просторије. Са правилним приступом, можете одабрати завесе на малом прозору који ће бити додијељен и донијети неку сликовитост у унутрашњост.

Пожељно је одабрати завесе на основу укупне шеме боја. Не препоручује се прибегавање претјерано тамним и суморним тоновима, али и врло светла. До данас постоји много варијанти завеса за мале прозоре, што ће помоћи да се нагласи отварање прозора и украси целу собу.

Врсте завеса

Кухињске завесе за мали прозор могу бити од следећих типова:

 • Класично. У том случају користите ламбрекин или завесе. Да бисте проширили прозор, можете користити корито, која је нешто шира од оквира, на њему је обешена лака тканина - шифон или тил. На врху висите завесе са подхватами и урадите ламбрекин.

 • Римљанин. Погодна опција за мали прозор. Израђени су од материјала са антистатичким својствима, тако да ће бити одлична опција за живот. За ову врсту завеса потребан је посебан вијенци.

 • Француски. Завесе су фиксиране на механизму за подизање. Локација може бити хоризонтална или вертикална. Изгледају као целокупно платно, које се сакупљају у заглавама - фестонима. Без обзира да ли су завесе спуштене или подигнуте, изглед остаје елегантан.

 • На шаркама. Прилично леп и оригиналан начин украшавања ентеријера. На вијенцу су висиле петље од тканине.

 • Лондон. Такве завесе регулишу каблови. Главна карактеристика је да су завесе визуелно подељене на два дела. Горњи део је равно, а од средине се налазе дубоки преклопи.

 • Италијан. Од правих линија се разликују по томе што су завојнице вертикално завојљене преклопима изнутра и пролазе кроз прстенове. У раскрсницама су украшене траке или лукови.

 • Завесе у стилу "кафеа". Обично имају дужину од 30-60 цм и обешени су или горе или усред прозора, уз помоћ снопа на њему. Као резултат, испада да завесе покривају само доњи део прозора. Сасвим економична опција, јер су мало потрошни.

 • Хоургласс. Прилично оригиналан начин. Платно је растегнуто са две стране, а у средини је монтирано и везано траком, луком или само тканином.

 • Кисеи. Такође се зове завеса од предива. Нека зрачност не преоптерећује унутрашњост и тако малу кухињу, већ напротив, додаје удобност и софистицираност. Овај избор ће допунити било који ентеријер и савршено се уклапати са омиљеним додацима који се користе за украшавање завеса. Због расутих нити, муслин се може користити иу светлима и тамним тоновима. (Како направити завесе од муслина сами)

Такође можете означити ваљане завесе. Савршено се уклапају у било који стил унутрашњости, имају посебан механизам, са којим се склапају на врху ваљка. Такође можете контролисати њихову дужину. Монтажа је могућа на зидном или прозору. Ролетне завесе су од две врсте: ролетне и пиле.

Први су плоче лоциране у хоризонталном или вертикалном положају. Стога материјална и колор скала могу бити најразличитији. Плитка је плетена тканина, сакупљена одозго помоћу посебног механизма, формирајући хоризонталне зубе.

Завесе без подлоге - такође су добар избор за мали прозор, јер вијенац неће учествовати у соби. У овом случају се користе метални држачи различитих облика, на којима су завјесице обешене. У том случају, пожељно је одабрати лагане, прозирне тканине.

На видео: опције за завесе на малом прозору.

Боје

Важан фактор је правилна селекција боје завеса, која би требало да буде у складу са укупном стилизацијом собе. Боље је одабрати светле боје, а саму завесу треба добро проћи сунчеву светлост. Универзалне нијансе завеса у кухињи на малом прозору су бијеле, беж, пијесак и крем. Упркос томе, такође можете креирати сопствене ансамбре у боји.

Ако је избор пао на завесе са шаблоном, тада би слика требало плитко или са геометријским обликом.

Избор тканине

За мали прозор, најприкладнији је лак и провидан материјал. Није препоручљиво користити вуне, сомота и друге тешке тканине који отежавају њихове ставове и чине прозор гломазан и укупна.

Завесе на малим прозорима у дрвеној кући обично се бирају у слиједећим стиловима:

 • Руска колиба;
 • земља;
 • етно-сјеверни и јужни мотиви;
 • брвнара.

Завесе у рустикалном стилу претежно су направљене од лана, памука или чинта. Такве завесе не морају нужно бити дугачке, напротив, често преферирају скраћене верзије.

Завесе за малу кухињу

Потребно је изабрати завесе, уз препоруке:

 • Углавном се користе светле завесе пастелних тонова.
 • Материјал је најпогоднији за лан, чинт, тил, свила. Врло је добро ако се тканина третира посебном супстанцом која штити од прљавштине и прашине.
 • За завесе које се налазе близу шпорета, боље је изабрати природне тканине које не упаљу када случајно долазе у додир са ватром.
 • Да бисте добили довољно светла за улазак у кухињу, приоритет је кратка завеса која гледа на сунчеве зраке.
 • Ако је тапета у кухињи са сликама, завеса мора бити чврста и обрнуто.
 • Користећи стропну вијенцију, можете видно додати неколико центиметара до висине плафона.
 • Да би проширили простор у кухињи, вијенац би требало да буде 1,5 пута дужи од прозора кухиње.

Изузетак је мала кухиња у комбинацији са балконом. У овој верзији, прозор и балконски улаз могу бити украшени дугачким завесама. Завесе за сеоску кућу са малим прозорима могу се декорисати грашком, кавезима, малим цвијећем. Такође, бит ће доступна зелена трава, тиркизна и смеђа нијанса.

Победничка опција је бела или беж завеса, која су савршена за било који стил ентеријера кухиње.

Предности кратких завеса:

 • обогаћујући кухињу, док је праг остаје отворен и вишенамјенски;
 • Чак иу нацрту, завесе не спречавају приступ прозору;
 • Скраћена верзија визуелно чини кухињу пространијом;
 • лакоћу и лакоћу одржавања.

За регистрацију малим прозорима треба да знају технике за визуелно помогне прошире простор користећи стил, боју и дужину производа, као и право да се комбинују све. Као резултат тога, чак и мала соба ће бити веома удобно и пријатно.

Стручни савети (2 видео записа)

Опције за мале прозоре (38 слика)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 24 = 25