Zavese v trakovih – univerzalna možnost za vsako notranjost

V vsaki hiši je najpomembnejša stvaritev s pomočjo notranjosti prijetnega vzdušja in harmonije v občutkih gostiteljev, ki živijo v tej hiši, in gostom, ki prihajajo. Zavese v črtah - ena od klasičnih možnosti oblikovanja, ki se uporabljajo za oblikovanje bivalnih prostorov že več stoletij. Ena od prednosti takšnih zaves je vsestranskost. Možnost pisanja v notranjosti, ne glede na to, ali gre za dnevno sobo, vrtec, spalnico ali kuhinjo.

Sorte trakov

Striped zavese so dobro kombinirane z drugimi notranjimi predmeti v zaprtih prostorih, prav tako pa pomagajo prilagoditi razmerje prostora.

Vrste trakov na zavesah:

 • Navpično - omogoča vizualno "dviganje" stropa ali podaljšanje stene, dobro izgleda v sobi z majhno količino pohištva.

 • Vodoravno - "zmanjša" višino stropa, vendar hkrati lahko vizualno razširi sobo. Ta trak se pogosto uporablja v majhni spalnici ali kuhinji.

 • Širok trak - primeren za zavese v velikih prostorih (v dnevni sobi, jedilnici).

 • Ozke - potrebno bo prikriti pomanjkljivosti in pritegniti pozornost sebi v sobi, so najbolj primerni za majhno sobo.

 • Kontrast ali kombinacija - uporabili so za odvrnitev pozornosti od vsake stvari. Na primer, svetlo nasprotje med različnimi barvami na zavesi, ki je visela v niši stene, bo omogočilo, da se v njej skrijejo vrata.

Stripi na zavese se uporabljajo pri oblikovanju sob v slogih klasike, retro, baročne in med sodobno - pop art.

Na videu: tkanine za zavese v traku: zbirka 2016-2017 leto.

Zavese za sobo

Pri izbiri tkanine za zavese v traku za določeno sobo je treba izhajati iz nekaterih splošnih pravil:

1. Izbira odtenkov - zavese morajo biti v harmoniji z notranjimi elementi v prostoru, zato je barvna paleta izbrana glede na slog in namen prostora.

2. Širina zavese mora biti 1,5-kratna širina rogoznice, na kateri bodo obesili.

3. Dolžina je določena z višino kapi s toleranco 15-20 cm na krivini tkiva.

Barvne rešitve:

 • Lahki ali nevtralni ton ima pomirjujoč in sproščujoč učinek na potnike v sobi.
 • Svetli kontrasti pripomorejo k izvirnosti (najpogostejši kontrast - črno-bela, ki se uporablja v sodobnih slogih - daje prostor elegantni resnosti, zavese so tudi rdeče s trakom zlate ali bele, modre s bež, turkiz z belim).
 • Topla barvna shema (bež, rjave odtenke) bo ustvarila prijetno vzdušje v sobi.
 • Kombinacija v zavesah različnih odtenkov iste barve se uporablja v sodobnih stilih in bo prostor dodatno vplivala.
 • Svetle kontrastne trakove se uporabljajo za naglas v zaprtih prostorih.

Strižene zavese v notranjosti

Trak se zlahka prilega v notranjost sobe ali kuhinje, ne glede na njegov funkcionalni namen. Toda, seveda, za vsako sobo so nianse, ki so odvisne od njegove velikosti, oblikovanja, osvetlitve in drugih vidikov.

V dnevni sobi

To je prostor, kjer družina preživi svoj prosti čas, kjer prihajajo gostje, zato je njegov namen ustvariti prijeten skupni podoba, ki bo pripomogla k sestavljanju mnenja gostov o celotni hiši ali stanovanju.

Namen uporabe črtastih zaves v dnevni sobi je povečati prostornino in prostor zagotoviti večdimenzionalnost. Ena od oblikovalskih tehnik: barve v kontrastnih zavihkah so izbrane tako, da se ena sovpada z barvo sten, druga pa z nekaterimi dekorativnimi elementi, ki ustvarjajo harmonično kombinacijo.

Najpogosteje se v dnevni sobi kupijo svetle zavese s prosojnimi trakovi svile, organze in lanu, vendar le v skladu s slogom same sobe. Ena najnovejših novosti, ponujenih v tekstilnih trgovinah, je črtastih mrežastih zaves, ki imajo prosojno zračnost in izjemen videz. Dobro izgledajo v notranjosti dnevne sobe v sodobnih stilih.

Pogosto v dnevni sobi se uporabljajo dekorativni okraski: pritrdilni elementi, sponke, pletenice z vklesanimi detajli, trakovi za zavese ali zvite čudovite vezice, lambrequins ali resice.

V spalnici

Ta prostor je potreben za počitek in spanec, v katerem bi se človek moral sprostiti po dnevnem delu in se počutiti mirno. Zato je pri izbiri zaves v tej sobi potrebno upoštevati nekatere odtenke:

 • zavese so zaželene, da blokirajo dostop do sonca med dnevnim počitkom;
 • za ugoden počitek je bolje izbrati svetle barve z ožjimi črtami;
 • Idealna barvna rešitev - pasteli, solati ali karamelni toni z navpičnim trakom.

V otroški sobi

Za prostor, kjer bo otrok živel, so pomembne svetlobe in prostor, saj so dolge zavese s širokim ali ozkim trakom iz utišane barve (pastelne barve) popolne. Material je bolje izbrati naravno (perilo ali bombaž), kar zagotavlja varnost in zdravje otrok. Barvanje je izbrano ob upoštevanju otrokovega pola in njegove starosti, lahko pa se uporabljajo tudi v kontrastnem traku.

V kuhinji

Za kuhinjske zavese, praktičnost in estetski videz so pomembni. Najprej morate izbrati tkanino, ki bi morala zaščititi prostor pred neposrednim sončnim žarkom, zato se bo tu oblekla tkanina. Ima dobro gostoto, ne izgubi oblike, ko jo opere, in daje kuhinji privlačen videz.

Izbira tkanine je odvisna tudi od velikosti kuhinje, zato je za majhno sobo najboljša možnost kratka zavesica prosojne tkanine s svetlimi črtami vzdolž navpične ali vodoravne.

Potrebno je upoštevati dimenzije odprtine: za majhno okno bodo primernejše zavese srednje dolžine z tanjšimi navpičnimi črtami, kar bo dodalo zračni odprtini in vizualni širini.

Roman žaluzije

Oblikovalci so v kuhinji navadno priporočeni, da visijo rolete ali rimske zavese, ki spominjajo na zunanje žaluzije, vendar so izdelani iz naravnega blaga. Pri dvigovanju takšnih zaves zbrati v mehkih vodoravnih gubah.

Rimske zavese, ki se uporabljajo v kuhinji, imajo več prednosti pred drugimi vrstami:

 • Visokokakovostni izdelki, ki so sestavljeni iz trpežne tkanine, impregnirane s posebnimi zaščitnimi rešitvami proti poškodbam, prahu, od sončnega vztrajnika.
 • Daljša življenjska doba, enostavno vzdrževanje (stojala se odstranijo in tkanina se izbriše po možnosti ročno, da se ne usede).
 • Takšne zavese so izdelane posebej za velikost okna, njegovo dolžino je mogoče prilagoditi, kar vam omogoča zapreti le del okna.
 • Rimske zavese so zelo praktične, prah in umazanija se lahko enostavno odstranijo s čopičem ali gobico.
 • Različne barve bodo pomagale izbrati notranjost kuhinje v različnih stilov.
 • Ne delajte hrupa pod delovanjem mehanizma dviganja / spuščanja (v nasprotju z žaluzijami).

Zavese, ki so izbrane v sobi, izbrane v skladu z notranjostjo, bodo pomagale sobi, da dolgo časa pridobijo dinamičen in izviren privlačen videz.

Kako izbrati barvo zaves (1 video)

Različice v progah (42 fotografije)